27 °C Budapest

Felpörgött a pálinkabiznisz: két hónapja szabad a főzés

Pénzcentrum
2010. december 2. 10:02

Két hónapja lehet otthon legálisan pálinkát, gyümölcspárlatot főzni Magyarországon. A magánfőzőknek csak akkor van bejelentési kötelezettségük a pénzügyőrségnek, ha adóköteles mennyiségű párlatot állítanak elő - írja a Népszabadság.

A törvénymódosításnak köszönhetően komoly üzleti ágazat lett a különféle lepárló rendszerek gyártása és forgalmazása. A vámhatóságtól ez idáig összesen 23 gyártó és 153 forgalmazó kért és kapott engedélyt.

A korábbi véleményekkel ellentétben azonban nem okoz gondot a bérfőzők számára a törvénymódosítás, ugyanis egy készülék ára annyira drága, hogy sokaknak még mindig megéri elszállítani a gyümölcsöt egy közeli pálinkafőzdébe és ott elkészíttetni az égető nedűt.

Az eddig eltelt két hónap rávilágított arra, hogy az otthoni pálinkafőzés hatására a szeszpiac nem omlott össze. Halász Róbert - a Magyar Szeszipar Szövetség és Terméktanács igazgatója szerint legalább egy évre van szükség ahhoz, hogy reális képet festhessenek arról, hogy az új lehetőség miként befolyásolja a hazai italozási szokásokat.

A Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának véleménye szerint mintegy 5-8 milliárd forintnyi adóbevétel kiesést jelent az államnak az otthoni főzés elterjedése.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?