1 °C Budapest

Felpörgött a pálinkabiznisz: két hónapja szabad a főzés

Pénzcentrum
2010. december 2. 10:02

Két hónapja lehet otthon legálisan pálinkát, gyümölcspárlatot főzni Magyarországon. A magánfőzőknek csak akkor van bejelentési kötelezettségük a pénzügyőrségnek, ha adóköteles mennyiségű párlatot állítanak elő - írja a Népszabadság.

A törvénymódosításnak köszönhetően komoly üzleti ágazat lett a különféle lepárló rendszerek gyártása és forgalmazása. A vámhatóságtól ez idáig összesen 23 gyártó és 153 forgalmazó kért és kapott engedélyt.

A korábbi véleményekkel ellentétben azonban nem okoz gondot a bérfőzők számára a törvénymódosítás, ugyanis egy készülék ára annyira drága, hogy sokaknak még mindig megéri elszállítani a gyümölcsöt egy közeli pálinkafőzdébe és ott elkészíttetni az égető nedűt.

Az eddig eltelt két hónap rávilágított arra, hogy az otthoni pálinkafőzés hatására a szeszpiac nem omlott össze. Halász Róbert - a Magyar Szeszipar Szövetség és Terméktanács igazgatója szerint legalább egy évre van szükség ahhoz, hogy reális képet festhessenek arról, hogy az új lehetőség miként befolyásolja a hazai italozási szokásokat.

A Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának véleménye szerint mintegy 5-8 milliárd forintnyi adóbevétel kiesést jelent az államnak az otthoni főzés elterjedése.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 30. csütörtök
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem