27 °C Budapest

Veszélyben a bortermelés: még a hazai fogyasztást sem fedezi az idei

Pénzcentrum
2010. szeptember 6. 09:17

Idén a kedvezőtlen időjárás és a gombafertőzések megtizedelték a termelést a hazai borvidékeken, így még az is előállhat, hogy a hazai igényeket sem elégíti ki a termelés - írja a Népszabadság.

Nincs olyan borvidékünk, ahol sikerült volna teljes mértékben megvédeni a betegségektől a termést. Mivel idén esős volt nyár, s most sem kedvező az időjárás, ezért a szokásosnál később kezdődik a szüret. Először a fehér fajtákat szedik le, a későbbi érésű kékszőlők, így a cabernet-k csak szeptember második felében kerülnek a pincékbe.

Szakértők szerint a szeszélyes időjárás miatt az idei bor jellege is eltér a tavalyi évjáratétól: ezúttal inkább a friss, élénk savérzet, valamint a szőlőre jellemző illat- és zamatanyagok lesznek a meghatározók. Ezért nem kizárt, hogy az idén szükség lesz a borok alkoholtartamát jelző mustfok növelésére. Több borvidék fontolgatja, hogy Brüsszelhez fordul, hogy a másfél százalékos megengedett mustfoknál nagyobbat engedélyeztessenek.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának legfrissebb termésbecslése szerint 406 ezer tonna szőlő termett 64 ezer hektáron, ebből következik, hogy a termés mennyisége nem fedezi az évente hárommillió hektoliteresre becsült hazai borfogyasztást.

Valódi hiánytól nem kell tartani, mert az egyre bővülő import mellett a hazai borivók nem szenvednek hiányt. Ugyanakkor a tavalyi felvásárlási árak kissé növekedtek, de az északi borvidékeken a szlovák és cseh szőlővásárlók is felverték az árakat.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hasonló tapasztalatokról számolt be Szakáll Pál, az Etyek-Budai borvidék elnöke is. A korai, illatos szőlőkben a tavalyihoz képest a veszteség 40-50 százalékos, de ahogy az elnök elmondta: a későbbi érésűek talán javítanak majd ezen az átlagon és a borvidék a szüretet 20-30 százalékos átlagos veszteséggel zárja.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?