Veszélyben a bortermelés: még a hazai fogyasztást sem fedezi az idei

Pénzcentrum
2010. szeptember 6. 09:17

Idén a kedvezőtlen időjárás és a gombafertőzések megtizedelték a termelést a hazai borvidékeken, így még az is előállhat, hogy a hazai igényeket sem elégíti ki a termelés - írja a Népszabadság.

Nincs olyan borvidékünk, ahol sikerült volna teljes mértékben megvédeni a betegségektől a termést. Mivel idén esős volt nyár, s most sem kedvező az időjárás, ezért a szokásosnál később kezdődik a szüret. Először a fehér fajtákat szedik le, a későbbi érésű kékszőlők, így a cabernet-k csak szeptember második felében kerülnek a pincékbe.

Szakértők szerint a szeszélyes időjárás miatt az idei bor jellege is eltér a tavalyi évjáratétól: ezúttal inkább a friss, élénk savérzet, valamint a szőlőre jellemző illat- és zamatanyagok lesznek a meghatározók. Ezért nem kizárt, hogy az idén szükség lesz a borok alkoholtartamát jelző mustfok növelésére. Több borvidék fontolgatja, hogy Brüsszelhez fordul, hogy a másfél százalékos megengedett mustfoknál nagyobbat engedélyeztessenek.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának legfrissebb termésbecslése szerint 406 ezer tonna szőlő termett 64 ezer hektáron, ebből következik, hogy a termés mennyisége nem fedezi az évente hárommillió hektoliteresre becsült hazai borfogyasztást.

Valódi hiánytól nem kell tartani, mert az egyre bővülő import mellett a hazai borivók nem szenvednek hiányt. Ugyanakkor a tavalyi felvásárlási árak kissé növekedtek, de az északi borvidékeken a szlovák és cseh szőlővásárlók is felverték az árakat.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Hasonló tapasztalatokról számolt be Szakáll Pál, az Etyek-Budai borvidék elnöke is. A korai, illatos szőlőkben a tavalyihoz képest a veszteség 40-50 százalékos, de ahogy az elnök elmondta: a későbbi érésűek talán javítanak majd ezen az átlagon és a borvidék a szüretet 20-30 százalékos átlagos veszteséggel zárja.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 8. 19:18