17 °C Budapest

Magyar hús: nőhet a feketekereskedelem aránya?

2010. augusztus 24. 09:02

Mentesítené a kötelező vágás utáni minősítés alól az éves átlagban heti kétszáznál kevesebb sertést, illetve heti hetvenötnél kevesebb marhát vágó vágóhidakat a Vidékfejlesztési Minisztérium. A hazai vágóhidak hetven százaléka mentesülne a vágás utáni minősítés követelményétől - írja a Magyar Hírlap.

A rendelet várhatóan egy hónap múlva lép életbe, de máris több szakmai szervezet kritizálta a kis vágóhidak bürokratikus terheit csökkentő elképzelést. Szerintük nőne a húságazatban már így is harminc százalékra becsült feketekereskedelem aránya.

Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szerint a kis vágóhidaknak hatalmas terheket jelentenek a vágás utáni minősítés költségei, amelyek egyáltalán nincsenek arányban a levágott mennyiséggel.

Az állat-egészségügyi vizsgálatok ugyanakkor továbbra is kötelezők, így csak egészséges állat kerülhet vágóhídra, s továbbra is érvényesek maradnak a vágóhídi húsvizsgálatok.

EZT OLVASTAD MÁR?