Több pálinkát főztek tavaly a bérfőzdék

Pénzcentrum
2010. február 19. 09:17

A jövedéki adóbevételi adatokból következtethető, hogy jelentősen emelkedett 2009-ben a bérben főzött pálinka mennyisége - történt mindez a tavaly júliusi jövedéki adó emelés ellenére. Az idén januári még nagyobb - 10%-os - emelés hatására csak a későbbiekben derül fény.

Ötvenfokos pálinkát alapul véve idéntől 690 forint jövedéki adót kell fizetni egy liter pálinka bérfőzetése után. Ez a kedvezményes adóérvényes a magánszemélyekre az első 50 literig, felette kétszeres adóteher sújtja a pálinkát főzetőket összesen 136 literig, felette ugyanis a kereskedelmi mennyiségnek minősül az alkohol - írja a Napi Gazdaság.

Egy évvel ezelőtt még jóval kedvezőbb közterhek sújtották a pálinkafőzést. A kedvezményes literenkénti jövedéki adó mindössze 590 forint volt, 2009 júliusában emelkedett a jövedéki adó több mint 6%-kal, idén januárban pedig további 10%-kal.

Az idei emelés hatását még nem mutatják ki a statisztikák, de a rugalmatlan keresletre valamelyest lehet következtetni abból, hogy a tavalyi emelés nem szegte kedvét a bérfőzetőknek. 2009-ben a közel 700 magyarországi szeszfőzdében főzött pálinkából összesen több mint nyolcmilliárd forintnyi jövedéki adóbevétele volt a költségvetésnek. Ez az érték jelentősen meghaladja a 2008-as 5,72 milliárd forintos, és a 2007-es 4,75 milliárd forintos jövedéki adóbevételeket.

A bevételek ilyen mértékű emelkedése biztosan nem tudható be kizárólag a jövedéki adó emelésének, a legálisan kifőzetett mennyiségnek is jelentősen emelkednie kellett az elmúlt időszakban. Utóbbi pedig valószínűleg annak is köszönhető, hogy az elmúlt szezonban szinte nem volt olyan hét, hogy a Vám- és Pénzügyőrség munkatársai ne foglaltak volna le egy-két illegálisan működő pálinkafőzésre alkalmas berendezést.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25