11 °C Budapest

Itthon is zöldülnek a McDonald's éttermei

Pénzcentrum
2009. december 4. 14:32

160 millió forintos beruházás keretében a megújuló energiaforrások közvetlen felhasználását teszteli a McDonald's a fővárosi Üllői úti éttermében.

Korábban: McDonald`s: örökre megváltozhat a világ egyik leghíresebb logója

A felújítást követően 2009 novemberében megnyitotta kapuit az ország első zöld McDonald's étterme a fővárosi Üllői úton. A vendéglátásban úttörő energiatakarékos technológia (szolár paneles reklámvilágítás) mellett a frissen átadott étteremben egy helyen megtalálható a legtöbb olyan villamos energia- és víztakarékos megoldás, amelyet a vállalat az ország 100 éttermének valamelyikében már alkalmaz.

Az épület tervezésének egyik fő mozgatórugója a vízfelhasználás csökkentése volt. A napi 1 köbméter víz megtakarítására alkalmas vízmentes piszoárok mellett a víztakarékos csaptelepek alkalmazása révén közel 70 százalékára csökken a "zöld" étterem napi átlagos vízfogyasztása.

A McDonald's épületgépészeti fejlesztésének alapelve a berendezések villamosenergia-fogyasztásának radikális csökkentése. A környezetbarát hűtőközeggel és hőszivattyúval rendelkező legkorszerűbb klímaberendezések 25 százalékkal kevesebb villamos energiát fogyasztanak ugyanakkora hűtőteljesítményhez, emellett kisebb mértékben terhelik a környezetet. Az automata grill- valamint az olajsütő berendezés a korábbiaknál húsz százalékkal kevesebb energiával működik. Az étterem vendégterének világítására halogén lámpák helyett LED-eket alkalmaznak. Ezek 90 százalékos energia-megtakarítást eredményeznek. A kültéri világító reklámokba szintén LED-eket telepítettek, ezek kilencvenöt százalékkal kevesebb áramot igényelnek, mint a hagyományos neon csövek. Az Üllői úti étteremben a gyorsétterem-hálózatnál elsőként alkalmazzák a megújuló energiaforrásnak számító szolár panelekkel működtetett reklámvilágítást.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az energiatakarékos gépészeti megoldások mellett a McDonald's innovatív, a környezethez jobban illeszkedő épület dizájnnal is meglepte vendégeit. A tervezők a kívül-belül egyaránt a természetes hatást keltő anyagok felhasználására törekedtek, ezt jelenítik meg az épületet uraló barátságos zöld és natúr színárnyalatok. A "Green Remodeling" irányzat építészeti jegyeit tükrözi a Magyarországon újdonságnak számító, szembetűnő zöld drive is, amely a fa és zöld színű reklámfelületek használatával barátságosabbá és otthonosabbá varázsolja az autós kiszolgálást.

Szintén a természetesség felé való elmozdulást jelzi, hogy ennél az épületnél a McDonald's ikonikus logója - az aranyív - a megszokott piros háttér helyett sötétzöld háttéren jelenik meg - tette közzé a McDonald's.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 20. hétfő
Klaudia
12. hét
Március 20.
A verebek világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?