26 °C Budapest

Itthon is zöldülnek a McDonald's éttermei

Pénzcentrum
2009. december 4. 14:32

160 millió forintos beruházás keretében a megújuló energiaforrások közvetlen felhasználását teszteli a McDonald's a fővárosi Üllői úti éttermében.

Korábban: McDonald`s: örökre megváltozhat a világ egyik leghíresebb logója

A felújítást követően 2009 novemberében megnyitotta kapuit az ország első zöld McDonald's étterme a fővárosi Üllői úton. A vendéglátásban úttörő energiatakarékos technológia (szolár paneles reklámvilágítás) mellett a frissen átadott étteremben egy helyen megtalálható a legtöbb olyan villamos energia- és víztakarékos megoldás, amelyet a vállalat az ország 100 éttermének valamelyikében már alkalmaz.

Az épület tervezésének egyik fő mozgatórugója a vízfelhasználás csökkentése volt. A napi 1 köbméter víz megtakarítására alkalmas vízmentes piszoárok mellett a víztakarékos csaptelepek alkalmazása révén közel 70 százalékára csökken a "zöld" étterem napi átlagos vízfogyasztása.

A McDonald's épületgépészeti fejlesztésének alapelve a berendezések villamosenergia-fogyasztásának radikális csökkentése. A környezetbarát hűtőközeggel és hőszivattyúval rendelkező legkorszerűbb klímaberendezések 25 százalékkal kevesebb villamos energiát fogyasztanak ugyanakkora hűtőteljesítményhez, emellett kisebb mértékben terhelik a környezetet. Az automata grill- valamint az olajsütő berendezés a korábbiaknál húsz százalékkal kevesebb energiával működik. Az étterem vendégterének világítására halogén lámpák helyett LED-eket alkalmaznak. Ezek 90 százalékos energia-megtakarítást eredményeznek. A kültéri világító reklámokba szintén LED-eket telepítettek, ezek kilencvenöt százalékkal kevesebb áramot igényelnek, mint a hagyományos neon csövek. Az Üllői úti étteremben a gyorsétterem-hálózatnál elsőként alkalmazzák a megújuló energiaforrásnak számító szolár panelekkel működtetett reklámvilágítást.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az energiatakarékos gépészeti megoldások mellett a McDonald's innovatív, a környezethez jobban illeszkedő épület dizájnnal is meglepte vendégeit. A tervezők a kívül-belül egyaránt a természetes hatást keltő anyagok felhasználására törekedtek, ezt jelenítik meg az épületet uraló barátságos zöld és natúr színárnyalatok. A "Green Remodeling" irányzat építészeti jegyeit tükrözi a Magyarországon újdonságnak számító, szembetűnő zöld drive is, amely a fa és zöld színű reklámfelületek használatával barátságosabbá és otthonosabbá varázsolja az autós kiszolgálást.

Szintén a természetesség felé való elmozdulást jelzi, hogy ennél az épületnél a McDonald's ikonikus logója - az aranyív - a megszokott piros háttér helyett sötétzöld háttéren jelenik meg - tette közzé a McDonald's.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 25. szombat
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem