Kompenzálja a megemelkedett áfát az NFÜ

Pénzcentrum
2009. november 12. 11:32

Kompenzációra jogosultak az áfaemelés következtében nehéz helyzetbe került beruházási projektek, a pluszforrást a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől (NFÜ) lehet igényelni - derül ki egy, a Magyar Közlönyben megjelent miniszteri rendeletből.

Amennyiben az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) keretében megvalósuló projektek összköltségére a megítélt támogatások - a július 1-jével végrehajtott 5 százalékpontos áfakulcs emelés miatt - nem nyújtatnának elégséges fedezetet, úgy a költségnövekedés finanszírozása érdekében a kedvezményezettek kompenzációra jogosultak.

A kompenzáció feltételei, hogy csak a le nem vonható áfa összege vehető figyelembe az ellentételezés során, az érintett projekt benyújtása még 2009. június 30-a előtt megtörtént, a megemelt áfás beszerzések 2009. június 30 után történtek, a 20-ról 25%-ra növelt áfakulcs következtében a projekt elszámolható összköltségének növekménye elérje az 5 millió forintot. Utóbbi, 5 millió forintos minimumkorlátot nem kell figyelembe venni abban az esetben, ha a kedvezményezett központi költségvetési szerv, vagy ha a projekt 100%-ban az ÚMFT által finanszírozott.

A fenti négy feltétel mellett még az is követelmény, hogy a pályázat, a projekt sajátosságai miatt a műszaki tartalom csökkenése, a költségátcsoportosítás, illetve egyéb, a projektvégrehajtás során rendelkezésre álló eszközök alkalmazása várhatóan ne ellensúlyozza az áfa kulcsának emelése miatti költségnövekményt. Az NFÜ pozitív döntéséhez biztosítani kell továbbá, hogy a támogatási szerződés módosítása után a megemelt támogatás miatt a saját forrás aránya ne csökkenjen.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kompenzációért az NFÜ-nek benyújtott kérelemmel lehet folyamodni, melynek tartalmaznia kell a kedvezményezett nevét, a támogatási szerződés számát, a kérelmezett elszámolható összköltséget, a kérelmezett támogatási összeget és a költségnövekmény okait alátámasztó dokumentumokat. A megemelt támogatást legkésőbb az utolsó kifizetési igénylés benyújtásával egy időben lehet igényelni. A procedúra könnyebbé tétele érdekében az NFÜ kérelemmintát biztosít a kedvezményezetteknek, melyet az ügynökség honlapjáról lehet majd letölteni.

Brutál nyereséget jelentett a Hell Energy

2023-ban 15 milliárd 468 millió forintnyi nyereséget termelt a Hell Energy Magyarország Kft., ami majdnem 2,5 milliárddal magasabb, mint az egy évvel korábbi eredmény.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 26. vasárnap
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
Hősök napja
Május 26.
Szentháromság
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 25. 19:20
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem