11 °C Budapest

Kompenzálja a megemelkedett áfát az NFÜ

Pénzcentrum
2009. november 12. 11:32

Kompenzációra jogosultak az áfaemelés következtében nehéz helyzetbe került beruházási projektek, a pluszforrást a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől (NFÜ) lehet igényelni - derül ki egy, a Magyar Közlönyben megjelent miniszteri rendeletből.

Amennyiben az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) keretében megvalósuló projektek összköltségére a megítélt támogatások - a július 1-jével végrehajtott 5 százalékpontos áfakulcs emelés miatt - nem nyújtatnának elégséges fedezetet, úgy a költségnövekedés finanszírozása érdekében a kedvezményezettek kompenzációra jogosultak.

A kompenzáció feltételei, hogy csak a le nem vonható áfa összege vehető figyelembe az ellentételezés során, az érintett projekt benyújtása még 2009. június 30-a előtt megtörtént, a megemelt áfás beszerzések 2009. június 30 után történtek, a 20-ról 25%-ra növelt áfakulcs következtében a projekt elszámolható összköltségének növekménye elérje az 5 millió forintot. Utóbbi, 5 millió forintos minimumkorlátot nem kell figyelembe venni abban az esetben, ha a kedvezményezett központi költségvetési szerv, vagy ha a projekt 100%-ban az ÚMFT által finanszírozott.

A fenti négy feltétel mellett még az is követelmény, hogy a pályázat, a projekt sajátosságai miatt a műszaki tartalom csökkenése, a költségátcsoportosítás, illetve egyéb, a projektvégrehajtás során rendelkezésre álló eszközök alkalmazása várhatóan ne ellensúlyozza az áfa kulcsának emelése miatti költségnövekményt. Az NFÜ pozitív döntéséhez biztosítani kell továbbá, hogy a támogatási szerződés módosítása után a megemelt támogatás miatt a saját forrás aránya ne csökkenjen.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kompenzációért az NFÜ-nek benyújtott kérelemmel lehet folyamodni, melynek tartalmaznia kell a kedvezményezett nevét, a támogatási szerződés számát, a kérelmezett elszámolható összköltséget, a kérelmezett támogatási összeget és a költségnövekmény okait alátámasztó dokumentumokat. A megemelt támogatást legkésőbb az utolsó kifizetési igénylés benyújtásával egy időben lehet igényelni. A procedúra könnyebbé tétele érdekében az NFÜ kérelemmintát biztosít a kedvezményezetteknek, melyet az ügynökség honlapjáról lehet majd letölteni.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?