Kompenzálja a megemelkedett áfát az NFÜ

Pénzcentrum
2009. november 12. 11:32

Kompenzációra jogosultak az áfaemelés következtében nehéz helyzetbe került beruházási projektek, a pluszforrást a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől (NFÜ) lehet igényelni - derül ki egy, a Magyar Közlönyben megjelent miniszteri rendeletből.

Amennyiben az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) keretében megvalósuló projektek összköltségére a megítélt támogatások - a július 1-jével végrehajtott 5 százalékpontos áfakulcs emelés miatt - nem nyújtatnának elégséges fedezetet, úgy a költségnövekedés finanszírozása érdekében a kedvezményezettek kompenzációra jogosultak.

A kompenzáció feltételei, hogy csak a le nem vonható áfa összege vehető figyelembe az ellentételezés során, az érintett projekt benyújtása még 2009. június 30-a előtt megtörtént, a megemelt áfás beszerzések 2009. június 30 után történtek, a 20-ról 25%-ra növelt áfakulcs következtében a projekt elszámolható összköltségének növekménye elérje az 5 millió forintot. Utóbbi, 5 millió forintos minimumkorlátot nem kell figyelembe venni abban az esetben, ha a kedvezményezett központi költségvetési szerv, vagy ha a projekt 100%-ban az ÚMFT által finanszírozott.

A fenti négy feltétel mellett még az is követelmény, hogy a pályázat, a projekt sajátosságai miatt a műszaki tartalom csökkenése, a költségátcsoportosítás, illetve egyéb, a projektvégrehajtás során rendelkezésre álló eszközök alkalmazása várhatóan ne ellensúlyozza az áfa kulcsának emelése miatti költségnövekményt. Az NFÜ pozitív döntéséhez biztosítani kell továbbá, hogy a támogatási szerződés módosítása után a megemelt támogatás miatt a saját forrás aránya ne csökkenjen.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kompenzációért az NFÜ-nek benyújtott kérelemmel lehet folyamodni, melynek tartalmaznia kell a kedvezményezett nevét, a támogatási szerződés számát, a kérelmezett elszámolható összköltséget, a kérelmezett támogatási összeget és a költségnövekmény okait alátámasztó dokumentumokat. A megemelt támogatást legkésőbb az utolsó kifizetési igénylés benyújtásával egy időben lehet igényelni. A procedúra könnyebbé tétele érdekében az NFÜ kérelemmintát biztosít a kedvezményezetteknek, melyet az ügynökség honlapjáról lehet majd letölteni.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 18. 19:20