14 °C Budapest

Kompenzálja a megemelkedett áfát az NFÜ

Pénzcentrum
2009. november 12. 11:32

Kompenzációra jogosultak az áfaemelés következtében nehéz helyzetbe került beruházási projektek, a pluszforrást a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől (NFÜ) lehet igényelni - derül ki egy, a Magyar Közlönyben megjelent miniszteri rendeletből.

Amennyiben az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) keretében megvalósuló projektek összköltségére a megítélt támogatások - a július 1-jével végrehajtott 5 százalékpontos áfakulcs emelés miatt - nem nyújtatnának elégséges fedezetet, úgy a költségnövekedés finanszírozása érdekében a kedvezményezettek kompenzációra jogosultak.

A kompenzáció feltételei, hogy csak a le nem vonható áfa összege vehető figyelembe az ellentételezés során, az érintett projekt benyújtása még 2009. június 30-a előtt megtörtént, a megemelt áfás beszerzések 2009. június 30 után történtek, a 20-ról 25%-ra növelt áfakulcs következtében a projekt elszámolható összköltségének növekménye elérje az 5 millió forintot. Utóbbi, 5 millió forintos minimumkorlátot nem kell figyelembe venni abban az esetben, ha a kedvezményezett központi költségvetési szerv, vagy ha a projekt 100%-ban az ÚMFT által finanszírozott.

A fenti négy feltétel mellett még az is követelmény, hogy a pályázat, a projekt sajátosságai miatt a műszaki tartalom csökkenése, a költségátcsoportosítás, illetve egyéb, a projektvégrehajtás során rendelkezésre álló eszközök alkalmazása várhatóan ne ellensúlyozza az áfa kulcsának emelése miatti költségnövekményt. Az NFÜ pozitív döntéséhez biztosítani kell továbbá, hogy a támogatási szerződés módosítása után a megemelt támogatás miatt a saját forrás aránya ne csökkenjen.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kompenzációért az NFÜ-nek benyújtott kérelemmel lehet folyamodni, melynek tartalmaznia kell a kedvezményezett nevét, a támogatási szerződés számát, a kérelmezett elszámolható összköltséget, a kérelmezett támogatási összeget és a költségnövekmény okait alátámasztó dokumentumokat. A megemelt támogatást legkésőbb az utolsó kifizetési igénylés benyújtásával egy időben lehet igényelni. A procedúra könnyebbé tétele érdekében az NFÜ kérelemmintát biztosít a kedvezményezetteknek, melyet az ügynökség honlapjáról lehet majd letölteni.

NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17