7 °C Budapest

14 milliárdos szennyvízprojektet támogat az EU

Pénzcentrum
2009. november 3. 16:05

Megérkezett az Európai Bizottság jóváhagyása a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez (NFÜ), miszerint az Európai Unió 11,5 milliárd forinttal támogatja a "Makó város és térsége szennyvízelvezetése és szennyvíztisztítása" nevet viselő nagyprojektet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Makói Kistérség minden településén - mintegy negyed század óta - vezetékes ivóvíz-ellátás működik, ami a szennyvízcsatornázás hiányában, az épületek korszerűsítésével párhuzamosan, egyre nagyobb gondot okoz a kistérség településein. Makón jelenleg 23 százalékos a csatornázottság, a projekt célja az agglomeráció teljes lakosságának csatornahálózatba való bekötése.

A Brüsszel által ma elfogadott 14,1 milliárd forintos összköltségvetésű, 11,5 milliárd forintos uniós támogatással megvalósuló makói nagyprojekt több mint 41 ezer lakos életminőségét fogja javítani a térségben. A projekt Makó szennyvízcsatorna-hálózatának bővítését, Makó város közvetlen közelében található öt településen új szennyvízcsatorna-hálózat építését és - részben közvetlenül, részben a makói szennyvízcsatorna-hálózaton keresztül - a makói szennyvíztisztító telephez történő csatlakoztatását foglalja magába. Bővül Makó szennyvíztisztító telepe, továbbá szennyvíziszap-kezelő és elhelyező rendszer is kialakításra kerül.

A projekt megvalósulásával megszűnnek a térségben élők egészségét veszélyeztető kockázatok, nagy arányban csökken a Maros vízgyűjtő területének szennyezettsége és a környezetszennyezettség. A zárt szennyvízelvezetési és tisztító rendszer kiépítése által a talajvíz és a talaj szennyezettsége, és az ezekkel összefüggő megbetegedések is csökkenek. Javul a felszíni vizek minősége és csökken a térség élővilágának és természetvédelmi területeinek veszélyeztetettsége is.

Hosszú távon "Makó város és térsége szennyvízelvezetése és szennyvíztisztítása" elnevezésű projekt megvalósulásával jelentősen javul az életminőség, a kistérség vonzereje és lakosságmegtartó képessége nő. A kistérség gazdasági fejlődésének is nagy lendültetett adhat a projekt, többek között valószínűsíthető, hogy a kistérség idegenforgalma is élénkülni fog a megvalósulást követően - írja az NFÜ sajtóközleménye.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?