20 °C Budapest

14 milliárdos szennyvízprojektet támogat az EU

Pénzcentrum
2009. november 3. 16:05

Megérkezett az Európai Bizottság jóváhagyása a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez (NFÜ), miszerint az Európai Unió 11,5 milliárd forinttal támogatja a "Makó város és térsége szennyvízelvezetése és szennyvíztisztítása" nevet viselő nagyprojektet.

A Makói Kistérség minden településén - mintegy negyed század óta - vezetékes ivóvíz-ellátás működik, ami a szennyvízcsatornázás hiányában, az épületek korszerűsítésével párhuzamosan, egyre nagyobb gondot okoz a kistérség településein. Makón jelenleg 23 százalékos a csatornázottság, a projekt célja az agglomeráció teljes lakosságának csatornahálózatba való bekötése.

A Brüsszel által ma elfogadott 14,1 milliárd forintos összköltségvetésű, 11,5 milliárd forintos uniós támogatással megvalósuló makói nagyprojekt több mint 41 ezer lakos életminőségét fogja javítani a térségben. A projekt Makó szennyvízcsatorna-hálózatának bővítését, Makó város közvetlen közelében található öt településen új szennyvízcsatorna-hálózat építését és - részben közvetlenül, részben a makói szennyvízcsatorna-hálózaton keresztül - a makói szennyvíztisztító telephez történő csatlakoztatását foglalja magába. Bővül Makó szennyvíztisztító telepe, továbbá szennyvíziszap-kezelő és elhelyező rendszer is kialakításra kerül.

A projekt megvalósulásával megszűnnek a térségben élők egészségét veszélyeztető kockázatok, nagy arányban csökken a Maros vízgyűjtő területének szennyezettsége és a környezetszennyezettség. A zárt szennyvízelvezetési és tisztító rendszer kiépítése által a talajvíz és a talaj szennyezettsége, és az ezekkel összefüggő megbetegedések is csökkenek. Javul a felszíni vizek minősége és csökken a térség élővilágának és természetvédelmi területeinek veszélyeztetettsége is.

Hosszú távon "Makó város és térsége szennyvízelvezetése és szennyvíztisztítása" elnevezésű projekt megvalósulásával jelentősen javul az életminőség, a kistérség vonzereje és lakosságmegtartó képessége nő. A kistérség gazdasági fejlődésének is nagy lendültetett adhat a projekt, többek között valószínűsíthető, hogy a kistérség idegenforgalma is élénkülni fog a megvalósulást követően - írja az NFÜ sajtóközleménye.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?