15 °C Budapest

Vesztegetéssel vádolják Kínában a külföldi igazgatót - csúnya vége lehet!

2009. augusztus 12. 14:32

Stern Hut, a londoni Rio Tinto igazgatóját vesztegetéssel és ipari titkok eltulajdonításával vádolják.

A kínai vizsgálatok szerint Hu, a Rio kínai vasbányászatért felelős feje és három másik kollégája ipari titoknak minősülő információkat adtak ki a cég londoni vezetése számára, valamint meg is vesztegettek kínai alkalmazottakat. Az ausztrál nemzetiségű Hu és három kínai kollégájának letartóztatása nagy port kavart a két ország között.

A Rio Tintot júniusban kosarazta ki a kínai állami alumíniumcég egy 19,5 milliárd dolláros befektetés kapcsán - helyette az ausztál riválist, a BHP Billitont választotta partnerül. Ezután, július ötödikén tartóztatták le a cég négy munkatársát. A Rio Tinto a végsőkig kiáll a dolgozói mellett. Mint Sam Walsh vezérigazgató elmondta: a rendelkezésre álló információk alapján Hu és társai mindenben etikusan jártak el kínai üzletkötéseik során.

Az ipari titkok megsértése hét évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető Kínában, ám ezen felül kenőpénzek elfogadásával is vádolják a letartóztatottakat. Kínában a korrupció visszaszorítása az állam elsődleges célkitűzései közé tartozik, állami tisztségviselőket akár halálbüntetéssel is sújthatnak, ha kiderülnek a mesterkedéseik.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?