3 °C Budapest

Legyűri versenytársait az Auchan

2009. október 27. 16:58

Erősen bekeményített az Auchan a globális piacon, különösen Kínában, Oroszországban terjeszkedik a versenytársainál gyorsabban, kihívás elé állítva őket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az elmúlt évtizedben igen intenzív terjeszkedésbe kezdett a francia hipermarket-óriás a keleti piacokon, főleg Kínában, Oroszországban és Kelet-Európában. Mára a világ 14. legnagyobb kiskereskedőjének számít, több mint 1200 üzletével és évi 59 milliárd dollárnyi forgalmával.

Ez persze még mindig soványnak tűnik a Wall-Mart évi 405 milliárdjához képest, de több szempontból mégis legyűri az Auchan a világelső versenytársat. Kínában például havonta átlagosan két új üzletet nyit, hogy az igen széles vásárlói tömeget biztosító középosztályt kiszolgálhassák. Jelenleg összesen 132 üzlettel rendelkezik, amely ugyan még elmarad a Wal-Mart 146 üzletszámától, de a terjeszkedés ütemét tekintve hamarosan behozhatja azt.

További előnye az Auchannak a távol-keleti piacon, hogy magasabbra pozícionálta magát versenytársainál, jobb minőséget képvisel, ami a szélesedő középosztály szempontjából nagy előnynek számít.

De Oroszországban is megelőzte a francia Carrefour-t a piacra lépésben, ahol 2002 óta már több mint 34 üzlettel rendelkezik, miközben a Wal-Mart illetve a Tesco egyáltalán nem vesz részt az orosz piacon.

Jövőbeli tervei között szerepel azonban az ukrán, illetve dubai piacra való betörés.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?