A Tesco meglepő húzása: ez a pénztárosok sorsa

2009. október 22. 16:58

Radikális újdonsággal rukkolt elő a Tesco: Angliában megnyílt az első olyan áruházuk, ahol önkiszolgáló vonalkód-ellenőrzés történik, ezért gyakorlatilag nincs szükség pénztárosokra.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Meglepő újdonsággal várja vásárlóit egy, a napokban nyílt Northampton-i Tesco áruház. A boltban gyakorlatilag nincsenek pénztárosok, önkiszolgáló vonalkód-ellenőrzés számlázza a vevők által vásárolt termékeket. Öt pultot egyetlen áruházi dolgozó felügyel.


Fotó: thisismoney.co.uk


Az áruházlánc szerint az automatizmus hatékonyabbá teszi, és jelentősen gyorsítja a vásárlást. A rendszer ellenzői azonban attól tartanak, hogy az új mechanizmus elterjedésével munkahelyek százai kerülhetnek veszélybe.

Európa-szerte már több boltban is működik hasonló rendszer, de a Tesco -mint a legtöbb üzlettel rendelkező brit üzletlánc, és a világ egyik legnagyobb kiskereskedelmi hálózata- most először próbálkozik ilyennel.

 

Fotó: thesun.co.uk


A Tesco ugyanakkor nem tervezi, hogy a közeljövőben több hasonló üzletet nyitna. Az automatikus kasszák egyfajta próbaüzemben működnek, és belátható időn belül nem létesítenek hasonlókat -legalábbis a hipermarketekben mindenképp maradnak a pénztárosok. Sőt -ahogy egy szóvivő fogalmazott- a leépítésekkel szemben idén csak Nagy-Britanniában mintegy 11 ezer új állást létesített az áruházlánc.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 22. 19:20