4 °C Budapest

Jubilál a Széchenyi Kártya

Pénzcentrum
2009. szeptember 22. 17:01

Ünnepélyes keretek között átadták a 120 ezredik Széchenyi Kártyát - tudósított az MTI. Az elmúlt hónapokban sok ezer vállalkozás köszönhette a Széchenyi Kártya programnak a likviditását.

Jövőre sem szűnik meg a Széchenyi Kártya program garancia- és kamattámogatása - mondta Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter a keddi átadási ünnepségen. Az állami garancia- és kamattámogatás mértéke azonban még megbeszélés alatt van.

Az elmúlt időszakban a Széchenyi Kártya fontos eszköz volt sok mikro-, kis- és középvállalkozás likviditásának biztosításában. Ezeket a cégeket ugyanis tartalékok és jelzáloghitel-fedezetként felajánlható szabad ingatlan híján különösen sújtotta válság következtében szigorodó banki hitelfeltételek.

A program segítségével a társas- illetve egyéni vállalkozásoknak nyújtanak a pénzintézetek kedvezményes kamatozású szabad felhasználású hitelkeret, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. 80%-os készfizető kezessége miatt a piacinál lazább hitelbírálati feltételekkel. A kezesség díja a hitelkeret 1,5%-a, melyet 50-50%-ban fizet az állam és a vállalkozás. A hitelkeret mértéke 500 ezer forint vagy 1 millió forint egész számú többszöröse, de maximum 25 millió forint. Futamideje 12 hónap, de igény és pozitív elbírálás esetén újabb egy évre meghosszabbítható. A hitelkeret rulírozó, azaz a vállalkozás számlájára befolyó összegekkel újra feltöltődik a keret. A kedvezményes kamat az idén 10 millió forintig a mindenkori 1 havi BUBOR (jelenleg 8%) + 4% kamatfelár +0,8% kezelési költség, melyből a vállalkozások számára lejön a 2% állami kamattámogatás - olvasható a programot koordináló KA-VOSZ Zrt. honlapján.

NEKED AJÁNLJUK
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?