20 °C Budapest

Újra kinyithatnak az "elsíbolt" Alma Patikák

2009. szeptember 17. 13:00

A Hungaropharma Zrt. júliusi feljelentése nyomán gyanúsítottként kihallgatták dr. Bálint Istvánt, az Alma gyógyszertárakat korábban létrehozó és működtető cégek vezetőjét. Ugyanakkor az Alma patikák sorsa rövidesen rendeződhet.

Információink szerint gyanúsítottként kihallgatták dr. Bálint Istvánt, az Alma gyógyszertárakat korábban létrehozó és működtető cégek vezetőjét. A Hungaropharma Gyógyszerkereskedelmi Zrt. még júliusban tett feljelentést a BRFK Gazdaságvédelmi Főosztályán hűtlen kezelés, csalás és sikkasztás alapos gyanújával.

Dr. Bálint István 2007-ben hozta létre azt a két céget (Gyógyszerellátó Hálózat Kft. és Első Gyógyszerellátó Üzemeltető Kft.) melyek felszerelték és később üzemeltették az egységes arculatú Alma Gyógyszertárakat. Összesen 38 patika megnyitására került sor, a gyógyszer-nagykereskedő Hungaropharma Zrt. félmilliárdos hitelkeretének és exkluzív szállítási kondícióinak igénybevételével. Bálint István azonban 2008. áprilisától - a nagykereskedővel kötött megállapodást figyelmen kívül hagyva - egy általa alapított, MEG Zrt. nevű cégnek adta át az ALMA patikák működtetési jogát, kivonva ezzel a gyógyszertárakat a pénz- és áruhitelt nyújtó nagykereskedő hatásköréből.

Korábban:Kié is a cég? - Eltűnhetnek az Alma Patikák!

Mivel a tárgyalásos rendezésre tett próbálkozások teljesen eredménytelenek voltak, a Hungaropharma júliusban feljelentést tett dr. Bálint István ellen. Időközben - összhangban az eredeti megállapodás szerződésszegés esetére vonatkozó kitételeivel - a Hungaropharma az Alma patikák helyiségeinek bérleti jogaival és berendezéséivel rendelkező Gyógyszerellátó Hálózat Kft. 100%-os tulajdonosa lett, s megtette a szükséges lépéseket a gyógyszertárak visszaszerzésére a felhasznált hitelek fedezetének ismételt biztosítása céljából. A patikák további működtetésére életre hívta az Alma Gyógyszertárműködtető Kft-t, amely benyújtotta az ÁNTSZ-nek a működési engedélyek iránti kérelmeket. Az engedélyek megszerzésének jelenleg a gyógyszertárak többsége - mintegy 26 patika - esetében nincs akadálya, hiszen ezek működési engedélyeit Bálint korábbi cégeitől az ÁNTSZ az elmúlt napokban visszavonta. Amennyiben tehát az ÁNTSZ kiadja az új működési engedélyeket, elhárul az akadálya annak, hogy rendeződjön a hányatott sorsú Alma Patika-hálózat, s az ezekben dolgozó mintegy 300 ember jövője.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?