28 °C Budapest

Rádolvad a zakó/blézer? Irodai outfit kánikulában

2009. július 16. 05:20

Bár a nyári hőség kétség kívül a szabadtéri munkát végzőket érinti a legkellemetlenebbül, azért az irodai alkalmazottaknak sincs könnyű dolguk, hiszen a légkondicionált munkahelyig el is kell jutni, ami harminc-x fokokban, tömegközlekedve nem épp kellemes, főleg, ha a főnök még ilyenkor is megköveteli a "business dress code-ot".

A nőknek sokak szerint egyszerűbb a nyári hőmérséklethez, és az irodai öltözködési szabályokhoz egyszerre alkalmazkodni, mint a férfiaknak, akiknek kétség kívül nem sok alternatíva kínálkozik az öltönyhöz képest, a szandálból kilógó lábujjakról pedig jobb, ha nem is álmodoznak. Sok helyütt azonban egyenesen tiltják a "kirívó" öltözetet, a kilátszó térdeket, a spagetti pántos trikókat, vagyis a nőknek is meg van kötve a kezük.

Ha a protokoll minden előírását szigorúan követnék a hölgyek, akkor még nyáron is kiskosztümöt viselnének, szoknyával, blúzzal - méghozzá nem átlátszóval - és alatta fehérneművel, amit soha, semmilyen körülmények között nem szabad elhagyni, és a blézert sem akaszthatják a fogasra, különösen, ha állásinterjúról van szó. Ami ennél is kényelmetlenebb, az a harisnya, amit szintén nyáron is viselni kell. Férfiaknál az ing, zakó, nyakkendő is alapfelszereltség az üzleti életben.

Ha tehát interjúra megyünk, vagy a munkahelyünkön megkövetelik az üzleti viseletet, maximum a kosztűm, öltöny anyagában van lehetőségünk a variálásra. Jobb, ha olyat keresünk, amelyben nincs bélés, és jól szellőző anyagból készült.

Van, ahol nem veszik ennyire szigorúan a protokolláris szabályokat, és férfiaknál elfogadott a rövid ujjú ing, esetleg galléros póló is, és a zakótól is eltekintenek 30 fok felett, a rövidnadrág azonban még ekkor is tabu. A nők pedig a (hátul) zárt cipőt, a blézert hagyhatják nyugodtan a ruhásszekrényben, persze ha már szandált vesznek fel, a körmöket, és a sarkakat érdemes kicsit kezelésbe venni.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.09.13 09:44
Vége a nyárnak, elkezdődött a tanév is. Túl vagyunk a nyári szabadságon és ismét elkezdődtek a dolgo...
hrdoktor  |  2021.09.13 06:28
Több százezer embert érint a pánikbetegség: mit tegyünk, ha pánikrohamunk van vagy akkor, ha a körny...
kovacstunde  |  2021.09.12 14:56
  Magyarországon többnyire még csak azzal találkozunk, hogy lakásokból irodákat alakítanak ki, de N...
hrbonbon  |  2021.09.10 12:35
  The exceptional pandemic period, which is still ongoing with all its consequences,...
vezetoi-coaching  |  2021.09.09 15:33
Jelmagy. (Termék = jobbára software, de ki tudja, lehet közös nevező tangible termékekkel is) - Link...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?