A kartellezők kivárják a közös lebukást

2009. július 28. 09:02

Bár manapság többen kérnek a Gazdasági Versenyhivatalnál engedékenységet, mint korábban, az új szabályozás legkorábban ősszel éreztetheti a hatását - nyilatkozta a Világgazdaságnak Szolnoky Péter, a kartellcsoport vezetője.

A jelentkezők elsősorban az Európai Bizottság vagy más külföldi - többek között tengerentúli - versenyhatóság által vizsgált ügyben ajánlják fel információikat, úgy gondolván, az adott versenykorlátozó megállapodás a magyar piacot is befolyásolja. Tisztán hazai engedékenységi próbálkozás változatlanul alig akad, jóllehet a hivatal éppen ebben remél áttörést.

Az engedékenység a kartellek feltárásának hatékony eszköze, különösen Nyugaton. Nálunk, bár hat éve mód van rá, ritkán élnek vele a hazai vállalkozások. A kis piac, a cégek egymásrautaltsága miatt továbbra is megvan a félelem, hogy a kartellből kiugró, a versenyhatósággal együttműködő céget kiveti magából az érintett üzleti szféra, és lehúzhatja a rolót. Működnek a hatóságokkal szembeni fenntartások is. Így a legtöbb vállalkozás - bármennyire kényelmetlen is számára a kartell - a besúgás helyett kivárja a közös lebukást és a nemegyszer milliárdos büntetést.

Jelenleg tíz ügyben folyik versenyfelügyeleti eljárás kartellezés miatt. Tavasszal rövid időn belül a kartellkommandó lecsapott a könyvkiadókra és a kertészeti vállalkozásokra is. Nemrég a cukoripar került össztűz alá. A közeljövőben sem zárható ki a hivatal meglepetésszerű akciója újabb piacokon.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 6. szerda
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem