16 °C Budapest

A kartellezők kivárják a közös lebukást

2009. július 28. 09:02

Bár manapság többen kérnek a Gazdasági Versenyhivatalnál engedékenységet, mint korábban, az új szabályozás legkorábban ősszel éreztetheti a hatását - nyilatkozta a Világgazdaságnak Szolnoky Péter, a kartellcsoport vezetője.

A jelentkezők elsősorban az Európai Bizottság vagy más külföldi - többek között tengerentúli - versenyhatóság által vizsgált ügyben ajánlják fel információikat, úgy gondolván, az adott versenykorlátozó megállapodás a magyar piacot is befolyásolja. Tisztán hazai engedékenységi próbálkozás változatlanul alig akad, jóllehet a hivatal éppen ebben remél áttörést.

Az engedékenység a kartellek feltárásának hatékony eszköze, különösen Nyugaton. Nálunk, bár hat éve mód van rá, ritkán élnek vele a hazai vállalkozások. A kis piac, a cégek egymásrautaltsága miatt továbbra is megvan a félelem, hogy a kartellből kiugró, a versenyhatósággal együttműködő céget kiveti magából az érintett üzleti szféra, és lehúzhatja a rolót. Működnek a hatóságokkal szembeni fenntartások is. Így a legtöbb vállalkozás - bármennyire kényelmetlen is számára a kartell - a besúgás helyett kivárja a közös lebukást és a nemegyszer milliárdos büntetést.

Jelenleg tíz ügyben folyik versenyfelügyeleti eljárás kartellezés miatt. Tavasszal rövid időn belül a kartellkommandó lecsapott a könyvkiadókra és a kertészeti vállalkozásokra is. Nemrég a cukoripar került össztűz alá. A közeljövőben sem zárható ki a hivatal meglepetésszerű akciója újabb piacokon.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?