7 °C Budapest

A kartellezők kivárják a közös lebukást

2009. július 28. 09:02

Bár manapság többen kérnek a Gazdasági Versenyhivatalnál engedékenységet, mint korábban, az új szabályozás legkorábban ősszel éreztetheti a hatását - nyilatkozta a Világgazdaságnak Szolnoky Péter, a kartellcsoport vezetője.

A jelentkezők elsősorban az Európai Bizottság vagy más külföldi - többek között tengerentúli - versenyhatóság által vizsgált ügyben ajánlják fel információikat, úgy gondolván, az adott versenykorlátozó megállapodás a magyar piacot is befolyásolja. Tisztán hazai engedékenységi próbálkozás változatlanul alig akad, jóllehet a hivatal éppen ebben remél áttörést.

Az engedékenység a kartellek feltárásának hatékony eszköze, különösen Nyugaton. Nálunk, bár hat éve mód van rá, ritkán élnek vele a hazai vállalkozások. A kis piac, a cégek egymásrautaltsága miatt továbbra is megvan a félelem, hogy a kartellből kiugró, a versenyhatósággal együttműködő céget kiveti magából az érintett üzleti szféra, és lehúzhatja a rolót. Működnek a hatóságokkal szembeni fenntartások is. Így a legtöbb vállalkozás - bármennyire kényelmetlen is számára a kartell - a besúgás helyett kivárja a közös lebukást és a nemegyszer milliárdos büntetést.

Jelenleg tíz ügyben folyik versenyfelügyeleti eljárás kartellezés miatt. Tavasszal rövid időn belül a kartellkommandó lecsapott a könyvkiadókra és a kertészeti vállalkozásokra is. Nemrég a cukoripar került össztűz alá. A közeljövőben sem zárható ki a hivatal meglepetésszerű akciója újabb piacokon.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 5. 13:30