Komoly jutalom jár majd az árulkodásért

2009. április 30. 09:32

Tekintélyes jutalom - a kartellező cégekre kiszabott bírság egy százaléka, de legfeljebb 50 millió forint - járhat annak a személynek, aki célra vezető, bizonyító erejű írásos információkat nyújt a versenyhatóságnak a jogsértésről. Az ezzel kapcsolatos elképzeléseket a kormányzat antikorrupciós intézkedési csomagja tartalmazza.


Ez rögzíti, hogy nyomós közérdek szól e legsúlyosabb versenyjogi jogsértések felderítése és szankcionálása mellett is. Tény, a versenyjogi szakembereknek komoly és meglehetősen hosszan tartó feladat a kartellgyanút megerősítő információk beszerzése. Törekvéseik nemegyszer eredménytelenek. Így feltételezhetően elég sok kartell működik rejtetten és zavartalanul, súlyos károkat okozva a fogyasztóknak. A kormányzat ezért kívánja díjazni azt, aki hozzájárul e titkos jogsértő összefonódások felderítéséhez. Szem előtt tartja azt: a kartelleket feltárók, alkalmazottak, üzletfelek - a kartellezők esetleges retorziója miatt - anyagi kockázatot is vállalnak, amelyet ellentételezni kell, hogy a jogkövetés kikényszerítésében való segédkezés tisztességes motivációja fennmaradhasson. Míg tehát az engedékenység révén a kartellt feltáró cég jutalma a bírság elengedése vagy mérséklése, addig a hasznos tájékoztatást nyújtó személyé az informátori díj.

Brutál nyereséget jelentett a Hell Energy

2023-ban 15 milliárd 468 millió forintnyi nyereséget termelt a Hell Energy Magyarország Kft., ami majdnem 2,5 milliárddal magasabb, mint az egy évvel korábbi eredmény.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 20. hétfő
Bernát, Felícia
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem