16 °C Budapest

Törvényi garancia a "kartell-spicliknek"!

2009. március 31. 09:15

A jövőben már törvényi garanciát élveznek a magukat, illetve társaikat feladó kartellezők, és versenyezhetnek a bírság alóli teljes mentesülésért.

A magukat, illetve társaikat feladó kartellező cégek akár százmilliókat spórolhatnak, ha még időben bizonyító erejű információkat szolgáltat a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) számára.

A módosult versenytörvény ugyanis már rögzíti a GVH úgynevezett engedékenységi politikáját, mely szerint teljes mentesülésre az számíthat, aki a verseny-felügyeleti eljárás elindításához nyújt kellő információt, vagy később bizonyítékhoz juttatja a hivatalt. Csökken a bírsága annak, aki menet közben nyújt értékes adatokat.

Az engedékenységet egyébként még 2004-ben vezették be, arra számítva, hogy könnyebben felderíthetővé válnak a kartellek, azonban nem igazán volt példa a vállalatok együttműködésére, főként a valódi jogi garanciák hiánya miatt.

Most azonban már a módosított versenytörvény tartalmazza a mentesítési feltételeket, így a visszaélésekre - remények szerint - hamarabb fény derülhet a jövőben.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?