Termékdíj: milliárdos többletteher a lapkiadáson

Pénzcentrum
2009. július 23. 08:35

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium a termékdíj-szabályozás módosításával átírta a törvényben szereplő reklámhordozó papírt információhordozó papírra, és az ez után járó környezetvédelmi termékdíjat kilogrammonként 15 forintban határozta meg.

Az átírással a jogalkotó a kereskedelem által kibocsátott szórólapokat egy kalap alá veszi az itthon nyomott, komoly hozzáadott értékkel bíró, jellemzően visszagyűjtött napilapokkal, magazinokkal.

A kiadók szerint azzal, hogy a lapok termékdíjkötelessé válnak, a piacra 3 milliárd forint többletteher nehezedik, ami a lapszámcsökkenés és a válságnak a hirdetői piacra gyakorolt kedvezőtlen hatásai mellett beláthatatlan következményekkel járhat.

A módosítás kibúvót enged a reklámtáskák után fizetendő termékdíj alól, de csak abban az esetben, ha a kibocsátó vagy a kereskedelmi lánc igazolni tudja, hogy a táskákat saját maga vagy egy koordináló szervezet visszagyűjti. Ilyennel eddig még senki sem próbálkozott, mivel lényegében lehetetlen.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm