18 °C Budapest

Győztes projektek: kik kapnak a 3,6 milliárdból?

2009. július 15. 11:32

Kiválasztották a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 első nyertes projektjeit. Az első felhívás keretében 90 projekt kap támogatást. A tervek szerint 3,6 milliárd forint (13 millió euró) támogatás kerül szétosztásra a nyertes projektek között. A második felhívásra beérkezett projekt koncepciók közül 120 továbbfejlesztéséről született döntés. 


Tavaly több mint 32 milliárd forint (közel 122 millió euró) uniós finanszírozási keret nyílt meg a magyar-román határmenti régió fejlesztésére az októberben megjelent első és a decemberben meghirdetett második pályázati felhívások keretében. Mindkét országban nagy volt az érdeklődés a határon átnyúló együttműködési lehetőségek iránt.

"Örömmel tapasztaltuk, hogy a pályázók döntő többsége megbirkózott a gyakran alapos kidolgozást és figyelmet igénylő feladatokkal a pályázatuk elkészítése során és azt, hogy az egymással szomszédos nyolc megyében komoly érdeklődés van a határmenti együttműködések kialakítása iránt", hangsúlyozta ki Zicherman-Mikulás Brigitta, az Irányító Hatóság vezetője.

"A hatékony munkavégzés minden előfeltételét megteremtettük annak érdekében, hogy minél előbb megköthessük a támogatási szerződéseket a nyertes pályázókkal", fűzte hozzá Bara Gyula, a Romániai Nemzeti Hatóság igazgatója, kiemelve a végrehajtási szakasz jelentőségét a Románia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Programban.

Az első felhívásban elsősorban a felkészítő (tanulmányok és tervek készítése), valamint az együttműködést, tapasztalatcserét és partnerségek kialakulását ösztönző tevékenységek támogatására nyílt lehetőség a közlekedés, a kommunikáció, a környezetvédelem valamint a munkaerő-piac, a kutatás-fejlesztés, az innováció, az oktatás, az egészségügy és a közösségek közötti együttműködések területén.

A beérkezett 196 pályázatból 90 pályázat számára ítélt meg közel 3,6 milliárd forint közösségi támogatást a Közös Irányító Bizottság. Minden projekt magyar és román partnerek bevonásával, szoros együttműködésben valósul meg. Az első projektek indítása, illetve a támogatási szerződések aláírása már szeptemberre várható.

A legnagyobb érdeklődés a közösségek közötti együttműködések területén volt tapasztalható, de népszerűnek bizonyultak a közös kutatás-fejlesztés, a turizmusfejlesztés és az üzleti együttműködés felélénkítését célzó intézkedések is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A második felhívás keretében 123 pályázatot javasolt részletes kidolgozásra az Irányító Bizottság, azonban a támogatások odaítéléséről csak a második forduló után születhet meg a végleges döntés. A felhívásban megnyílt több mint 104 millió euró ERFA-forrás (Európai Regionális Fejlesztési Alap) kerül odaítélésre a második fordulóban. A második lépcsőben, versenyben lévő projekt koncepciók mintegy 185,5 millió euró közösségi forrást igényeltek.

A második pályázati felhívás konkrét infrastrukturális fejlesztésekre és kisebb beruházásokra biztosít keretet: több összekötő út és kerékpárút építése és felújítása, a vállalkozások fejlődését elősegítő tanácsadó-szolgáltató központ létesítése és néhány kutatási központ létrehozása várható. Többek között lehetőség nyílhat több környezetvédelmi projekt beindítására, a közös árvízvédelem és belvízrendszer közös fejlesztésére, a határmenti hulladékkezelés és az egészségügyi ellátás korszerűsítésére és a különféle betegségek prevencióját illetve gyógyítását célzó projektek megvalósítására is a magyar-román határmenti régióban.

A Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program a magyar-román határtérség közös fejlesztéshez nyújt európai uniós forrásokat 2007 és 2013 között a korábbi INTERREG IIIA - Phare CBC 2004-2006 program folytatásaként. Magyar részről Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád, román oldalról pedig Szatmár (Satu Mare), Bihar (Bihor), Arad és Temes (Timis) megyék vesznek részt a programban.

Szávics Petra, a Közös Szakmai Titkárság vezetője elmondta, hogy a magyar-román határmenti program következő kiírására előreláthatóan szeptemberben kerül sor. A nyertes illetve a második fordulóba bekerült pályázatok listáját a www.huro-cbc.eu honlapon tekinthetik meg.

Brutál nyereséget jelentett a Hell Energy

2023-ban 15 milliárd 468 millió forintnyi nyereséget termelt a Hell Energy Magyarország Kft., ami majdnem 2,5 milliárddal magasabb, mint az egy évvel korábbi eredmény.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 22. 20:53
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm