17 °C Budapest

Továbbra sem egyszerű a használt elemek begyűjtése

Pénzcentrum
2009. július 20. 09:32

Július elsejétől kötelező visszavenni a boltokban a használt elemet: az egyik legveszélyesebb háztartási hulladék begyűjtése azonban nem zökkenőmentes.

Egy magyar család évente átlagosan félkilónyi használt elemet termel, ami országos léptékben már hatalmas mennyiség. Júliustól ugyan él a begyűjtési kötelezettség, ám a gyakorlatban ez még csak a teljes forgalom apró hányadának a sorsát rendezi.

A tavaly elfogadott kormányrendelet értelmében a forgalmazók kötelesek díjmentesen átvenni a használt áramforrásokat. Bármelyik bolt, amelyik elemet árul, át kell hogy vegye tőlünk a visszavitt használt elemet, akkor is, ha nem ott vettük. A fogyasztók részéről viszont a visszavitel önkéntes, vagyis aki nem akarja, nem viszi vissza a veszélyes hulladékot.

A Hulladék Munkaszövetség álláspontja szerint egy ennyire veszélyes anyag begyűjtését és ártalmatlanítását nem lehet az önkéntes visszavitel folyamatára bízni. A zöldek elvárása, hogy a használt elem termékdíjas legyen - ugyanúgy, mint a többször használható, feltölthető akku, amely után jelenleg is termékdíjat kell fizetni. De még jobb ötletnek tartanák, ha az állam kötelező betétdíjat vetne ki az elemekre, amit a fogyasztó csak akkor kap vissza, ha a használt áramforrást visszavitte.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?