5 °C Budapest

Továbbra sem egyszerű a használt elemek begyűjtése

Pénzcentrum
2009. július 20. 09:32

Július elsejétől kötelező visszavenni a boltokban a használt elemet: az egyik legveszélyesebb háztartási hulladék begyűjtése azonban nem zökkenőmentes.

Egy magyar család évente átlagosan félkilónyi használt elemet termel, ami országos léptékben már hatalmas mennyiség. Júliustól ugyan él a begyűjtési kötelezettség, ám a gyakorlatban ez még csak a teljes forgalom apró hányadának a sorsát rendezi.

A tavaly elfogadott kormányrendelet értelmében a forgalmazók kötelesek díjmentesen átvenni a használt áramforrásokat. Bármelyik bolt, amelyik elemet árul, át kell hogy vegye tőlünk a visszavitt használt elemet, akkor is, ha nem ott vettük. A fogyasztók részéről viszont a visszavitel önkéntes, vagyis aki nem akarja, nem viszi vissza a veszélyes hulladékot.

A Hulladék Munkaszövetség álláspontja szerint egy ennyire veszélyes anyag begyűjtését és ártalmatlanítását nem lehet az önkéntes visszavitel folyamatára bízni. A zöldek elvárása, hogy a használt elem termékdíjas legyen - ugyanúgy, mint a többször használható, feltölthető akku, amely után jelenleg is termékdíjat kell fizetni. De még jobb ötletnek tartanák, ha az állam kötelező betétdíjat vetne ki az elemekre, amit a fogyasztó csak akkor kap vissza, ha a használt áramforrást visszavitte.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm