Az átmeneti könnyítés is segítheti a vállalkozásokat

Pénzcentrum
2009. július 7. 11:17

Jelentős változás állhat be a KKV-k finanszírozhatóságát illetően a közteherviselési törvény hatályba lépését követően; a visszlízing átmeneti illetékmentessége nagyban elősegítheti a pénzügyi intézmények által preferált lízing alapú finanszírozást. Az illetékmentes forráslehetőség javíthatja a KKV-k túlélési esélyeit a válságban, illetve a stabilizálódás után a rendelkezésre álló likviditás versenyhelyzetbe hozhatja a vállalkozásokat a Hypo Alpe-Adria várakozásai szerint. A két éves időtartam elegendő a vállalkozások finanszírozásának stabilizálásához.

Jelentős változás állhat be a KKV-k finanszírozhatóságát illetően a közteherviselési törvény hatályba lépését követően. Amennyiben a visszlízing esetén eltűnik az eddigi törvények alapján fizetendő bruttó vételárra vetített 12 %-os illeték, ez nagyban elősegíti a pénzügyi intézmények által preferált lízing alapú finanszírozást. Jelen gazdasági környezetben ahol a pénzintézetek likviditása alacsony, illetve a piaci és finanszírozási kockázatok magasak a pénzintézetek szempontjából preferált egy tulajdonjog alapú finanszírozás, ahol a finanszírozó nem futja a felszámolási kockázatot, az ügyfélnek pedig nem kell megfizetnie a bruttó vételárra vetített 12 %-os illetéket. Az illeték eddig a konstrukciók kalkulálását is nehézkesebbé tette. "Nagyobb mozgást a piac helyre állását követően lehet elképzelni, de a visszlízing illetékmentessége javíthatja a KKV-k túlélési esélyeit a válságban, illetve stabilizálódás után, a növekedési pálya elején rendelkezésre álló likviditás versenybe hozhatja a vállalkozásokat." - emelte ki Király György, a Hypo Alpe-Adria Leasing ingatlanfinanszírozási üzletágigazgatója.

Már a pénzügyi válság előtt is jelen volt az ingatlan visszlízing iránti igény, de a jelentős illetékteher részben elriasztotta az érdeklődőket. "Nehéz ugyan megbecsülni a potenciálisan érintett ingatlanállomány nagyságát, de azon KKV-k, amelyek forgalomképes, jó lokációjú, megfelelő hasznosítási lehetőségű ingatlannal rendelkeznek, meg fogják fontolni a visszlízing lehetőségét, a forráshoz jutás érdekében"- véli Király György. "Jelentős többletérdeklődésre számítunk, még abban az esetben is, amennyiben egyébként helyreáll a piacon a pénzintézetek likviditása, illetve helyreáll a Magyarországgal szembeni bizalom. Az eddig szinte kizárólag hitellel megoldható finanszírozások átkerülhetnek lízing konstrukcióba, ami a finanszírozó pénzintézeteknek is lényegesen nagyobb biztonságot jelenten, míg a lízingbe vevőnek nem kell jelentős többlet illetéket fizetnie."

Ahhoz hogy egy társaság élni tudjon az illetékmentesség lehetőségével, fel kell mérnie az adott ingatlan valós piaci értékét, át kell gondolnia a finanszírozás összegét, futamidejét. Két év nem túl hosszú idő, pláne nem egy ingatlanfinanszírozás esetén, de ez az időtartam elegendő lehet a működés finanszírozási feltételeinek stabilizálásához.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?