27 °C Budapest

Az átmeneti könnyítés is segítheti a vállalkozásokat

Pénzcentrum
2009. július 7. 11:17

Jelentős változás állhat be a KKV-k finanszírozhatóságát illetően a közteherviselési törvény hatályba lépését követően; a visszlízing átmeneti illetékmentessége nagyban elősegítheti a pénzügyi intézmények által preferált lízing alapú finanszírozást. Az illetékmentes forráslehetőség javíthatja a KKV-k túlélési esélyeit a válságban, illetve a stabilizálódás után a rendelkezésre álló likviditás versenyhelyzetbe hozhatja a vállalkozásokat a Hypo Alpe-Adria várakozásai szerint. A két éves időtartam elegendő a vállalkozások finanszírozásának stabilizálásához.

Jelentős változás állhat be a KKV-k finanszírozhatóságát illetően a közteherviselési törvény hatályba lépését követően. Amennyiben a visszlízing esetén eltűnik az eddigi törvények alapján fizetendő bruttó vételárra vetített 12 %-os illeték, ez nagyban elősegíti a pénzügyi intézmények által preferált lízing alapú finanszírozást. Jelen gazdasági környezetben ahol a pénzintézetek likviditása alacsony, illetve a piaci és finanszírozási kockázatok magasak a pénzintézetek szempontjából preferált egy tulajdonjog alapú finanszírozás, ahol a finanszírozó nem futja a felszámolási kockázatot, az ügyfélnek pedig nem kell megfizetnie a bruttó vételárra vetített 12 %-os illetéket. Az illeték eddig a konstrukciók kalkulálását is nehézkesebbé tette. "Nagyobb mozgást a piac helyre állását követően lehet elképzelni, de a visszlízing illetékmentessége javíthatja a KKV-k túlélési esélyeit a válságban, illetve stabilizálódás után, a növekedési pálya elején rendelkezésre álló likviditás versenybe hozhatja a vállalkozásokat." - emelte ki Király György, a Hypo Alpe-Adria Leasing ingatlanfinanszírozási üzletágigazgatója.

Már a pénzügyi válság előtt is jelen volt az ingatlan visszlízing iránti igény, de a jelentős illetékteher részben elriasztotta az érdeklődőket. "Nehéz ugyan megbecsülni a potenciálisan érintett ingatlanállomány nagyságát, de azon KKV-k, amelyek forgalomképes, jó lokációjú, megfelelő hasznosítási lehetőségű ingatlannal rendelkeznek, meg fogják fontolni a visszlízing lehetőségét, a forráshoz jutás érdekében"- véli Király György. "Jelentős többletérdeklődésre számítunk, még abban az esetben is, amennyiben egyébként helyreáll a piacon a pénzintézetek likviditása, illetve helyreáll a Magyarországgal szembeni bizalom. Az eddig szinte kizárólag hitellel megoldható finanszírozások átkerülhetnek lízing konstrukcióba, ami a finanszírozó pénzintézeteknek is lényegesen nagyobb biztonságot jelenten, míg a lízingbe vevőnek nem kell jelentős többlet illetéket fizetnie."

Ahhoz hogy egy társaság élni tudjon az illetékmentesség lehetőségével, fel kell mérnie az adott ingatlan valós piaci értékét, át kell gondolnia a finanszírozás összegét, futamidejét. Két év nem túl hosszú idő, pláne nem egy ingatlanfinanszírozás esetén, de ez az időtartam elegendő lehet a működés finanszírozási feltételeinek stabilizálásához.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 30. csütörtök
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm