14 °C Budapest

Az átmeneti könnyítés is segítheti a vállalkozásokat

Pénzcentrum
2009. július 7. 11:17

Jelentős változás állhat be a KKV-k finanszírozhatóságát illetően a közteherviselési törvény hatályba lépését követően; a visszlízing átmeneti illetékmentessége nagyban elősegítheti a pénzügyi intézmények által preferált lízing alapú finanszírozást. Az illetékmentes forráslehetőség javíthatja a KKV-k túlélési esélyeit a válságban, illetve a stabilizálódás után a rendelkezésre álló likviditás versenyhelyzetbe hozhatja a vállalkozásokat a Hypo Alpe-Adria várakozásai szerint. A két éves időtartam elegendő a vállalkozások finanszírozásának stabilizálásához.

Jelentős változás állhat be a KKV-k finanszírozhatóságát illetően a közteherviselési törvény hatályba lépését követően. Amennyiben a visszlízing esetén eltűnik az eddigi törvények alapján fizetendő bruttó vételárra vetített 12 %-os illeték, ez nagyban elősegíti a pénzügyi intézmények által preferált lízing alapú finanszírozást. Jelen gazdasági környezetben ahol a pénzintézetek likviditása alacsony, illetve a piaci és finanszírozási kockázatok magasak a pénzintézetek szempontjából preferált egy tulajdonjog alapú finanszírozás, ahol a finanszírozó nem futja a felszámolási kockázatot, az ügyfélnek pedig nem kell megfizetnie a bruttó vételárra vetített 12 %-os illetéket. Az illeték eddig a konstrukciók kalkulálását is nehézkesebbé tette. "Nagyobb mozgást a piac helyre állását követően lehet elképzelni, de a visszlízing illetékmentessége javíthatja a KKV-k túlélési esélyeit a válságban, illetve stabilizálódás után, a növekedési pálya elején rendelkezésre álló likviditás versenybe hozhatja a vállalkozásokat." - emelte ki Király György, a Hypo Alpe-Adria Leasing ingatlanfinanszírozási üzletágigazgatója.

Már a pénzügyi válság előtt is jelen volt az ingatlan visszlízing iránti igény, de a jelentős illetékteher részben elriasztotta az érdeklődőket. "Nehéz ugyan megbecsülni a potenciálisan érintett ingatlanállomány nagyságát, de azon KKV-k, amelyek forgalomképes, jó lokációjú, megfelelő hasznosítási lehetőségű ingatlannal rendelkeznek, meg fogják fontolni a visszlízing lehetőségét, a forráshoz jutás érdekében"- véli Király György. "Jelentős többletérdeklődésre számítunk, még abban az esetben is, amennyiben egyébként helyreáll a piacon a pénzintézetek likviditása, illetve helyreáll a Magyarországgal szembeni bizalom. Az eddig szinte kizárólag hitellel megoldható finanszírozások átkerülhetnek lízing konstrukcióba, ami a finanszírozó pénzintézeteknek is lényegesen nagyobb biztonságot jelenten, míg a lízingbe vevőnek nem kell jelentős többlet illetéket fizetnie."

Ahhoz hogy egy társaság élni tudjon az illetékmentesség lehetőségével, fel kell mérnie az adott ingatlan valós piaci értékét, át kell gondolnia a finanszírozás összegét, futamidejét. Két év nem túl hosszú idő, pláne nem egy ingatlanfinanszírozás esetén, de ez az időtartam elegendő lehet a működés finanszírozási feltételeinek stabilizálásához.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 8. szerda
Mihály
19. hét
Május 8.
Fagylalt nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem