Haldoklik az ingatlanlízing

2009. április 7. 09:15

Az ingatlanlízing piac csaknem 40%-os visszaesése után idén további csökkenés várható. Ebben a piaci környezetben a kis- és középvállalkozások finanszírozhatatlanná válnak; egyedüli forráshoz jutási lehetőségük a visszlízing lenne, amit a jelenlegi szabályozás miatt nem tudnak igénybe venni.

Az ingatlanlízing piacon 38%-os visszaesés volt tapasztalható 2008 utolsó negyedévében a 2007-es év hasonló időszakához képest. Az éves szintű eredmény ugyan 2%-os növekedés volt, ám ez az arány elenyésző a 2008. első félévére jellemző 45%-os, illetve a 2007-ben tapasztalt 50%-os piaci növekedéséhez képest. Hasonló tendencia volt megfigyelhető a megkötött ingatlanlízing szerződések számában is: éves szinten 11%, az utolsó negyedéveket összehasonlítva pedig 32%-os volt a visszaesés.

"Várakozásaink szerint idén további csökkenésre lehet számítani az ingatlanlízing piacon; átlagosan 20%-os piacszűküléssel számolunk az új ingatlanok értékesítésénél, az ingatlanok forgalmi értékének csökkenése mintegy 10%-os, míg a hitelezési feltételek szigorodása a piac további 5-10%-os apadását okozza, miközben az elvárt önerő további növekedésével számolunk. "- hangsúlyozta Gazsi Júlia, a Lízingszövetség Ingatlan Bizottságának elnöke.

Amint a várakozások is jelzik, a kis-és középvállalatok nagy része a klasszikus banki termékekkel gyakorlatilag finanszírozhatatlanná válik, az egyedüli megoldást az ingatlan visszlízing jelentheti számukra. A kis- és középvállalkozások 60%-a ugyanis saját tulajdonú ingatlanban működik, jelen gazdasági körülmények között ez az egyetlen forrásbevonáshoz használható fedezetük. A visszlízinget azonban a jelenlegi, dupla illetékfizetési szabályozás miatt elenyésző számban tudják csak igénybe venni. Ha egy vállalkozás a tulajdonában lévő ingatlanra lízingszerződést köt, először akkor kell illetéket fizetnie, amikor az ingatlan a tulajdonába kerül, másodszor pedig a futamidő végén, amikor ismét az ügyfél válik tulajdonossá.

"A dupla illetékfizetési kötelezettség megszüntetése 3 év alatt éves szinten 150-170 milliárd forint pótlólagos forrásbevonást tenne lehetővé a kkv-szektorban. Ráadásul ez 4-4,5 milliárd forint közvetlen költségvetési bevételt eredményezne a lízingcégek által külön fizetendő 2%-os vagyonszerzési illetékből." - mondta el Gazsi Júlia.

Ebben a hitelszűke időszakban a piacon teljes bizalmatlanság uralkodik, a finanszírozás kritikusabb, mint bármikor eddig, a fejlesztések többsége leáll, a tartósan 10% körüli kamatkörnyezet visszafogja a beruházási kedvet és mindez akár csődökre, felszámolásokra és kényszerértékesítésekre kényszerítheti a kis- és középvállalkozásokat. A kkv-k számára nehézséget okozhat a komolyabb pénzügyi tervezés, nem tudják bemutatni üzleti terveiket a finanszírozó számára, a gyakran egyszemélyes irányítás alatt álló cégek működése nem hatékony, ezért nem jutnak forráshoz.

A megváltozott piaci körülményekre a lízingcégek úgy reagálnak, hogy lelassul a lízing egyik fontos előnyeként számon tartott gyors elbírálás és a rugalmas ügyintézés, hosszabbodik a bevizsgálási idő. Több információt kérnek a lízingbevevőről, nagyobb fedezetet, valamint leértékelik a finanszírozott eszközöket.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 3. 11:24
A Csináljuk a fesztivált! idén több mint 10 év szünetet követően először tavasszal jelentkezett új e...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
Holdblog  |  2022. december 3. 06:55
Adventi ábrát mutatunk. Igazi angolszász-európai kontinentális törésvonal bontakozott ki a Statista...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?