11 °C Budapest

Rekord céghalál áprilisban

2009. május 6. 16:32

Áprilisban 1328 társaság ellen indult felszámolási eljárás Magyarországon, ilyen sok cég még soha nem jutott erre a sorsra egyetlen hónap leforgása alatt - derül ki az Opten céginformáció-szolgáltató adataiból. Az év első négy hónapjában csaknem 5000 társaság jutott hasonló sorsra: ez 24 %-os növekedés az előző év azonos időszakához képest. Mostanra visszaesett a cégalapítási kedv is.

Tovább romlott a magyar cégek helyzete áprilisban. A negyedik hónapban 1328 céggel szemben indult felszámolási eljárás, ez 319-cel, vagyis 32 %-kal több, mint egy évvel korábban. Ez abszolút rekordnak számít, hiszen ha csak három felszámolással is, de meghaladja az idén januári csúcsot. Az Opten adatai szerint az év első négy hónapjában 4856 céggel szemben indult felszámolási eljárás, míg egy évvel korábban 3904 társas vállalkozás jutott erre a sorsra.

"A felszámolások száma májusban feltehetőleg meghaladja a tavalyi összes felszámolás felét, és valamikor szeptemberben vagy októberben elérhetjük a tavalyi 11500-as szintet" - állítja Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. Az igazgató szerint nagyon sok kisebb céget most ér csak el a válság, amikor a nagyobb kereskedelmi, illetve építőipari alvállalkozói láncok csúcsain álló cégek is megjelennek a fizetésképtelenségi listákon.

A végelszámolások száma az első négy hónapban 23 %-kal emelkedve 4438-ra nőtt. Csak áprilisban 1200 céget szüntettek meg ilyen módon tulajdonosai, ez 21 %-os növekedés tavaly áprilishoz képest. "A végelszámolást továbbra sem soroljuk az egyértelműen negatív üzleti események közé. Tudomásul kell venni, hogy Magyarországon főképp az adózás és a kényszervállalkozások miatt túl sok a cég és magas a fluktuáció" - véli az Opten stratégiai igazgatója.

Új jelenség, hogy az újonnan alapított cégek száma csökkenést mutat az előző év azonos időszakának értékeihez képest. "Volt már ilyesmire példa néhány jelentősebb adómódosításkor, de olyan még sosem fordult elő, hogy alapvetően változatlan adórendszer mellett két egymást követő hónapban kevesebb céget alapítsanak, mint egy évvel korábban." - mondja az Opten szakértője. Szerinte ez is kedvező jelenség, mert arra utal, hogy a felszámolt vagy megszűnő cégek nem osztódással szaporodnak, ami korábban sajnos jellemző volt, különösen az építőiparban.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 2. szombat
Lujza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm