26 °C Budapest

Dübörögnek a kínai éttermek Magyarországon

2009. június 4. 16:02

Napra pontosan 20 évvel ezelőtt fojtották vérbe a pekingi diákok tüntetését. A véres események is hozzájárultak ahhoz, hogy az ázsiai birodalom érdekes változásokon ment keresztül, a kínai gasztronómia pedig meghódította az egész világot, így hazánkat is.

1989. június 4-én kor hajnalban harckocsik gördültek be a Tienanmen térre, hogy véget vessenek diákok és munkások hetek óta tartó tiltakozásának. A hivatalos adatok szerint 241-en vesztették életüket, emberi jogi szervezetek szerint azonban több ezren eshettek áldozatul a megtorlásnak.

Kína 20 év alatt óriásit változott, ha nem is elsősorban politikai, de gazdasági téren mindenképp. De részben épp a 20 évvel ezelőtti eseményeknek köszönhető, hogy kínaiak milliói szóródtak szét a világban. A becslések szerint számuk Magyarországon a 25 ezret is meghaladja.

Nem véletlen, hogy virágzik hazánkban az ázsiai ország világot meghódító kultúrája, ennek pedig legszembeötlőbb példái -a hatalmas piacok mellett- a kínai éttermek és büfék.

Az (új ízekre) éhes magyarok a rendszerváltást követő években szinte kizárólag a fővárosban ismerkedhettek a kínai konyhával. Elsősorban a nagyobb piacok, főleg a Józsefvárosi területén és környékén nőttek gombaszámra a kifőzdék.

Igaz, "klasszikus" kínai éttermek már korábban is léteztek hazánkban, például máig legendás az 1981-ben nyitott Andrássy úti Vörös Sárkány, melynek vezetője volt Bíró Lajos, a napjaink egyik legjobb magyar étterem, a Bock Bisztró tulajdonos-séfje.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Jelentős expanzió elsősorban a plázaépítési bummnak volt köszönhető, hiszen gyakorlatilag ma sincs az országban olyan bevásárlóközpont, ahol ne lenne kínai gyorsétterem.

Elsősorban tehát a bevásárlóközpontoknak köszönhető, hogy az ország minden jelentősebb városába eljutott a savanyú-csípős leves és az illatos-omlós csirke. A népszerűség azóta is töretlen: nemcsak Budapest minden utcasarkán, hanem már a kisebb városokban is nagy sikerrel működnek az "olcsón- sokat- gyorsan" jelszóval dolgozó kifőzdék.

A növekvő igényeket mi sem mutatja jobban, mint hogy az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapján június első napjaiban is 11 álláshirdetés van kínai konyhát ismerő szakácsok részére. Szigetszentmiklóstól Siófokig, Komáromtól Nagykanizsáig keresnek szakembereket. A sorok között olvasva láthatjuk, hogy -talán nem meglepő módon- elsősorban kínaiakat.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 16. vasárnap
Jusztin
24. hét
Június 16.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem