16 °C Budapest

Dübörögnek a kínai éttermek Magyarországon

2009. június 4. 16:02

Napra pontosan 20 évvel ezelőtt fojtották vérbe a pekingi diákok tüntetését. A véres események is hozzájárultak ahhoz, hogy az ázsiai birodalom érdekes változásokon ment keresztül, a kínai gasztronómia pedig meghódította az egész világot, így hazánkat is.

1989. június 4-én kor hajnalban harckocsik gördültek be a Tienanmen térre, hogy véget vessenek diákok és munkások hetek óta tartó tiltakozásának. A hivatalos adatok szerint 241-en vesztették életüket, emberi jogi szervezetek szerint azonban több ezren eshettek áldozatul a megtorlásnak.

Kína 20 év alatt óriásit változott, ha nem is elsősorban politikai, de gazdasági téren mindenképp. De részben épp a 20 évvel ezelőtti eseményeknek köszönhető, hogy kínaiak milliói szóródtak szét a világban. A becslések szerint számuk Magyarországon a 25 ezret is meghaladja.

Nem véletlen, hogy virágzik hazánkban az ázsiai ország világot meghódító kultúrája, ennek pedig legszembeötlőbb példái -a hatalmas piacok mellett- a kínai éttermek és büfék.

Az (új ízekre) éhes magyarok a rendszerváltást követő években szinte kizárólag a fővárosban ismerkedhettek a kínai konyhával. Elsősorban a nagyobb piacok, főleg a Józsefvárosi területén és környékén nőttek gombaszámra a kifőzdék.

Igaz, "klasszikus" kínai éttermek már korábban is léteztek hazánkban, például máig legendás az 1981-ben nyitott Andrássy úti Vörös Sárkány, melynek vezetője volt Bíró Lajos, a napjaink egyik legjobb magyar étterem, a Bock Bisztró tulajdonos-séfje.

Jelentős expanzió elsősorban a plázaépítési bummnak volt köszönhető, hiszen gyakorlatilag ma sincs az országban olyan bevásárlóközpont, ahol ne lenne kínai gyorsétterem.

Elsősorban tehát a bevásárlóközpontoknak köszönhető, hogy az ország minden jelentősebb városába eljutott a savanyú-csípős leves és az illatos-omlós csirke. A népszerűség azóta is töretlen: nemcsak Budapest minden utcasarkán, hanem már a kisebb városokban is nagy sikerrel működnek az "olcsón- sokat- gyorsan" jelszóval dolgozó kifőzdék.

A növekvő igényeket mi sem mutatja jobban, mint hogy az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapján június első napjaiban is 11 álláshirdetés van kínai konyhát ismerő szakácsok részére. Szigetszentmiklóstól Siófokig, Komáromtól Nagykanizsáig keresnek szakembereket. A sorok között olvasva láthatjuk, hogy -talán nem meglepő módon- elsősorban kínaiakat.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2021. szeptember 27. 18:05