3 °C Budapest

Közös válságspirálban a bankok és a vállalkozások

Pénzcentrum
2009. március 19. 09:15

Miközben a vállalkozásoknak több forrásra lenne szükségük a túléléshez, a bankok a csökkenő árbevételű ügyfeleket nem tudják annyira finanszírozni, mint korábban. Az alaposan megemelkedett kamatok azoknak a cégeknek is gondot okoznak, amelyek hozzájutnak a hitelhez.

Néhány éve még a bankok vadásztak a kis- és középvállalatokra, hogy hitelezhessék őket, most azonban egyre több olyan ügyféllel találkoznak, aki másutt nem kapott hitelt a vagy nem bírta a megemelt kamatokat. Van, ahol a konkurens pénzintézet fizetőképes ügyfelei jelentkeznek forgóeszközhitelért. A legtöbb bank mindenesetre arról számolt be, hogy változatlanul folytatja a vállalatfinanszírozást, még ha szigorúbb feltételekkel is.

A kis- és középvállalatok a beruházásokat egy időre elfelejtették vagy az exportpiacok megtorpanása miatt elhalasztották. Az utóbbi fél évben a hangsúly a rövid távú likviditás fenntartásán van. A hitelezés mellett ezért megnőtt az igény a faktorálás (a le nem járt követelések eladása) iránt. A lízingpiac pedig lefékezett, különösen a gépjárművek esetében. A közúti szállítmányozás és minden egyéb exportorientált iparág visszaesik. -

Válság idején azonban a bankok és a vállalkozások is sokkal türelmesebbek az adós ügyfelekkel. A cégek is jobban hajlanak arra, hogy a késve fizető vevővel tárgyaljanak, hogyan lehet a problémát a fizetési határidők átütemezésével megoldani.

Egyetlen banknak sem érdeke, hogy ügyfeleit hagyja csődbe menni, ezért igyekszik minden vállalkozást finanszírozni, ameddig csak lehet. Március végén végzik el a bankok az ügyfelek első negyedéves mérlegeinek értékelését, akkorra derül ki pontosan, hogy a hitelfelvevők mekkora hányada került nehéz helyzetbe.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?