17 °C Budapest

Közös válságspirálban a bankok és a vállalkozások

Pénzcentrum
2009. március 19. 09:15

Miközben a vállalkozásoknak több forrásra lenne szükségük a túléléshez, a bankok a csökkenő árbevételű ügyfeleket nem tudják annyira finanszírozni, mint korábban. Az alaposan megemelkedett kamatok azoknak a cégeknek is gondot okoznak, amelyek hozzájutnak a hitelhez.

Néhány éve még a bankok vadásztak a kis- és középvállalatokra, hogy hitelezhessék őket, most azonban egyre több olyan ügyféllel találkoznak, aki másutt nem kapott hitelt a vagy nem bírta a megemelt kamatokat. Van, ahol a konkurens pénzintézet fizetőképes ügyfelei jelentkeznek forgóeszközhitelért. A legtöbb bank mindenesetre arról számolt be, hogy változatlanul folytatja a vállalatfinanszírozást, még ha szigorúbb feltételekkel is.

A kis- és középvállalatok a beruházásokat egy időre elfelejtették vagy az exportpiacok megtorpanása miatt elhalasztották. Az utóbbi fél évben a hangsúly a rövid távú likviditás fenntartásán van. A hitelezés mellett ezért megnőtt az igény a faktorálás (a le nem járt követelések eladása) iránt. A lízingpiac pedig lefékezett, különösen a gépjárművek esetében. A közúti szállítmányozás és minden egyéb exportorientált iparág visszaesik. -

Válság idején azonban a bankok és a vállalkozások is sokkal türelmesebbek az adós ügyfelekkel. A cégek is jobban hajlanak arra, hogy a késve fizető vevővel tárgyaljanak, hogyan lehet a problémát a fizetési határidők átütemezésével megoldani.

Egyetlen banknak sem érdeke, hogy ügyfeleit hagyja csődbe menni, ezért igyekszik minden vállalkozást finanszírozni, ameddig csak lehet. Március végén végzik el a bankok az ügyfelek első negyedéves mérlegeinek értékelését, akkorra derül ki pontosan, hogy a hitelfelvevők mekkora hányada került nehéz helyzetbe.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm