-2 °C Budapest

Társasági adóbevallás, mérlegbenyújtás: hétvégére esik a határidő

Pénzcentrum
2009. május 29. 08:32

Egy vállalkozás szempontjából lényegében a három legfontosabb dolgot kell elintézni a társaságoknak jövő keddig. Május 31-e vasárnapra esik, tehát kedden jár le a társasági adóbevallás és a naptári év szerint működő vállalkozások számára a mérlegbenyújtás határideje.

Évente a becslések szerint 50-60 ezer cég egyáltalán nem ad mérleget, holott ez kötelező lenne. Az idén ezt már automatikusan ellenőrzi a rendszer, aki pedig nem tesz eleget kötelezettségének, annak akár az adószámát is felfüggeszthetik. Tavaly 334 ezer vállalkozás nyújtott be társasági adóbevallást.

A társasági adóbevallást a korábban kialakult gyakorlatnak megfelelően elektronikus úton kell benyújtani. A TEÁOR-besorolásra oda kell figyelni, több mint egy évig tartó huzavona után az utolsó kör, amelyik még nem tudta elintézni a besorolás átalakítását, most a társasági adóbevallással együtt ezt is rendezheti, ha feltünteti az általa kiválasztott új TEÁOR-számot.

Többszöri határidő-tologatás után tavaly év végén született meg az a döntés, hogy a vállalkozások a bevallásuk benyújtásával együtt az APEH-en keresztül is elintézhetik ezt az átsorolást. Korábban nem állt rendelkezésre elegendő kapacitás a vállalkozók tömeges fogadására, ráadásul az egyes problémás ügyekben csak jelentős költségek árán lehetett eljárni - pedig az átsorolás elvileg illetékmentesen végrehajtható lett volna.

A mérlegbeszámolókkal kapcsolatban jelentős módosítás, hogy elsejétől már csak elektronikusan lehet mérleget benyújtani. A vállalkozások eddig az időpontig mintegy 100 ezer mérleget adtak be, szerda estig pedig az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium tájékoztatása szerint több mint 46 ezer elektronikus mérleg érkezett a céginformációs szolgálathoz.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ezek közül 36,9 ezer volt megfelelő, a többi, vagyis 20 %-ot kitevő mennyiség hibás. A tipikus hibák közé tartozott, hogy nem küldtek el minden dokumentumot a cégek, rossz formátumban tették, illetve nem csatolták a Magyar Államkincstár igazolását a közzétételi díj megfizetéséről.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 3. vasárnap
Ferenc, Olívia
48. hét
December 3.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm