4 °C Budapest

Társasági adóbevallás, mérlegbenyújtás: hétvégére esik a határidő

Pénzcentrum
2009. május 29. 08:32

Egy vállalkozás szempontjából lényegében a három legfontosabb dolgot kell elintézni a társaságoknak jövő keddig. Május 31-e vasárnapra esik, tehát kedden jár le a társasági adóbevallás és a naptári év szerint működő vállalkozások számára a mérlegbenyújtás határideje.

Évente a becslések szerint 50-60 ezer cég egyáltalán nem ad mérleget, holott ez kötelező lenne. Az idén ezt már automatikusan ellenőrzi a rendszer, aki pedig nem tesz eleget kötelezettségének, annak akár az adószámát is felfüggeszthetik. Tavaly 334 ezer vállalkozás nyújtott be társasági adóbevallást.

A társasági adóbevallást a korábban kialakult gyakorlatnak megfelelően elektronikus úton kell benyújtani. A TEÁOR-besorolásra oda kell figyelni, több mint egy évig tartó huzavona után az utolsó kör, amelyik még nem tudta elintézni a besorolás átalakítását, most a társasági adóbevallással együtt ezt is rendezheti, ha feltünteti az általa kiválasztott új TEÁOR-számot.

Többszöri határidő-tologatás után tavaly év végén született meg az a döntés, hogy a vállalkozások a bevallásuk benyújtásával együtt az APEH-en keresztül is elintézhetik ezt az átsorolást. Korábban nem állt rendelkezésre elegendő kapacitás a vállalkozók tömeges fogadására, ráadásul az egyes problémás ügyekben csak jelentős költségek árán lehetett eljárni - pedig az átsorolás elvileg illetékmentesen végrehajtható lett volna.

A mérlegbeszámolókkal kapcsolatban jelentős módosítás, hogy elsejétől már csak elektronikusan lehet mérleget benyújtani. A vállalkozások eddig az időpontig mintegy 100 ezer mérleget adtak be, szerda estig pedig az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium tájékoztatása szerint több mint 46 ezer elektronikus mérleg érkezett a céginformációs szolgálathoz.

Ezek közül 36,9 ezer volt megfelelő, a többi, vagyis 20 %-ot kitevő mennyiség hibás. A tipikus hibák közé tartozott, hogy nem küldtek el minden dokumentumot a cégek, rossz formátumban tették, illetve nem csatolták a Magyar Államkincstár igazolását a közzétételi díj megfizetéséről.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?