28 °C Budapest

Elektronikus mérlegbeszámoló: májustól kötelező

Pénzcentrum
2009. április 30. 09:17

Holnaptól, vagyis a gyakorlatban hétfőtől már nem nyújthatják be papíralapon a cégek mérlegbeszámolójukat, mivel májustól erre már csak elektronikus úton lesz lehetőségük. Az eddigi adatok szerint ezt a cégek cseppet sem bánják, legalábbis a Fővárosi Cégbíróság illetékességi körébe tartozó körülbelül 180 ezer cég közül mindössze 15 ezren döntöttek a korai, azaz papíralapú beszámoló benyújtása mellett, a többség inkább kivár a május 31-i határidőig.

A legfontosabb változás az lesz, hogy nyomon követhetők lesznek azok, akik egyáltalán nem tesznek eleget beszámoló-készítési és -benyújtási kötelezettségüknek. Jelenleg ugyanis a cégbíróságnak sem eszköze, sem kapacitása nincs arra, hogy ellenőrizze, szankcionálja a mulasztókat, mindössze annyit tehet, hogy felszólítja a társaságot a beszámoló benyújtására, mellékelve a büntetési csekket.

Pedig a szankció nagyon kemény, ugyanis aki felszólításra sem pótolja a hiányosságot, annak elvileg az adószámát felfüggesztheti az adóhatóság, végeredményben pedig a cégbíróság törölheti is a társaságot. Becslések szerint évente 50-60 ezer cég mulasztja el a beszámoló benyújtását, azt azonban nem lehet tudni, hogy közülük hányan pusztán figyelmetlenek és hányan notórius mulasztók.

Ez a lista drámaian rövidülni fog, mert az új rendszerben az ellenőrzés automatikusan működik - ezt a feladatot a cégbíróság helyett az APEH látja el. A beszámolókat az APEH elektronikus bevallási rendszerének segítségével kell benyújtani, magát a beszámolót és a közzétételi díj igazolását pedig csatolmányként kell elküldeni.

A céginformációs szolgálathoz beérkező dokumentum automatikusan beérkezik az adóhatósághoz is, ahol összevetik a rendelkezésre álló adatokat - vagyis a hatóság bármilyen vizsgálatot lefolytathat. Így az is azonnal kiderül, ha egy cég egyáltalán nem adott be beszámolót. Ebben az esetben az APEH a már hatályos szabályok szerint jár el, vagyis felszólít, végső esetben pedig felfüggeszti az adószámot.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?