Elektronikus mérlegbeszámoló: májustól kötelező

Pénzcentrum
2009. április 30. 09:17

Holnaptól, vagyis a gyakorlatban hétfőtől már nem nyújthatják be papíralapon a cégek mérlegbeszámolójukat, mivel májustól erre már csak elektronikus úton lesz lehetőségük. Az eddigi adatok szerint ezt a cégek cseppet sem bánják, legalábbis a Fővárosi Cégbíróság illetékességi körébe tartozó körülbelül 180 ezer cég közül mindössze 15 ezren döntöttek a korai, azaz papíralapú beszámoló benyújtása mellett, a többség inkább kivár a május 31-i határidőig.

A legfontosabb változás az lesz, hogy nyomon követhetők lesznek azok, akik egyáltalán nem tesznek eleget beszámoló-készítési és -benyújtási kötelezettségüknek. Jelenleg ugyanis a cégbíróságnak sem eszköze, sem kapacitása nincs arra, hogy ellenőrizze, szankcionálja a mulasztókat, mindössze annyit tehet, hogy felszólítja a társaságot a beszámoló benyújtására, mellékelve a büntetési csekket.

Pedig a szankció nagyon kemény, ugyanis aki felszólításra sem pótolja a hiányosságot, annak elvileg az adószámát felfüggesztheti az adóhatóság, végeredményben pedig a cégbíróság törölheti is a társaságot. Becslések szerint évente 50-60 ezer cég mulasztja el a beszámoló benyújtását, azt azonban nem lehet tudni, hogy közülük hányan pusztán figyelmetlenek és hányan notórius mulasztók.

Ez a lista drámaian rövidülni fog, mert az új rendszerben az ellenőrzés automatikusan működik - ezt a feladatot a cégbíróság helyett az APEH látja el. A beszámolókat az APEH elektronikus bevallási rendszerének segítségével kell benyújtani, magát a beszámolót és a közzétételi díj igazolását pedig csatolmányként kell elküldeni.

A céginformációs szolgálathoz beérkező dokumentum automatikusan beérkezik az adóhatósághoz is, ahol összevetik a rendelkezésre álló adatokat - vagyis a hatóság bármilyen vizsgálatot lefolytathat. Így az is azonnal kiderül, ha egy cég egyáltalán nem adott be beszámolót. Ebben az esetben az APEH a már hatályos szabályok szerint jár el, vagyis felszólít, végső esetben pedig felfüggeszti az adószámot.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 29. szerda
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem