18 °C Budapest

Elektronikus mérlegbeszámoló: májustól kötelező

Pénzcentrum
2009. április 30. 09:17

Holnaptól, vagyis a gyakorlatban hétfőtől már nem nyújthatják be papíralapon a cégek mérlegbeszámolójukat, mivel májustól erre már csak elektronikus úton lesz lehetőségük. Az eddigi adatok szerint ezt a cégek cseppet sem bánják, legalábbis a Fővárosi Cégbíróság illetékességi körébe tartozó körülbelül 180 ezer cég közül mindössze 15 ezren döntöttek a korai, azaz papíralapú beszámoló benyújtása mellett, a többség inkább kivár a május 31-i határidőig.

A legfontosabb változás az lesz, hogy nyomon követhetők lesznek azok, akik egyáltalán nem tesznek eleget beszámoló-készítési és -benyújtási kötelezettségüknek. Jelenleg ugyanis a cégbíróságnak sem eszköze, sem kapacitása nincs arra, hogy ellenőrizze, szankcionálja a mulasztókat, mindössze annyit tehet, hogy felszólítja a társaságot a beszámoló benyújtására, mellékelve a büntetési csekket.

Pedig a szankció nagyon kemény, ugyanis aki felszólításra sem pótolja a hiányosságot, annak elvileg az adószámát felfüggesztheti az adóhatóság, végeredményben pedig a cégbíróság törölheti is a társaságot. Becslések szerint évente 50-60 ezer cég mulasztja el a beszámoló benyújtását, azt azonban nem lehet tudni, hogy közülük hányan pusztán figyelmetlenek és hányan notórius mulasztók.

Ez a lista drámaian rövidülni fog, mert az új rendszerben az ellenőrzés automatikusan működik - ezt a feladatot a cégbíróság helyett az APEH látja el. A beszámolókat az APEH elektronikus bevallási rendszerének segítségével kell benyújtani, magát a beszámolót és a közzétételi díj igazolását pedig csatolmányként kell elküldeni.

A céginformációs szolgálathoz beérkező dokumentum automatikusan beérkezik az adóhatósághoz is, ahol összevetik a rendelkezésre álló adatokat - vagyis a hatóság bármilyen vizsgálatot lefolytathat. Így az is azonnal kiderül, ha egy cég egyáltalán nem adott be beszámolót. Ebben az esetben az APEH a már hatályos szabályok szerint jár el, vagyis felszólít, végső esetben pedig felfüggeszti az adószámot.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?