22 °C Budapest

Májustól csak e-beszámolókat küldhetnek a vállalkozások

Pénzcentrum
2009. május 27. 10:02

Megválik a papíralapú beszámolóktól az állam, azokat ezentúl csak elektronikusan küldhetik el az erre kötelezett vállalkozások. A beszámolót és az ehhez kapcsolódó dokumentumokat a Céginformációs Szolgálatnak kell megküldeni. A hangsúly a "kell" szócskán van, ugyanis azon cégek esetében, amelyek nem tesznek eleget e kötelezettségnek, az adószám 60 napra felfüggesztésre kerülhet, igaz várhatóan csak a jövő évtől.

Ez év májusától újabb adminisztrációs változás lépett életbe a beszámoló készítésére kötelezett vállalkozások körében. A papír alapot felváltva, a beszámolót és az ehhez kapcsolódó, kötelezően elküldendő dokumentumokat elektronikus formában kell megküldeniük a társaságoknak, a Céginformációs Szolgálat számára. A dokumentumok megküldésének határideje a mérleg fordulónapját követő 150. nap, az összevont (konszolidált) éves beszámoló készítésre is kötelezett vállalkozások esetében pedig 180 nap.

Az új kötelezettségek új szankciókkal is járnak. A Céginformációs Szolgálat ugyanis eseti jelleggel vizsgálja a dokumentumok adattartalmát, az adott beszámoló benyújtásának jogszerűségét. Ha a szolgálat szabálytalanságot észlel, a közzétételi határidőt követő 20 napon belül értesíti az állami adóhatóságot, a szükséges intézkedések megtétele érdekében. A szolgálat automatikusan továbbítja a közzétételre beérkezett elektronikus dokumentumok kivonatát az állami adóhatóság számára, hogy utóbbi törvényi kötelezettségének eleget téve leellenőrizhesse a beszámoló közzétételének tényét és időpontját. Amennyiben ezek alapján a közzétételi kötelezettség elmulasztását, vagy a közzétételi költségtérítés teljesítésének elmulasztását állapítják meg egy vállalkozásnál, úgy a cégnek 15 napja van pótolni a hiányzó adatokat.

Ha a vállalkozás nem pótol, jön a fekete leves: az adóhatóság köteles a vállalkozás adószámát 60 napra felfüggeszteni, illetve amennyiben a társaság ezen idő alatt sem teszi közzé beszámolóját, köteles a cégbíróságnál kezdeményezni a vállalkozás megszüntetését. "A fent említett 15 napos határidőt mindenképpen érdemes betartani, ugyanis az adószám felfüggesztésére előírt 60 napos időtartamot sem kérelemre, sem pedig hivatalból nem lehet rövidebbé tenni. Így a vállalkozás adószáma akkor is 60 napig marad felfüggesztve, ha már az első napon pótolja mulasztásait, és akkor is, ha csak a 60. napon tesz eleget kötelezettségének" -emelte ki Kalocsai Zsolt, az RSM DTM elnök-vezérigazgatója.

A Céginformációs Szolgálat 2006. évre 335 ezer darab, a 2007. évre vonatkozóan pedig 357 ezer darab beszámolót dolgozott fel. A tavalyi évre vonatkozóan eddig mintegy százezer darab beszámoló érkezett papír alapon, míg 2009. május 25-ig 22 297 darab beszámoló érkezett meg elektronikusan a szolgálathoz.

Némileg ösztönzőleg hathat a jövőre nézve, hogy az APEH elsőként azokkal a beszámolókkal összefüggésben alkalmazhatja az új szankciókat, amelyek fordulónapja 2009. április 30-át követő napra esik, így a szankciók érvényesítésére tömegesen először 2010. május 31. után lehet számítani.

Az ördög a részletekben rejlik...

A beszámoló mellett az elektronikus űrlaphoz csatolandó még pdf formátumban a mérleg, az eredménykimutatás, az esetleges kiegészítő melléklet, a független könyvvizsgálói jelentés, az adózott eredmény felhasználására vonatkozó határozat, valamint a közzétételi költség befizetéséről szóló MÁK igazolás. (A szkennelt változatot a Céginformációs Szolgálat nem fogadhatja el.)
A 'beszámoló csomagot' a vállalkozás képviseletére jogosult, ügyfélkapu regisztrációval rendelkező magánszemélyek nyújthatják be, ennek előzetes beszerzésére mindenképpen szükség van.

Emellett az Igazságügyi és Rendészeti Miniszter rendelete, illetve a Céginformációs Szolgálat által készített elektronikus űrlap alapján a beszámolót a társaság speciális végzettséggel (könyvelő, adótanácsadó, adószakértő, jogász) nem rendelkező munkavállalója nem teheti elektronikusan közzé. Így előfordulhat, hogy egy társaság munkaviszonyban foglalkoztatott közgazdász diplomával rendelkező gazdasági vezetője - aki meghatalmazás alapján jogosult a társaság adóbevallásainak elektronikus benyújtására -, nem teheti közzé elektronikusan a társaság beszámolóját, ezzel független szakembert kell megbízni.

A rendszer alapvetően transzparensebbé teheti a hazai vállalati szféra adatait, hiszen 2009. május elseje után az elektronikus úton közzétett beszámolók adataihoz bárki ingyenesen hozzáférhet a vállalkozás cégjegyzékszámának, adószámának, vagy nevének megadását követően. Megismerhetőek a vállalkozások mérlegei, eredmény kimutatásai, független könyvvizsgálói jelentései, valamint az adózott eredmény felhasználására vonatkozó határozatai.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 24. 08:05