Újabb két nagyprojekt kapott brüsszeli jóváhagyást

2009. május 4. 15:32

Az Európai Bizottság - a projektek előkészítettségének és a kormány gyorsító intézkedéseinek köszönhetően - újabb két környezetvédelmi nagyprojektet, a Hany-Tiszasüly és a Nagykunsági Árapasztó Tározó fejlesztését is jóváhagyta. A mostani döntésekkel immár hét nagyprojekt kapott brüsszeli igent, ezeken felül további 15 nagyprojekt van túl a kormánydöntésen, amelyek közül 12 már Brüsszelben várja a támogató döntést.

A hazai fejlesztéspolitika sikere, hogy az Európai Unió tagországai közül Magyarország nyújtotta be Brüsszelnek a legtöbb nagyprojektet. A beruházások azért is kiemelt jelentőségűek, mert a magas színvonalon előkészített nagyberuházások jelentenek választ azokra a kihívásokra, amelyekkel a nemzetközi pénzügyi- és gazdasági válság miatt szembesül az építőipar, a hazai munkaerőpiac. A most elfogadott két nagyprojekt is része annak a 636 nagyberuházásnak, amely 2009-2010 során 1800 milliárd forint értékű építőipari megrendelés állományt nyit meg a vállalkozások előtt.

A most elfogadott két projekt az árvízszintek magasságának csökkentését szolgáló, töltésekkel körülhatárolt, szabályozható töltő és ürítő berendezésekkel rendelkező tározók megépítését segíti elő a Közép-Tisza vidékén. A tározók az árhullámoknak a mértékadó árvízszintek alatt való tartásához járul hozzá, valamint lehetőséget teremt a természeti adottságokhoz jobban alkalmazkodó tájgazdálkodásra. Mindkét nagyprojekt a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése program része.

A Hany-Tiszasüly Árapasztó Tározónak kijelölt terület Laskó-Tisza-Zagyva-Tarna közi ártér része, a területen három önkormányzat - Jászkisér, Tiszasüly és Pély - érintett. A tározó közel 56 km² területen fog megépülni, amely 247 millió m³ víz befogadására lesz alkalmas. A fejlesztés révén 31 km töltést építenek meg és újítanak fel, de korszerűsítik a vízelvezető- és öntőző csatornákat is. Az árvízvédelmi intézkedésekkel 574 000 ember életkörülményei javulnak.
A projekt befejezésének várható időpontja 2011. december. A projekt teljes bruttó költsége 24,8 milliárd forint, melyből 21,1 milliárd forint az uniós támogatás.

A Nagykunság Árapasztó Tározó területe 40 km², amely közel 100 millió m³ víz tárolására lesz alkalmas. A tározó a Tisza bal partján, a Nagykunsági főcsatorna mentén helyezkedik el, a terület 5 önkormányzat külterületéhez tartozik (Tiszabura, Tiszaroff, Tiszagyenda, Abádszalók, Kunhegyes). A beruházással 18 km új töltést építenek és több mint 9 km meglévő töltést magasítanak meg, mellyel közel 580 ezer ott lakó mindennapjait teszi biztonságosabbá.
A projekt befejezésének várható időpontja 2011. december. A projekt teljes bruttó költsége 13,3 milliárd forint, melyből 11,3 milliárd forint az uniós támogatás.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Magyarország több mint negyven nagyprojektet nevezett meg, ezek közül 23 rendelkezik már a kormány jóváhagyásával. A brüsszeli döntéshozókhoz már 19-et ki is küldtünk, így az eddig elfogadott hét nagyprojekten túl további 12 várja Brüsszel támogató döntését. Ezek mindegyike közlekedésfejlesztési vagy környezetvédelmi beruházás, és értéküknél fogva mind brüsszeli jóváhagyást igényel. (A nagyprojektek döntő többsége 13 milliárd forintot meghaladó volumenű beruházás, míg a környezetvédelmi beruházások értékhatára 6,5 milliárdos. Mindezekkel összefüggésben a nagyprojektek esetében az egyes tagországok kormányának jóváhagyásán túl az Európai Bizottság támogatására is szükség van.)

A magyar nagyprojektek között olyan jelentős közlekedési beruházások szerepelnek, mint a 4-es metró, a debreceni és a miskolci villamoshálózat fejlesztése, az M7-es autópálya, az M43-as gyorsforgalmi út építése, valamint a Kelenföld-Székesfehérvár-vasútvonal fejlesztése. De brüsszeli jóváhagyásra várnak már olyan jelentős környezetvédelmi fejlesztések is, mint Nyíregyháza csatornázási és szennyvízprogramja, vagy éppen Makó és térségének szennyvízprogramja.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 26. 16:10