12 °C Budapest

Újabb két nagyprojekt kapott brüsszeli jóváhagyást

2009. május 4. 15:32

Az Európai Bizottság - a projektek előkészítettségének és a kormány gyorsító intézkedéseinek köszönhetően - újabb két környezetvédelmi nagyprojektet, a Hany-Tiszasüly és a Nagykunsági Árapasztó Tározó fejlesztését is jóváhagyta. A mostani döntésekkel immár hét nagyprojekt kapott brüsszeli igent, ezeken felül további 15 nagyprojekt van túl a kormánydöntésen, amelyek közül 12 már Brüsszelben várja a támogató döntést.

A hazai fejlesztéspolitika sikere, hogy az Európai Unió tagországai közül Magyarország nyújtotta be Brüsszelnek a legtöbb nagyprojektet. A beruházások azért is kiemelt jelentőségűek, mert a magas színvonalon előkészített nagyberuházások jelentenek választ azokra a kihívásokra, amelyekkel a nemzetközi pénzügyi- és gazdasági válság miatt szembesül az építőipar, a hazai munkaerőpiac. A most elfogadott két nagyprojekt is része annak a 636 nagyberuházásnak, amely 2009-2010 során 1800 milliárd forint értékű építőipari megrendelés állományt nyit meg a vállalkozások előtt.

A most elfogadott két projekt az árvízszintek magasságának csökkentését szolgáló, töltésekkel körülhatárolt, szabályozható töltő és ürítő berendezésekkel rendelkező tározók megépítését segíti elő a Közép-Tisza vidékén. A tározók az árhullámoknak a mértékadó árvízszintek alatt való tartásához járul hozzá, valamint lehetőséget teremt a természeti adottságokhoz jobban alkalmazkodó tájgazdálkodásra. Mindkét nagyprojekt a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése program része.

A Hany-Tiszasüly Árapasztó Tározónak kijelölt terület Laskó-Tisza-Zagyva-Tarna közi ártér része, a területen három önkormányzat - Jászkisér, Tiszasüly és Pély - érintett. A tározó közel 56 km² területen fog megépülni, amely 247 millió m³ víz befogadására lesz alkalmas. A fejlesztés révén 31 km töltést építenek meg és újítanak fel, de korszerűsítik a vízelvezető- és öntőző csatornákat is. Az árvízvédelmi intézkedésekkel 574 000 ember életkörülményei javulnak.
A projekt befejezésének várható időpontja 2011. december. A projekt teljes bruttó költsége 24,8 milliárd forint, melyből 21,1 milliárd forint az uniós támogatás.

A Nagykunság Árapasztó Tározó területe 40 km², amely közel 100 millió m³ víz tárolására lesz alkalmas. A tározó a Tisza bal partján, a Nagykunsági főcsatorna mentén helyezkedik el, a terület 5 önkormányzat külterületéhez tartozik (Tiszabura, Tiszaroff, Tiszagyenda, Abádszalók, Kunhegyes). A beruházással 18 km új töltést építenek és több mint 9 km meglévő töltést magasítanak meg, mellyel közel 580 ezer ott lakó mindennapjait teszi biztonságosabbá.
A projekt befejezésének várható időpontja 2011. december. A projekt teljes bruttó költsége 13,3 milliárd forint, melyből 11,3 milliárd forint az uniós támogatás.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Magyarország több mint negyven nagyprojektet nevezett meg, ezek közül 23 rendelkezik már a kormány jóváhagyásával. A brüsszeli döntéshozókhoz már 19-et ki is küldtünk, így az eddig elfogadott hét nagyprojekten túl további 12 várja Brüsszel támogató döntését. Ezek mindegyike közlekedésfejlesztési vagy környezetvédelmi beruházás, és értéküknél fogva mind brüsszeli jóváhagyást igényel. (A nagyprojektek döntő többsége 13 milliárd forintot meghaladó volumenű beruházás, míg a környezetvédelmi beruházások értékhatára 6,5 milliárdos. Mindezekkel összefüggésben a nagyprojektek esetében az egyes tagországok kormányának jóváhagyásán túl az Európai Bizottság támogatására is szükség van.)

A magyar nagyprojektek között olyan jelentős közlekedési beruházások szerepelnek, mint a 4-es metró, a debreceni és a miskolci villamoshálózat fejlesztése, az M7-es autópálya, az M43-as gyorsforgalmi út építése, valamint a Kelenföld-Székesfehérvár-vasútvonal fejlesztése. De brüsszeli jóváhagyásra várnak már olyan jelentős környezetvédelmi fejlesztések is, mint Nyíregyháza csatornázási és szennyvízprogramja, vagy éppen Makó és térségének szennyvízprogramja.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem