4-es metró: 60 milliárddal kevesebb uniós támogatás a hibák miatt

Pénzcentrum
2009. május 14. 08:17

A Kelenföldi és Keleti pályaudvar közötti 4-es metró szakasz 353 milliárd forintba kerül, ebből 200-250 milliárd lehet az uniós támogatás. Az biztos, hogy ebből 60 milliárd forintnyi euró már elúszott: az EU tizenegy szerződésnél hiányolta a nyílt tendereztetést, és azok ellenértékét nem fizeti ki.

Hatvanmilliárd forinttal is kevesebb lehet a Brüsszeltől a 4-es metró építéséhez várt támogatás - értesült a Népszabadság. 11-et tart szabálytalannak az EU a 4-es metróhoz kapcsolódva köttetett mintegy ötven, közbeszerzéses szerződés közül. A szabálytalannak minősített tenderek ugyanis meghívásosak voltak, márpedig ez a fajta közbeszerzés az EU szerint indokolatlanul szűkíti a versenyt.

Az NFÜ a szerződések értékét - azaz a hatvanmilliárd forintot - az unióhoz benyújtott támogatási kérelemből kivenné, mert így lehetne csökkenteni annak kockázatát, hogy a vitatott közbeszerzések miatt Budapestnek esetleg vissza kelljen fizetnie a támogatás egy részét. A hiányzó hatvanmilliárdot így hazai forrásból, a fővárosi önkormányzat költségvetéséből vagy az államkasszából kellene pótolni.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?