2 °C Budapest

Igazságosabb lesz az új csődtörvény

Pénzcentrum
2009. április 23. 09:15

Megkezdődhet a csődtörvény vitája, miután azt egyhangúlag tárgyalásra alkalmasnak nyilvánította a parlament gazdasági bizottsága.

A kormány célja, hogy a csődeljárások valódi eljárások legyenek. Lucz Zoltánné, a pénzügyi tárca főosztályvezetője elmondta, hogy a módosítás célja a csődtörvény csődeljárásra vonatkozó szabályozásának valódi tartalommal való feltöltése, a törvény működőképessé tétele.

Az alapvető cél az, hogy az adós és a hitelező érdekelt legyen a csődegyezség megkötésében és annak betartásában. A mai gyakorlat szerint csődeljárásra csak kivételes esetben kerül sor, annak megindítását ugyanis a jelenlegi törvény előzetes hitelezői konszenzushoz köti.

Az új szabályozással bevezetnék a az automatikus, bíróság által elrendelhető fizetési moratóriumot, így létrejön a valódi csődvédelem, de a visszaélések elkerülése érdekében ilyen esetben vagyonfelügyelő ellenőrzi az eljárás alatt levő cég működését.

A törvény az eljárási szabályokat úgy módosítja, hogy a vagyontalan cégek esetében lehetővé teszi a gyorsított felszámolást. A módosítás célja, hogy ezeknek a vállalatoknak a felszámolását ne az állam, hanem a cégek egykori vezetői fizessék, személyi vagyonuk terhére.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58