2 °C Budapest

A világ legfiatalabb üzletembere: 22 évesen a topon!

Pénzcentrum
2009. április 20. 15:00

Suhas Gopinath, a 22 éves indiai fiatalember a világ legifjabb vállalatvezetőjének számít, aki még Bill Gates-nél is korábban kezdte az "ipart", és ma már 350 főt foglalkoztató vállalkozást vezet.

Az ifjú Suhas 14 évesen alapította IT-cégét, nem kevés nehézséget leküzdve, de az eredmény magáért beszél: hiszen elnyerte a "Young Global Leader" díjat, és ma már az üzleti élet popsztárjaként tekintetnek rá nem csak hazájában, de világszerte.

Hogyan kezdődött?

Suhas a teljesen átlagos indiai fiúk életét élte, egészen addig, míg bátyja 10 évesen el nem vitte egy internetkávézóba, ahol társaival ellentétben őt nem a játékok, és a chatelés, hanem a programozás fogta meg, így 12 éves korában már saját honlappal rendelkezett, amely egy fórum volt, indiai internet felhasználók számára.

Az oldal azonban az országhatáron kívül is figyelmet ébresztett, pakisztáni hackerektől kezdve egészen egy kaliforniai cégig, amely fiatal tehetségek után kutatva bukkant Suhas oldalára, és egyből állást is ajánlottak neki egy amerikai IT-konszernnél, busás fizetéssel, sofőrrel és luxuslakással együtt. Suhas azonban nem adta be a derekát, helyette inkább létrehozta Firma Globals névre hallgató saját cégét, igaz Kaliforniában, ugyanis az indiai törvények értelmében otthon 18 éves koráig várnia kellett volna ezzel.

Mivel úgy gondolta, hogy szülei ellenezték volna a döntését, sokáig nem is árulta el otthon, hogy mivel foglalatoskodik, míg az iskolából hazahozott rossz jegyek fel nem hívták a figyelmüket, hogy valami nincs rendjén a fiúkkal.

A cég létrehozásához persze semmi tőkéje nem volt, csak rengeteg ötlete, ma azonban már 350-en dolgoznak a cégénél, és 11 országban van irodája, egy amerikai befektetői csoport pedig 100 millió dollárt ajánlott a cégért, már 2005-ben, persze sikertelenül.

Mi a titok?

A szoftverek fejlesztésével foglalkozó cég titka kezdetben az igen alacsony ár volt. Mindezt úgy sikerült elérniük -ahogy Suhas fogalmaz -, hogy náluk nem számít, rendelkezik-e valaki papírral a végzettségét illetően, csak a tudás számít, így nem is kell magas béreket fizetniük a szárnyaikat próbálgató fiatal programozóknak.

A második pont, amiben újat tudtak alkotni, az ügyfélkör kialakítása. A legtöbb indiai IT-cég ugyanis amerikai megrendelésekre dolgozik, ott ugyanis már nem ódzkodnak az indiai cégektől. Európában ezzel szemben még bizalmatlanabbak az emberek. Ezt a problémát áthidalandó, több német és olasz fiatalt is felvettek a céghez, akik ügyfeleket szereznek Európában, így ma már a megrendelések kétharmada az öreg kontinensről érkezik.

A sikerek ellenére Suhas azonban továbbra is átlagos fiatalnak tartja magát, aki még mindig szüleivel lakik, ennek ellenére anyukája sajnálja, hogy olyan kevés időt tölt otthon, és lányok helyett is a munka körül forog az agya.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58