15 °C Budapest

Pálinka Nemzeti Tanács: folytatódó harc a minőségért

Pénzcentrum
2009. április 9. 08:45

Hamarosan megalakul a Pálinka Nemzeti Tanács, amelynek a felállítását a tavaly ősszel elfogadott pálinkatörvény írta elő. Információk szerint mind a 13 leendő tanácstag elfogadta Gráf József agrárminiszter felkérését. A testületbe öt szakmai szervezet delegált tagokat, a kormányt csupán egy, pénzügyminisztériumi tisztviselő képviseli.

Szilágyi László, aki a 19 főzdét képviselő Pálinka Céh ügyvezetője szerint a Pálinka Nemzeti Tanács legfőbb feladata a pálinkának, mint nemzeti kincsnek a megóvása és népszerűsítése lesz. A legsürgősebb feladatok közé tartozik a pálinka minőségi paramétereinek az eddiginél szigorúbb és pontosabb meghatározása, ezzel együtt a minőség-ellenőrzés hatékonyabbá tétele, továbbá a minőségi problémák miatt kiszabható szankciók kidolgozása.

A jelenleg hatályos jogszabályok ugyanis csak azokkal a gyártókkal szemben lépnek fel, akik pálinka néven dobnak piacra olyan gyümölcspárlatokat, amelyek valójában nem tekinthetők pálinkának. Ezen túl az új szervezet minél előbb szeretne kidolgozni egy olyan átfogó pálinka marketing stratégiát, amely az eddiginél hatékonyabbá tehetné a magyar pálinka hazai és külföldi piacokon való megjelenését.

A Pálinka Céh által szervezett agárdi konferencia másik fontos eseménye a frissen elkészült magyarországi pálinkatérkép bemutatása volt. A térképen megjelölték azokat a földrajzi egységeket, amelyeken a jelenlegi hét eredetvédett magyar pálinkát - a szatmári szilvát, a kecskeméti barackot, a szabolcsi almát, a békési szilvát, gönci barackot, az újfehértói meggyet és a göcseji körtét - készítik.

Az Agrármarketing Centrum kiadásában megjelent térképen az elérhetőségeikkel együtt bejelölték mind az 54 magyarországi kereskedelmi pálinkafőzdét, a kiadvány hátoldalán pedig az alapanyagot jelentő gyümölcsfajtákról, a pálinkakészítés jogi és szakmai hátteréről, továbbá a pálinkafőzés technológiájáról olvashatók információk.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?