13 °C Budapest

Pálinka Nemzeti Tanács: folytatódó harc a minőségért

Pénzcentrum
2009. április 9. 08:45

Hamarosan megalakul a Pálinka Nemzeti Tanács, amelynek a felállítását a tavaly ősszel elfogadott pálinkatörvény írta elő. Információk szerint mind a 13 leendő tanácstag elfogadta Gráf József agrárminiszter felkérését. A testületbe öt szakmai szervezet delegált tagokat, a kormányt csupán egy, pénzügyminisztériumi tisztviselő képviseli.

Szilágyi László, aki a 19 főzdét képviselő Pálinka Céh ügyvezetője szerint a Pálinka Nemzeti Tanács legfőbb feladata a pálinkának, mint nemzeti kincsnek a megóvása és népszerűsítése lesz. A legsürgősebb feladatok közé tartozik a pálinka minőségi paramétereinek az eddiginél szigorúbb és pontosabb meghatározása, ezzel együtt a minőség-ellenőrzés hatékonyabbá tétele, továbbá a minőségi problémák miatt kiszabható szankciók kidolgozása.

A jelenleg hatályos jogszabályok ugyanis csak azokkal a gyártókkal szemben lépnek fel, akik pálinka néven dobnak piacra olyan gyümölcspárlatokat, amelyek valójában nem tekinthetők pálinkának. Ezen túl az új szervezet minél előbb szeretne kidolgozni egy olyan átfogó pálinka marketing stratégiát, amely az eddiginél hatékonyabbá tehetné a magyar pálinka hazai és külföldi piacokon való megjelenését.

A Pálinka Céh által szervezett agárdi konferencia másik fontos eseménye a frissen elkészült magyarországi pálinkatérkép bemutatása volt. A térképen megjelölték azokat a földrajzi egységeket, amelyeken a jelenlegi hét eredetvédett magyar pálinkát - a szatmári szilvát, a kecskeméti barackot, a szabolcsi almát, a békési szilvát, gönci barackot, az újfehértói meggyet és a göcseji körtét - készítik.

Az Agrármarketing Centrum kiadásában megjelent térképen az elérhetőségeikkel együtt bejelölték mind az 54 magyarországi kereskedelmi pálinkafőzdét, a kiadvány hátoldalán pedig az alapanyagot jelentő gyümölcsfajtákról, a pálinkakészítés jogi és szakmai hátteréről, továbbá a pálinkafőzés technológiájáról olvashatók információk.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem