12 °C Budapest

Milliós bukás volt a budapesti AC/DC-koncert

2009. március 26. 09:00

A látszat ellenére a koncertszervezőket is komolyan érinti a gazdasági válság: hiába tartottak a héten két teltházas koncertet is a Budapest Sportarénában, a gyenge forint miatt hatalmas veszteséget könyvelhetnek el.

A szervezők különösen ki vannak szolgáltatva az árfolyamváltozásnak, mert a koncertek költségeinek 70 százalékát külföldi devizában határozták meg (a fellépő díja, bérleti díj, szervezési költségek). A fellépők gázsiját a szerződéskötéskor dollárban határozzák meg, ha azonban gyengül a hazai deviza, akkor ez az adott összeg egyre több magyar forintjába kerül a szervezőknek.

Borsos László, az egyik legnagyobb szervező cég, a LiveNation Hungary Kft. vezetője szerint csupán a hétfői AC/DC-koncert esetében milliós nagyságrendű veszteségük származott az ősz óta gyengülő forint miatt. Azt pedig még nem tudják, hogy az április közepi Mamma Mia musicaleknél mennyi káruk lesz ugyanilyen okokból - ez majd az árfolyamok alakulásából derül ki.

"Amikor a tegnapelőtt koncertet adó Pinkkel megállapodtunk, akkor még 160 forint volt a dollár, most, amikor ki kell fizetnünk, 220 felett jár. Százezer dolláronként közel nyolcmillió forintos többletköltséget okoz nekünk a forintgyengülés" - mondta Brády Márton, a másik nagy szervező, a Showtime Budapest Kft. ügyvezető igazgatója.

Ezt a mostani rendezvény esetében saját veszteségként könyvelte el a cég, azonban a jövőbeli koncerteknél már kénytelenek lesznek az áraikban is érvényesíteni a többletköltségeket. Akár 20-25 százalékkal is drágulhatnak a jegyek, amennyiben huzamosabb ideig ilyen árfolyamok lesznek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ugyanakkor az igazi húzónevek - Madonna, AC/DC, Depeche Mode - koncertjeire a válság ellenére is rögvest elkapkodják a jegyeket a rajongók, azonban a nem a szűkebb mainstreambe tartozó produkciók esetén jóval többet kell dolgozniuk, hogy megtöltsék a helyszíneket.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem