5 °C Budapest

Milliós bukás volt a budapesti AC/DC-koncert

2009. március 26. 09:00

A látszat ellenére a koncertszervezőket is komolyan érinti a gazdasági válság: hiába tartottak a héten két teltházas koncertet is a Budapest Sportarénában, a gyenge forint miatt hatalmas veszteséget könyvelhetnek el.

A szervezők különösen ki vannak szolgáltatva az árfolyamváltozásnak, mert a koncertek költségeinek 70 százalékát külföldi devizában határozták meg (a fellépő díja, bérleti díj, szervezési költségek). A fellépők gázsiját a szerződéskötéskor dollárban határozzák meg, ha azonban gyengül a hazai deviza, akkor ez az adott összeg egyre több magyar forintjába kerül a szervezőknek.

Borsos László, az egyik legnagyobb szervező cég, a LiveNation Hungary Kft. vezetője szerint csupán a hétfői AC/DC-koncert esetében milliós nagyságrendű veszteségük származott az ősz óta gyengülő forint miatt. Azt pedig még nem tudják, hogy az április közepi Mamma Mia musicaleknél mennyi káruk lesz ugyanilyen okokból - ez majd az árfolyamok alakulásából derül ki.

"Amikor a tegnapelőtt koncertet adó Pinkkel megállapodtunk, akkor még 160 forint volt a dollár, most, amikor ki kell fizetnünk, 220 felett jár. Százezer dolláronként közel nyolcmillió forintos többletköltséget okoz nekünk a forintgyengülés" - mondta Brády Márton, a másik nagy szervező, a Showtime Budapest Kft. ügyvezető igazgatója.

Ezt a mostani rendezvény esetében saját veszteségként könyvelte el a cég, azonban a jövőbeli koncerteknél már kénytelenek lesznek az áraikban is érvényesíteni a többletköltségeket. Akár 20-25 százalékkal is drágulhatnak a jegyek, amennyiben huzamosabb ideig ilyen árfolyamok lesznek.

Ugyanakkor az igazi húzónevek - Madonna, AC/DC, Depeche Mode - koncertjeire a válság ellenére is rögvest elkapkodják a jegyeket a rajongók, azonban a nem a szűkebb mainstreambe tartozó produkciók esetén jóval többet kell dolgozniuk, hogy megtöltsék a helyszíneket.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?