0 °C Budapest

10 százalékos növekedés a rendezvénypiacon 2008-ban

2009. március 12. 11:45

A Magyar Kongresszusi Iroda, partnerei közreműködésével, a 2008. évre vonatkozóan is elkészítette a hazánkban zajló nemzetközi konferenciákról, kongresszusokról szóló statisztikai felmérését. 2008-ban - 119.500 fő részvételével - összesen 531 nemzetközi konferencia, továbbá 57 nemzetközi kiállítás került megrendezésre hazánkban.

A nemzetközi rendezvények szempontjából közel 10%-os növekedés tapasztalható 2007-hez képest.

Ismerve a konferenciaturizmus gazdasági hatásait és a konferenciaturisták költési mutatóit, kijelenthető, hogy a szegmens 2008-ban is a magyarországi turizmus egyik legdinamikusabban fejlődő ágazata volt. Bizonyos mutatók - különösen a vidék helyzetét tekintve - figyelmeztetőül szolgálnak, és kijelölik a jövőbeni fejlesztések irányát.


A rendezvények áltagos időtartamát (3,9 nap) alapul véve elmondható, hogy 2008-ban hazánkban 2071 napnyi időtartamban volt konferencia, amely napi 5,7 nemzetközi rendezvényt jelent. A konferenciák 79,5%-a Budapesten került megrendezésre.

2008-ban a legtöbb rendezvényt áprilisban és szeptemberben rendezték hazánkban. Ekkor az összes konferencia több mint egynegyede (26,7%) zajlott szerte az országban. Témájukat tekintve, a 2007-es évhez hasonlóan a gazdasági konferenciák száma volt a legmagasabb hazánkban. Ezt az orvostudománnyal, majd pedig az egyéb tudományokkal foglalkozó konferenciák követték.

A nemzetközi konferenciák legtöbbjének (77,3%) 2008-ban is a szállodák szolgáltak helyszínül. A kongresszusi központok erősítették pozíciójukat 14,5%-ra (+1,1 százalékpont). Az egyetemek, tudományos intézetek tavaly a rendezvények 4,3%-ának szolgáltak helyszínéül, a többi rendezvény (3,9%) pedig egyéb, a fenti kategóriába nem sorolható helyszínen került megrendezésre.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

2008-ban a kritériumoknak megfelelő konferenciákra a résztvevők több mint háromnegyede (76,9%) külföldről érkezett. Ez az arány magasabb, mint 2007-ben (69%) és az azt megelőző években. A nemzetközi rendezvényeken részt vevő nemzetek átlagos száma 9,2 volt 2008-ban. A nemzetközi konferenciákon részt vevő nemzetek közül a magyar küldöttek vettek részt a legtöbb konferencián (a nemzetközi konferenciák 76,9%-án). A nemzetközi rendezvények közel kétharmadán vett részt német vendég, 57%-án brit, 42,1%-án francia, 31-33%-ukon pedig amerikai, olasz és osztrák látogatók is képviseltették magukat.

A Magyarországon nemzetközi részvétellel megrendezett konferenciák közül minden másodikat magyar cég, szervezet rendelt meg. Jelentős növekedést (7 százalékpont) mutatott az Egyesült Királyságból (14,4%), csökkent azonban az Egyesült Államokból, valamint kis mértékben a Németországból és Franciaországból érkezett megrendelések száma.

A nemzetközi konferenciákra vonatkozó kritériumoknak nem felelnek meg, a hazai konferenciaturizmus jelentős részét adják azonban - mind résztvevőszámukban, mind gazdasági hatásukban - az "egyéb" rendezvények, konferenciák. 2008-ban a szakma 19.365 ilyen rendezvényről számolt be, amelyen összesen 1.150.000 fő vett részt. Ezzel a korábbi átlagos résztvevőszám (52) 59-re emelkedett 2008-ban.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?