27 °C Budapest

10 százalékos növekedés a rendezvénypiacon 2008-ban

2009. március 12. 11:45

A Magyar Kongresszusi Iroda, partnerei közreműködésével, a 2008. évre vonatkozóan is elkészítette a hazánkban zajló nemzetközi konferenciákról, kongresszusokról szóló statisztikai felmérését. 2008-ban - 119.500 fő részvételével - összesen 531 nemzetközi konferencia, továbbá 57 nemzetközi kiállítás került megrendezésre hazánkban.

A nemzetközi rendezvények szempontjából közel 10%-os növekedés tapasztalható 2007-hez képest.

Ismerve a konferenciaturizmus gazdasági hatásait és a konferenciaturisták költési mutatóit, kijelenthető, hogy a szegmens 2008-ban is a magyarországi turizmus egyik legdinamikusabban fejlődő ágazata volt. Bizonyos mutatók - különösen a vidék helyzetét tekintve - figyelmeztetőül szolgálnak, és kijelölik a jövőbeni fejlesztések irányát.


A rendezvények áltagos időtartamát (3,9 nap) alapul véve elmondható, hogy 2008-ban hazánkban 2071 napnyi időtartamban volt konferencia, amely napi 5,7 nemzetközi rendezvényt jelent. A konferenciák 79,5%-a Budapesten került megrendezésre.

2008-ban a legtöbb rendezvényt áprilisban és szeptemberben rendezték hazánkban. Ekkor az összes konferencia több mint egynegyede (26,7%) zajlott szerte az országban. Témájukat tekintve, a 2007-es évhez hasonlóan a gazdasági konferenciák száma volt a legmagasabb hazánkban. Ezt az orvostudománnyal, majd pedig az egyéb tudományokkal foglalkozó konferenciák követték.

A nemzetközi konferenciák legtöbbjének (77,3%) 2008-ban is a szállodák szolgáltak helyszínül. A kongresszusi központok erősítették pozíciójukat 14,5%-ra (+1,1 százalékpont). Az egyetemek, tudományos intézetek tavaly a rendezvények 4,3%-ának szolgáltak helyszínéül, a többi rendezvény (3,9%) pedig egyéb, a fenti kategóriába nem sorolható helyszínen került megrendezésre.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

2008-ban a kritériumoknak megfelelő konferenciákra a résztvevők több mint háromnegyede (76,9%) külföldről érkezett. Ez az arány magasabb, mint 2007-ben (69%) és az azt megelőző években. A nemzetközi rendezvényeken részt vevő nemzetek átlagos száma 9,2 volt 2008-ban. A nemzetközi konferenciákon részt vevő nemzetek közül a magyar küldöttek vettek részt a legtöbb konferencián (a nemzetközi konferenciák 76,9%-án). A nemzetközi rendezvények közel kétharmadán vett részt német vendég, 57%-án brit, 42,1%-án francia, 31-33%-ukon pedig amerikai, olasz és osztrák látogatók is képviseltették magukat.

A Magyarországon nemzetközi részvétellel megrendezett konferenciák közül minden másodikat magyar cég, szervezet rendelt meg. Jelentős növekedést (7 százalékpont) mutatott az Egyesült Királyságból (14,4%), csökkent azonban az Egyesült Államokból, valamint kis mértékben a Németországból és Franciaországból érkezett megrendelések száma.

A nemzetközi konferenciákra vonatkozó kritériumoknak nem felelnek meg, a hazai konferenciaturizmus jelentős részét adják azonban - mind résztvevőszámukban, mind gazdasági hatásukban - az "egyéb" rendezvények, konferenciák. 2008-ban a szakma 19.365 ilyen rendezvényről számolt be, amelyen összesen 1.150.000 fő vett részt. Ezzel a korábbi átlagos résztvevőszám (52) 59-re emelkedett 2008-ban.

NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 17. 20:53
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem