6 °C Budapest

A jogosítvány megszerzését is támogatja a kormány

2009. február 23. 05:40

Kormányzati segítség a kis cégeknek is Kilenc programot indított a kormány a válság miatt veszélyeztetett munkahelyek megőrzésére és új munkahelyek teremtésére. Egyes módosítások már hétfőn hatályba lépnek, így akár a szakképzés és a jogosítvány is olcsóbb lehet.

A keresetpótló juttatás és a munkahelymegőrző támogatás szabályait is megváltoztatta a szociális és munkaügyi miniszter abban a rendeletében, amely a foglalkoztatást elősegítő támogatásokról szóló alaprendeletet aktualizálta. A módosítások február 23-án lépnek hatályba.

A foglalkoztatási törvény alapján keresetpótló juttatás jár annak, aki részt vesz a munkaügyi központ által felkínált képzésben. A keresetpótló juttatás nem lehet kevesebb a minimálbér 60 százalékánál, és a maximuma a minimálbér összege. Az új rendelet azt írja elő, hogy az előbbi kereten belül magasabb juttatás jár annak, aki első szakképzésben vesz részt, vagy pedig olyan szakmát tanul, amely a munkaerőpiacon keresett, illetve egy vagy több 18 év alatti gyermeket egyedül tart el.

A munkaügyi központ kezdeményezheti olyan megállapodás megkötését, amelynek keretében támogatást ad az állam által elismert szakképzés, illetve a C, D és E kategóriás jogosítvány megszerzéséhez. Ehhez azonban a munkaadónak vállalnia kell, hogy a képzésben részvevőt már a képzés alatt, vagy pedig azt követően alkalmazza.

Az ilyen képzést, illetve az abban részvevővel történő munkaviszony létesítését a munkaadó is kezdeményezheti. A munkaadó a képzési díj 60 százalékát kaphatja meg támogatásként, a támogatás azonban 80 százalék is lehet akkor, ha a munkaadó cég kisvállalkozásnak minősül.

Változnak a munkahely-megőrző támogatás szabályai is: eddig nem kaphatott ilyet az a cég, amely a megelőző két évben már hozzájutott munkahely-megőrzési támogatáshoz. Az új szabály szerint az ilyenkor előírt foglalkoztatási kötelezettség lejártától számított fél évig nem kérhető újabb támogatás.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egymásra épülő programok

Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) és az Állami Foglalkoztatási Szolgálattal közösen hirdette meg egymásra épülő munkahelymegőrző és munkahelyteremtő programjait, melyek célja, hogy megelőzzék a leépítéseket, de ha ez elkerülhetetlenné válik, akkor az érintett munkavállalók újbóli munkába helyezését támogatják.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem