-2 °C Budapest

A jogosítvány megszerzését is támogatja a kormány

2009. február 23. 05:40

Kormányzati segítség a kis cégeknek is Kilenc programot indított a kormány a válság miatt veszélyeztetett munkahelyek megőrzésére és új munkahelyek teremtésére. Egyes módosítások már hétfőn hatályba lépnek, így akár a szakképzés és a jogosítvány is olcsóbb lehet.

A keresetpótló juttatás és a munkahelymegőrző támogatás szabályait is megváltoztatta a szociális és munkaügyi miniszter abban a rendeletében, amely a foglalkoztatást elősegítő támogatásokról szóló alaprendeletet aktualizálta. A módosítások február 23-án lépnek hatályba.

A foglalkoztatási törvény alapján keresetpótló juttatás jár annak, aki részt vesz a munkaügyi központ által felkínált képzésben. A keresetpótló juttatás nem lehet kevesebb a minimálbér 60 százalékánál, és a maximuma a minimálbér összege. Az új rendelet azt írja elő, hogy az előbbi kereten belül magasabb juttatás jár annak, aki első szakképzésben vesz részt, vagy pedig olyan szakmát tanul, amely a munkaerőpiacon keresett, illetve egy vagy több 18 év alatti gyermeket egyedül tart el.

A munkaügyi központ kezdeményezheti olyan megállapodás megkötését, amelynek keretében támogatást ad az állam által elismert szakképzés, illetve a C, D és E kategóriás jogosítvány megszerzéséhez. Ehhez azonban a munkaadónak vállalnia kell, hogy a képzésben részvevőt már a képzés alatt, vagy pedig azt követően alkalmazza.

Az ilyen képzést, illetve az abban részvevővel történő munkaviszony létesítését a munkaadó is kezdeményezheti. A munkaadó a képzési díj 60 százalékát kaphatja meg támogatásként, a támogatás azonban 80 százalék is lehet akkor, ha a munkaadó cég kisvállalkozásnak minősül.

Változnak a munkahely-megőrző támogatás szabályai is: eddig nem kaphatott ilyet az a cég, amely a megelőző két évben már hozzájutott munkahely-megőrzési támogatáshoz. Az új szabály szerint az ilyenkor előírt foglalkoztatási kötelezettség lejártától számított fél évig nem kérhető újabb támogatás.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egymásra épülő programok

Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) és az Állami Foglalkoztatási Szolgálattal közösen hirdette meg egymásra épülő munkahelymegőrző és munkahelyteremtő programjait, melyek célja, hogy megelőzzék a leépítéseket, de ha ez elkerülhetetlenné válik, akkor az érintett munkavállalók újbóli munkába helyezését támogatják.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?