20 °C Budapest

Bezzeg a Fico-csomag: 33 ezer forinttal nő a szlovák átlagfizetés!

2009. február 19. 13:30

Szlovákiában a kormány válságkezelő intézkedéseinek hatására áprilistól csökkennek az adóterhek, ezért átlagosan évi 112 euróval nő a legtöbb dolgozó fizetése. Ráadásul a kabinet a vállalkozók terhein is könnyít - írja a bumm.sk hírportál.

Robert Fico kormányfő még január végén jelentette be, hogy egy 332 millió eurós csomag kerül bevezetésre, mely a gazdasági válság hatását hivatott ellensúlyozni.

A szlovák parlament szerdán fogadta el a kormány által beharangozott válságkezelő intézkedések második csomagját: a vállalkozók és alkalmazottak adóterheinek csökkentéséről szóló kormányjavaslatot az ellenzék is megszavazta. A gazdaságélénkítő program első részét még múlt hét csütörtökön hagyta jóvá az országgyűlés.

Áprilistól közel 600 euróval - 3 435,2 euróról 4 025,7 euróra - emelkedik az éves jövedelem adómentes része, ami átszámítva azt jelenti, hogy a munkavállalók többsége havonta 9,33 euróval (2800 forint) több fizetést kap. Éves szinten ez az alkalmazottak 80 százaléka számára 112 euró (33 ezer forint) többletet jelent. Az intézkedéssel az adómentes alap a létminimum 19,2-szereséről a 22,5-szeresére nő majd.

A tegnap elfogadott csomag értelmében azok az egyéni vállalkozók, akiknek éves bevétele nem haladja meg a 170 ezer eurót (51 millió forint), és nincs alkalmazottjuk, nem kötelesek könyvelést vezetni, elég, ha egyszerűsített adónyilvántartásuk van. Az áfafizető vállalkozók helyzete is javul, mivel a korábbi 60 nap helyett 30 alatt fizeti vissza az állam a befizetett forgalmi adót.

Az új foglalkoztatási törvény szerint lehetőség lesz arra, hogy a munkáltató helyett az állam legfeljebb 60 napig fizesse a társadalom- és egészségbiztosítási járulékokat az alkalmazottak után, amennyiben komoly gondok esetén a vállalat nem bocsátja el munkavállalóit, hanem csökkentett munkaidőben alkalmazza.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Azok a munkanélküliek, akik egyéni vállalkozásba kezdenek állami támogatásban részesülnek, azonban vállalkozásukat kötelesek lesznek 2 évig működtetni.

Ugyancsak lehetőség nyílik arra, hogy az alkalmazott a válság miatt elrendelt kényszerszabadságot otthon töltse teljes fizetéssel, ám a későbbiekben le kell dolgoznia az így kiesett munkát, és ezt nem túlóraként számolják majd el.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.19 13:26
Tulajdonképpen vitatémának is jó. A bürokrácia, a “red tape” magának termel munkát. “A” hogy jelentő...
laskainelli  |  2022.08.19 08:39
Napjainkban már mindenkinek van legalább egy olyan ember a környezetében, akinek a kapcsolatában meg...
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?