Obama politikája üzleti lehetőségeket jelenthet az egész világnak

Pénzcentrum
2009. január 21. 10:30

Alternatív energiaforrások A kormányok és üzleti vállalkozások szerte a világon optimistán tekintenek az új amerikai kormányzatra, amelynek élén a tegnap beiktatott Barack Obama áll. A Deloitte Touche Tohmatsu által közzétett "Opportunity and Optimism. Global perspectives on Obama and his agenda" című vélemény szerint Obama és kormányzata olyan környezetet teremthet, amely az üzleti vállalkozásokat és piacokat ismét növekedésre serkenti, és lehetőségeket kínál majd az exporttal és termelőiparral rendelkező országoknak, beleértve az autógyártást; valamint azoknak, amelyek alternatív energiaforrásokat és infrastrukturális projekteket tudnak felmutatni, ahol erős alapokon áll a gyógyszeripar, az orvosi eszközök gyártása, az egészségbiztosítás és a turizmus.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

"A Deloitte tagvállalatainak állami szektorral foglalkozó vezetői reménnyel tekintenek Obamának arra az elképzelésére, hogy világszerte visszaállítsa az üzleti életet övező bizalmat, hiszen ezáltal csökkenhet a munkanélküliség, fokozódhat a nemzetközi együttműködés, az Egyesült Államok hozzájárulhat a globális felmelegedés problémájának megoldásához, és előtérbe kerülne az egészségügyi reform" mondta Greg Pellegrino, a Deloitte Touche Tohmatsu globális, állami szektorra szakosodott vezetője. 


Alternatív energiaforrások


A jelentős üzleti lehetőségeket felsorakoztató országok jellemzően azok, amelyek tapasztalattal rendelkeznek az alternatív energiaforrások terén. Pellegrino szerint azok nyerhetnek a legtöbbet, akik azonnal bele tudják vetni magukat a munkába, amint az Obama kormány bevezeti környezetvédelmi kezdeményezéseit.


A megkérdezett vezetők szerint jelentős lehetőségek várnak azokra az országokra, amelyek magasan fejlett nap- és szélenergiai szektorral, illetve kutatási eszközökkel rendelkeznek, például Németország, Japán és Spanyolország; amelyek nukleáris technológiát és szakértelmet tudnak biztosítani, mint Franciaország. Németország a világ egyik legnagyobb szélenergia termelője, és a napenergia ipara is több mint 40.000 embernek ad munkát ; az alternatív energiaforrások használata révén becslések szerint a japán cégek a gazdasági tevékenység során dolláronként fele annyi energiát használnak fel, mint az Egyesült Államok ; Spanyolország pedig, a szélenergia ipar évi 30%-os növekedése mellett a világ legnagyobb alternatív energiaipari vállalatainak ad otthont. .


Obama "tiszta szén technológia" melletti elkötelezettsége segítségére lehet az Indiához és Kínához hasonló szénfüggő fejlődő országoknak is, hiszen lehetőséget teremt az Egyesült Államokkal, illetve más országokkal való kutatási kapcsolatok kialakítására, támogatja őket a gazdaság környezettudatos fejlesztésében.


Reiniger Róbert a Deloitte Környezetvédelmi Tanácsadás üzletágának igazgatója elmondta: Obama terveiben a megújuló energiák alkalmazása nem környezetvédelmi intézkedésként jelenik meg, hanem az energiafüggőség megszüntetésének, az energiaellátás biztosításának eszközeként, ami a problémákkal küzdő amerikai gazdaság megreformálásának útja lehet. Mindez Magyarország számára is egyértelmű üzenetet hordoz, hiszen hazánk sok tekintetben hasonló problémákkal küzd. Ami az USA számára az olaj, az hazánkban a gáz - ennek az ára pedig nem csupán nő, hanem alapvető, ellátási problémákkal is egyre sűrűbben találkozunk. 


A nagyobb energiahatékonyság, vagyis a gazdaság egészére kiható takarékosabb működés elérésének egyik fontos feltétele, hogy az Amerikában alkalmazott szempontrendszer hazánkban is megjelenjen. Obama szerint a 21. századi kihívásoknak nem feltétlenül új szénerőművek építésével kell megfelelni, ehelyett - már rövid távon is - jó eredményeket lehet elérni szél-, nap- és geotermális energiával, illetve hosszú távon a második generációs bio-üzemanyagok használatával. Obama ezt a komoly energiaügyi szemléletváltást az amerikai gazdaságra gyakorolt kedvező hatásain keresztül közelíti meg, ami világszerte, így Magyarországon is új impulzusokat adhat a döntéshozóknak - tette hozzá a Deloitte szakértője.

Lehetőségek az egészségügyben

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 18. kedd
Piroska
3. hét
Január 18.
Micimackó napja
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?