14 °C Budapest

Szeretnek vedelni a magyarok

Pénzcentrum
2008. augusztus 21. 18:00

Legalábbis úgy tűnik, nagy kedvenc a palackozott ásványvíz, ugyanis ezen nedű egy főre eső fogyasztásában ott vagyunk a világ élvonalában, megelőzve például a szomszédos osztrákokat, de Szlovéniát és Svájcot is. Sőt, a vízfogyasztásunk egyre inkább emelkedik.

Az Economist cikkében még arra az időszakra emlékszik vissza, mikor megjelentek az első palackozott vizek, akkor még mindenki úgy gondolta, valami olyanért fizet, amit ingyen is megkaphat.

Egy főre eső palackozott vízfogyasztás
Forrás: Economist, Beverage Marketing Corporation

Ez az időszak azonban már elmúlt, azóta palackozott vizet inni egyfajta presztízs, ráadásul állítólag egészségesebb is, mint a mindenféle kemikáliákkal kezelt csapvíz. Persze ehhez hozzájárul az is, hogy bizonyos országokban a csapvíz egyszerűen fogyasztásra alkalmatlan.

A legtöbb palackozott vizet az Egyesült Arab Emirátusok lakói fogyasztották, 2007-ben összesen 260 liter jutott egy főre, amely a 2002-es adat duplája. Növekedési ütemben Magyarország felveheti vele a versenyt, igaz 2007-ben mi hozzávetőlegesen 103 liter/fő ásványvízfogyasztással büszkélkedhettünk.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 5. 20:40