17 °C Budapest

Itt a horror-áremelés! Merész húzás...

Pénzcentrum
2008. június 27. 05:40

Kéz a kézben fűtött be a Metro és a Tesco A rekkenő hőség mellett kijutott a nem mindennapi áremelésekből is a mögöttünk álló hetekben, melyek egyúttal havi rendszerességű bevásárló körképünk történetében újabb trónfosztást hoztak. Amellett, hogy a "legolcsóbb üzlet" cím birtokosa lecserélődött, a két véglet is közelebb került egymáshoz, azaz a korábbinál jóval kevesebbet bukunk, ha árukosarunkat a legolcsóbb bolt helyett a legdrágábban vesszük meg. A Pénzcentrum-kosarat a kiválasztott üzletekben átlagosan 9,1%-kal vásároltuk meg drágábban, mint egy évvel korábban.

A Pénzcentrum.hu rögtönzött árukosarát alapvetően négy termékkategória alkotja, melyek a következők: italok (rövidital, sör, pezsgő, ásványvíz), alapanyagok (cukor, liszt, étolaj), higiéniás termékek (fogkrém, tusfürdő, tisztítószer, mosópor), egyéb (kenyér, kávé, szalámi). Olvasóink javaslatára a kosarat májusban kibővítettük a mosóporral és a téliszalámi torzító hatásának csökkentésére már csak fél kilót vettünk belőle.

A kosár összeállítása természetesen szubjektív, így nem állíthatjuk, hogy minden egyéb esetben ugyanez a sorrend alakulna ki a vizsgált kiskereskedelmi egységek között, néhány alább kiemelt érték azonban mindenképp elgondolkodtató.

Az összehasonlításba a Tesco, Auchan, Cora hármas mellé bekerült a Plus és a Metro is, valamint a sorból valamelyest kilógó (nem diszkont és nem hipermarket) Kaiser's. Minden kiskereskedelmi egység esetében fővárosi próbavásárlást végeztünk, az alábbi árak ezek alapján adódnak.

Az üzletenkénti árváltozást szemléltető grafikonon jól látszik, hogy a Metro radikális áremelése bőven elég volt az első hely elvesztéséhez, melyet szokásához híven az Auchan szerzett meg nagy vetélytársától. A Tesco sem maradt persze adósa a népnek: 6% feletti mértékű kosarunkra vetített áremeléssel elnyerte a második legdrágább üzlet címet a mezőnyben, a Plus pedig hard diszkont modellje ellenére szintén felfért a dobogóra. Míg egy hónapja a legolcsóbb és legdrágább üzlet közti eltérés a végszámlában csaknem 27%-ra rúgott, addig mostanra ez a differencia a 15%-ot sem éri el.


Az előző év azonos hónapjához képest bekövetkezett termékenkénti árváltozást ábrázoló grafikonhoz egyre nehezebb tartalmas megjegyzést hozzáfűzni. Az étolaj ára gyakorlatilag elszabadult és majdnem megduplázódott a mögöttünk álló év során, a dobogón pedig immár 50% feletti drágulásával szinte csak szerénykedik a sokáig listavezető finomliszt. Kosarunkért a kiválasztott üzletekben átlagosan 9,1%-kal fizettünk többet mint egy évvel korábban.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A következő oldalra kattintva részletesebben is láthatjuk, mi változott és mennyivel, illetve mit hol éri meg beszerezni.

Na, ki a király?

Az alábbi táblázatok magukért beszélnek, a konkrét árak mellett bemutatják a hó/hó alapú árváltozás mértékét százalékban, termékekre és üzletekre lebontva:

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?