21 °C Budapest

Kinek a kezében lesz a faktoringpiac?

Pénzcentrum
2008. július 10. 09:15

Minden jel szerint a banki hátterű cégekében, ugyanis a bankok konkurens termékei elszívják a faktoringcégek ügyfeleit, már csupán az árazás miatt is. Olyan hitel is van ma már a piacon, amely a vállalkozási szerződés teljesítését előzi meg, amely ugyan nem tekinthető faktoringnak, azonban tény, hogy a likviditás biztosítására alkalmas - írja a Napi Gazdaság.

A CIB Faktor szerint a nehezedő makrokörülmények miatt a kondíciók és a konstrukciók versenye mellett a kockázatvállalás területén is kénytelen versenyt futni a faktorszolgáltatók. Az egyes iparágakat általánosan érintő fizetési nehézségek és válságok könnyedén magukkal ránthatják a kisebb, ugyanakkor stabil befektetői háttér nélküli faktorcégeket.

Az Erste szerint a független faktorcégek növekedése már csupán azért is nehéz lesz, mert nincsenek számottevő költségtartalékaik, ezért nincs realitása az akvizícióval történő piaci térhódításuknak sem.

Szabó Ilona, a Budapest Bank üzletágvezetője úgy vélekedik, hogy a jelen gazdasági környezetben a források a bankok számára is felértékelődtek, ami a forrásköltség emelkedésében is tükröződik. Így tehát még nehezebb a bankfüggetlen faktorcégek sorsa, amely tovább erősíti a konszolidációt.

Molnár Tamás, az MKB Bank igazgatója hozzátette, a gazdasági környezet, a fizetési morál és a jogérvényesítési problémák miatt jóval kockázatosabbá váló faktoring a piac gyorsabb és hatékonyabb reagálást tesz szükségessé, így egyre inkább egységesednek a faktorálási feltételek. Molnár szerint a bankfüggetlen faktorszolgáltatók is megtalálhatják helyüket a piacon a személyre szabottabb és szorosabb ügyfélkezelést biztosító eljárásaikkal, vagy kifejezetten a problémás követelések kezelésére szakosodva. Az UniCredit Bank is osztja ezt az álláspontot, szerintük a szélesebb portfolióra támaszkodó, a piaci réseket megtaláló cégek tovább képesek fejlődni.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Csáki Ferenc, a Magyar Factor vezérigazgatója szerint a kockázatok iránti érzékenység elsősorban a bankokra, illetve a banki faktorcégekre jellemző, melyek a "tömegtermeléssel" foglalkoznak. Nem véletlen az sem, hogy az évek óta tartó trenddel ellentétben a bankok és a banki faktorcégek aránya csökkent a teljes forgalmat illetően.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?