5 °C Budapest

Aktívan pályáznak az agrárcégek

Pénzcentrum
2008. június 19. 10:00

A mezőgazdasági vállalkozásokat célzó uniós pályázatok közül a legnépszerűbbnek a kertészeti és növénytermesztési kiírások bizonyultak. A bankok tapasztalatai ezzel ellentétben azt mutatják, hogy a hét elején lezárult, a mezőgazdasági termékek értéknövelését támogató pályázatokra jelentkeztek a legtöbben - olvasható a Világgazdaságban.

Volt olyan kiírás is, ahol a benyújtott kérelmek elmaradtak a várakozásoktól, ilyen volt a megújuló energiaforrások alkalmazásához nyújtandó támogatás is. Ennek ellenére az a tapasztalat, hogy az agrárszegmens igen aktív a pályázatok terén, a többi szektorhoz képest is jobban informáltak, bár egyes tapasztalatok szerint a támogatásintenzitás mérséklődése miatt már óvatosabbak a gazdák.

Az eddig igényelt támogatási összegek meglehetősen széles skálán mozogtak, ugyanis például az állattartó telepek fejlesztésére kiírt pályázatoknál a kisebb, néhány 10 millió forintos fejlesztésektől a több 100 millió forintos nagyságrendet elérő beruházásra is akadt példa. A növénytermesztéshez, illetve a kertészethez köthető infrastruktúra-fejlesztési pályázatoknál akár 200 millió forintra is lehet támogatást igényelni.

Az agrárvállalkozások igényeire a bankok is felkészültek. Az OTP Banknál például lehetőség nyílik a pályázók saját forrásainak bankhitellel történő finanszírozására, a támogatás megelőlegezésére, áfafinanszírozásra, illetve a támogatás összegének megfelelő bankgarancia nyújtására.

A CIB Bank különféle pályázatokhoz kapcsolódó konstrukciókat dolgozott ki, így elő- és társfinanszírozás is igényelhető. A Budapest Banknál a támogatások megelőlegezésétől kezdve a faktoringon át egészen a különféle agrárhitelekig kínálnak szolgáltatásokat, a saját forrás teljesítéséhez pedig a speciálisan erre a célra kialakított csomagokkal állnak rendelkezésre.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A pályázatok kiegészítő forrásaként az Új Magyarország agrárfejlesztési hitelprogramot ajánlják a bankok, ennek célja a mezőgazdaság versenyképességének, a piacok megőrzésének, és az energia- és költségtakarékos módszerek alkalmazásának elérése. Kiegészítő forrásként szolgálhat a fejlesztési és beruházási tárgyú pályázatokhoz igényelhető Új Magyarország vidékfejlesztési program is.

Nem árt tudni, hogy a hazai banki hitelállományon belül a mezőgazdasági hitelek állománya még az 1 százalékot sem éri el, ugyanis a hitelintézeteknek nem éri meg a finanszírozás az elaprózott birtokméret miatt.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm