Aktívan pályáznak az agrárcégek

Pénzcentrum
2008. június 19. 10:00

A mezőgazdasági vállalkozásokat célzó uniós pályázatok közül a legnépszerűbbnek a kertészeti és növénytermesztési kiírások bizonyultak. A bankok tapasztalatai ezzel ellentétben azt mutatják, hogy a hét elején lezárult, a mezőgazdasági termékek értéknövelését támogató pályázatokra jelentkeztek a legtöbben - olvasható a Világgazdaságban.

Volt olyan kiírás is, ahol a benyújtott kérelmek elmaradtak a várakozásoktól, ilyen volt a megújuló energiaforrások alkalmazásához nyújtandó támogatás is. Ennek ellenére az a tapasztalat, hogy az agrárszegmens igen aktív a pályázatok terén, a többi szektorhoz képest is jobban informáltak, bár egyes tapasztalatok szerint a támogatásintenzitás mérséklődése miatt már óvatosabbak a gazdák.

Az eddig igényelt támogatási összegek meglehetősen széles skálán mozogtak, ugyanis például az állattartó telepek fejlesztésére kiírt pályázatoknál a kisebb, néhány 10 millió forintos fejlesztésektől a több 100 millió forintos nagyságrendet elérő beruházásra is akadt példa. A növénytermesztéshez, illetve a kertészethez köthető infrastruktúra-fejlesztési pályázatoknál akár 200 millió forintra is lehet támogatást igényelni.

Az agrárvállalkozások igényeire a bankok is felkészültek. Az OTP Banknál például lehetőség nyílik a pályázók saját forrásainak bankhitellel történő finanszírozására, a támogatás megelőlegezésére, áfafinanszírozásra, illetve a támogatás összegének megfelelő bankgarancia nyújtására.

A CIB Bank különféle pályázatokhoz kapcsolódó konstrukciókat dolgozott ki, így elő- és társfinanszírozás is igényelhető. A Budapest Banknál a támogatások megelőlegezésétől kezdve a faktoringon át egészen a különféle agrárhitelekig kínálnak szolgáltatásokat, a saját forrás teljesítéséhez pedig a speciálisan erre a célra kialakított csomagokkal állnak rendelkezésre.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A pályázatok kiegészítő forrásaként az Új Magyarország agrárfejlesztési hitelprogramot ajánlják a bankok, ennek célja a mezőgazdaság versenyképességének, a piacok megőrzésének, és az energia- és költségtakarékos módszerek alkalmazásának elérése. Kiegészítő forrásként szolgálhat a fejlesztési és beruházási tárgyú pályázatokhoz igényelhető Új Magyarország vidékfejlesztési program is.

Nem árt tudni, hogy a hazai banki hitelállományon belül a mezőgazdasági hitelek állománya még az 1 százalékot sem éri el, ugyanis a hitelintézeteknek nem éri meg a finanszírozás az elaprózott birtokméret miatt.

NEKED AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 8. 19:18