-3 °C Budapest

Aktívan pályáznak az agrárcégek

Pénzcentrum
2008. június 19. 10:00

A mezőgazdasági vállalkozásokat célzó uniós pályázatok közül a legnépszerűbbnek a kertészeti és növénytermesztési kiírások bizonyultak. A bankok tapasztalatai ezzel ellentétben azt mutatják, hogy a hét elején lezárult, a mezőgazdasági termékek értéknövelését támogató pályázatokra jelentkeztek a legtöbben - olvasható a Világgazdaságban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Volt olyan kiírás is, ahol a benyújtott kérelmek elmaradtak a várakozásoktól, ilyen volt a megújuló energiaforrások alkalmazásához nyújtandó támogatás is. Ennek ellenére az a tapasztalat, hogy az agrárszegmens igen aktív a pályázatok terén, a többi szektorhoz képest is jobban informáltak, bár egyes tapasztalatok szerint a támogatásintenzitás mérséklődése miatt már óvatosabbak a gazdák.

Az eddig igényelt támogatási összegek meglehetősen széles skálán mozogtak, ugyanis például az állattartó telepek fejlesztésére kiírt pályázatoknál a kisebb, néhány 10 millió forintos fejlesztésektől a több 100 millió forintos nagyságrendet elérő beruházásra is akadt példa. A növénytermesztéshez, illetve a kertészethez köthető infrastruktúra-fejlesztési pályázatoknál akár 200 millió forintra is lehet támogatást igényelni.

Az agrárvállalkozások igényeire a bankok is felkészültek. Az OTP Banknál például lehetőség nyílik a pályázók saját forrásainak bankhitellel történő finanszírozására, a támogatás megelőlegezésére, áfafinanszírozásra, illetve a támogatás összegének megfelelő bankgarancia nyújtására.

A CIB Bank különféle pályázatokhoz kapcsolódó konstrukciókat dolgozott ki, így elő- és társfinanszírozás is igényelhető. A Budapest Banknál a támogatások megelőlegezésétől kezdve a faktoringon át egészen a különféle agrárhitelekig kínálnak szolgáltatásokat, a saját forrás teljesítéséhez pedig a speciálisan erre a célra kialakított csomagokkal állnak rendelkezésre.

A pályázatok kiegészítő forrásaként az Új Magyarország agrárfejlesztési hitelprogramot ajánlják a bankok, ennek célja a mezőgazdaság versenyképességének, a piacok megőrzésének, és az energia- és költségtakarékos módszerek alkalmazásának elérése. Kiegészítő forrásként szolgálhat a fejlesztési és beruházási tárgyú pályázatokhoz igényelhető Új Magyarország vidékfejlesztési program is.

Nem árt tudni, hogy a hazai banki hitelállományon belül a mezőgazdasági hitelek állománya még az 1 százalékot sem éri el, ugyanis a hitelintézeteknek nem éri meg a finanszírozás az elaprózott birtokméret miatt.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 22. 19:20