18 °C Budapest

Aktívan pályáznak az agrárcégek

Pénzcentrum
2008. június 19. 10:00

A mezőgazdasági vállalkozásokat célzó uniós pályázatok közül a legnépszerűbbnek a kertészeti és növénytermesztési kiírások bizonyultak. A bankok tapasztalatai ezzel ellentétben azt mutatják, hogy a hét elején lezárult, a mezőgazdasági termékek értéknövelését támogató pályázatokra jelentkeztek a legtöbben - olvasható a Világgazdaságban.

Volt olyan kiírás is, ahol a benyújtott kérelmek elmaradtak a várakozásoktól, ilyen volt a megújuló energiaforrások alkalmazásához nyújtandó támogatás is. Ennek ellenére az a tapasztalat, hogy az agrárszegmens igen aktív a pályázatok terén, a többi szektorhoz képest is jobban informáltak, bár egyes tapasztalatok szerint a támogatásintenzitás mérséklődése miatt már óvatosabbak a gazdák.

Az eddig igényelt támogatási összegek meglehetősen széles skálán mozogtak, ugyanis például az állattartó telepek fejlesztésére kiírt pályázatoknál a kisebb, néhány 10 millió forintos fejlesztésektől a több 100 millió forintos nagyságrendet elérő beruházásra is akadt példa. A növénytermesztéshez, illetve a kertészethez köthető infrastruktúra-fejlesztési pályázatoknál akár 200 millió forintra is lehet támogatást igényelni.

Az agrárvállalkozások igényeire a bankok is felkészültek. Az OTP Banknál például lehetőség nyílik a pályázók saját forrásainak bankhitellel történő finanszírozására, a támogatás megelőlegezésére, áfafinanszírozásra, illetve a támogatás összegének megfelelő bankgarancia nyújtására.

A CIB Bank különféle pályázatokhoz kapcsolódó konstrukciókat dolgozott ki, így elő- és társfinanszírozás is igényelhető. A Budapest Banknál a támogatások megelőlegezésétől kezdve a faktoringon át egészen a különféle agrárhitelekig kínálnak szolgáltatásokat, a saját forrás teljesítéséhez pedig a speciálisan erre a célra kialakított csomagokkal állnak rendelkezésre.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A pályázatok kiegészítő forrásaként az Új Magyarország agrárfejlesztési hitelprogramot ajánlják a bankok, ennek célja a mezőgazdaság versenyképességének, a piacok megőrzésének, és az energia- és költségtakarékos módszerek alkalmazásának elérése. Kiegészítő forrásként szolgálhat a fejlesztési és beruházási tárgyú pályázatokhoz igényelhető Új Magyarország vidékfejlesztési program is.

Nem árt tudni, hogy a hazai banki hitelállományon belül a mezőgazdasági hitelek állománya még az 1 százalékot sem éri el, ugyanis a hitelintézeteknek nem éri meg a finanszírozás az elaprózott birtokméret miatt.

NEKED AJÁNLJUK
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?