20 °C Budapest

Kkv lízing - fele az uniós átlagnak

Pénzcentrum
2008. június 10. 11:52

A kormány, a minisztériumok, illetve az irányító hatóságok elmúlt években tapasztalt diszkriminatív intézkedései miatt a kis- és középvállalkozások finanszírozásában az eszközlízing aránya Magyarországon jóval elmaradt az unió 35%-os átlagától. A magyar átlag ennek kevesebb, mint fele, mindössze 15 százalék. De a környező országokhoz képest is rosszul állunk, hiszen ugyanez az arány Lengyelországban 27 százalék, Horvátországban 24, Csehországban és Szlovákiában 25 százalék, s még Romániában is eléri a 22 százalékot.

"A Gazdaságfejlesztési Operatív Program közzétett támogatási intézkedései is gyakorlatilag kizárják a kis- és középvállalatok számára legalkalmasabb finanszírozási eszköz, azaz a lízing konstrukció (zárt végű pénzügyi lízing) használatát." - hangsúlyozza Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára. A meghirdetett pályázati kiírások a támogatott beruházások megvalósítására 2 éves határidőt írnak elő. Ezen előírást azonban a Gazdasági Minisztérium úgy szűkíti, hogy a beruházások megvalósításaként a finanszírozott eszköz tulajdonjogának megszerzését várja el a vállalkozásoktól ebben az időszakban. Azonban fontos tudni, hogy a termelőeszköz finanszírozások tekintetében az átlagos futamidő a magyar eszközfinanszírozási piacon megközelíti az 5 évet, mert ezen időtávon belül termelhető ki rentábilisan a beruházás, vagyis a lízing tárgya, ami maga az eszköz.

Előírás továbbá az is, hogy a kedvezményezett kisvállalkozásnak a támogatási szerződés megkötését követően 2 éven belül fizikailag és pénzügyileg is meg kell valósítania beruházását és ehhez kapcsolódóan el is kell számolnia a támogatónak. "A 2 éves időkorlát havi díjai erőn felüli terheket rónának a támogatott cégekre, vagyis ellehetetlenítenék a beruházásokat." - hívja fel a figyelmet Hordós Zoltán a Lízingszövetség Eszköz Bizottságának vezetője.

Mindezek után nem csoda, hogy a kis- és középvállalkozások súlya a hazai lízing portfolióban - a pályázati rendszer deformáltsága miatt - mindösze 36 százalék, szemben az EU 47 százalékos részesedésével. A környező országokhoz képest nálunk a legalacsonyabb az eszközfinanszírozás súlya a GDP arányában is, 0,7 százalék, míg a környező országokban 2 százalék körül alakul. Ezek az arányok annál is inkább érthetetlenek, mivel a konstrukciók valamennyi országban teljesen megegyeznek, EU konformak, akár a futamidő, az önerő, vagy a tőkelefutás tekintetében.

Olyan tőkeszegény kisvállalkozások is forráshoz juthatnak a lízing finanszírozás igénybevételével, amelyek méretük miatt kiesnek a hitel alapú finanszírozásból. A lízing konstrukciónak a kis- és középvállalkozások számára vitathatatlan előnye, hogy itt az eszköz maga az ügylet fedezete, s a finanszírozott gép rendszerint kitermeli saját lízingdíját. Épp ezért nincs szükség más biztosítékra, elegendő akár alacsonyabb önerő, vagy lehetőség van hosszabb futamidőre. A lízing finanszírozás olcsóbb és gyorsabb is, mint a bankhitel, mivel itt nincs szerződéskötési díj, rendelkezésre tartási jutalék, de közjegyzői ellenjegyzés sem szükséges, amivel megtakarítható a jelentős közjegyzői díj, valamint a több hetes késedelem, amivel ez együtt jár.

A finanszírozó számára is nagyobb biztonságot jelent a lízing a hitelnél, így ezzel a módszerrel több kisvállalat juthat forráshoz. Ennek oka, hogy a lízing esetében az eszköz tulajdonjoga csak a teljes lízing tartozás kiegyenlítésével száll át a lízingbe vevőre.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kis- és középvállalatok számára elérhető alternatív pénzügyi lehetőségek közé tartoznak a termelőeszköz, valamint a telephely, kereskedelmi ingatlan beruházásához kapcsolódó lízing konstrukciók, a halasztott fizetési határidejű követeléseik esetén a likviditás megőrzéséhez javításához faktoring, valamint az üzleti kockázataik csökkenetéséhez a különféle biztosítási termékek. Ezek segítségével a megszokottnál kedvezőbb üzleti lehetőségekkel növelhetik versenyképességüket, hatékonyságukat, és árelőnyöket tudnak elérni. Mivel a lízingcégek eszközspecialisták, így jobban be tudják mérni a finanszírozott eszköz kockázatát, emiatt biztosítéki elvárásai elmaradnak a bankhitelétől, mindemellett a lízing igénybevételekor az ügyintézés rugalmasabb, gyorsabb.

A Magyar Lízingszövetség és a Magyar Faktoring Szövetség a Generali Biztosítóval és a Creditreformmal összefogva június 13-án pénteken Debrecenben a Kölcsey Központban olyan konferenciát szervez, amelynek tematikája a lízinggel és a faktoringgal kapcsolatos gyakorlati kérdésekre koncentrál. Bemutatja mely eszközcsoportok, szegmensek finanszírozhatók, milyen termékek érhetők el, és mikor melyiket érdemes választani számviteli, adózási szempontból. Részletezi, hogy a lízing miért előnyösebb, illetve mitől olcsóbb a bankhitelnél. Az előadások bemutatják a hatályos elérhető EU támogatásokat és a kapcsolódó elérhető konstrukciókat is.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 6. 12:06
Az újságírónak nem esett baja, st több tüntet is a segítségére sietett.
MNB Intézet  |  2022. október 6. 11:00
Az orosz-ukrán háború átrendezte az energiapiaci erviszonyokat. Fél, hogy a zöld beruházások az alac...
Kiszámoló  |  2022. október 6. 08:40
Sokan szeretnék tudni, hogy melyik ftési mód az olcsóbb, a villany vagy a gáz. Nem segíti a tájékozó...
Bankmonitor  |  2022. október 6. 07:07
Elképeszt számok jelennek meg arról, hogy mennyivel emelkedhetnek a havi rezsiszámlák idén sztl. A c...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?