12 °C Budapest

Emelkedőben a csődök száma: mi jöhet még?

Pénzcentrum
2008. március 28. 16:00

Az Amerikai Egyesült Államokban emelkedő tendenciát mutat a vállalati csődök száma, s egyelőre nem lehet tudni, milyen irányba mozdul tovább - írja az Economist.

Ha a csődök emelkedése mellett a hitelpiaci mozgásokat is figyelembe vesszük, abban az esetben félő, hogy a vállalatoknak ugyanolyan nehéz időszakkal kell szembesülniük, mint a '90-es évek elején, illetve a dotcom-lufi kipukkanásakor. A hitelpiacok állapotának mérésére szolgáló indikátor, az amerikai államkötvények és a bóvli-kötvények kamatának különbsége 1 évvel ezelőtt 280 bázisponton tartózkodott, az idei év márciusban, 2003 óta először, már átlépte a 800 bázispontos határt.

Mindeközben a magas hozamú kötvényekre vonatkozó csődráta csupán szerény mértékben emelkedett, jelenleg 1,28 százalékon áll szemben a tavaly novemberi 0,87 százalékos mélyponttal. Ugyanakkor a legtöbb előrejelzés szerint további növekedés várható, így például a Moody's szerint év végére 5,4 százalékra emelkedhet a csődráta.

Más cégek azonban sokkal pesszimistább előrejelzést adnak, így a FridsonVision is, melynek előrejelzései szerint 1000 bázispontra is emelkedhet a különbözet. A cég alapítója ugyan beismerte, hogy az előrejelzés meglehetősen kockázatos, mivel egy éppen likviditáshiányban szenvedő piac árain alapszik.

Ugyanakkor minden rosszban van valami jó, így a csődök számának emelkedésének révén legalább próbára tehetik az új, 2005-ben szigorított amerikai csődjogi szabályokat. Ha minden a rendeltetése szerint működik, abban az esetben a cégek többsége egy átstrukturálással megúszhatja a nehéz helyzetet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Azonban van egy másik probléma, amely fejfájást okozhat a bajba jutott cégek vezetőinek. Ez pedig nem más, mint a spekulatív befektetők területe, hiszen például a nagy hedge-fundok egy csőd, illetve egy átstrukturálás esetén más célt kívánnak elérni, mint a cég vezetése, s saját érdekeiket szavazati joguk révén képesek is lehetnek érvényesíteni.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm