17 °C Budapest

Hol tartanak a magyar cégek az unióban?

Pénzcentrum
2008. június 9. 16:00

Egy legújabb, a brit Department for Business Enterprise and Regulatory Reform (BERR) által elkészített, a 750 legnagyobb európai vállalatát felölelő felmérése szerint a brit cégek járultak hozzá legnagyobb mértékben az uniós termeléshez, miközben ők biztosították a legtöbb adót is.

Az egyes cégek által generált hozzáadott értéket a lista készítői úgy számolták ki, hogy a cég értékesítési bevételeiből levonták a megvásárolt termékek és szolgáltatások költségeit. Ezek alapján a lista élén bankok és olajcégek állnak, s a 750 legnagyobb vállalat közül a britek adták a legnagyobb hozzáadott értéket, 23 százalékos aránnyal.


Őket követi Németország 19,7 százalékkal, míg a dobogó harmadik fokára Franciaország állhat 18,5 százalékkal. A listán a MOL és az OTP jóvoltából Magyarország is szerepel, a 24 ország közül a huszonegyedik helyet szereztük meg, 2,3 milliárd fonttal.


A brit cégek közül a legnagyobb hozzáadott értéket generáló cég a Royal Dutch Shell, a BP, az HSBC, a Vodafone és a Royal Bank of Scotland volt, míg a vezető, nem brit cégek "krémje" a második helyen végzett DaimlerChrysler, a francia Total (harmadik hely) és az orosz Gazprom (ötödik helyezett).

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?