Tarol a vírus: amikor a hirdető mindent tagad...

Pénzcentrum
2008. június 4. 05:40

A klasszikusok... Könyöködön jönnek ki a tévéreklámok? Unod a szokványos "rátukmáló" stílusú hirdetői erőlködést? Egyre többen vannak ezzel így, egyszerűen rengetegen megcsömörlöttek már a hagyományos hirdetésektől, melyekkel ébredésünktől a lefekvésig bombáznak bennünket nap mint nap. Ez az óriási reklámzaj és a fogyasztók ezzel járó túlterheltsége oda vezetett, hogy csakis az éppen releváns problémánkra megoldást kínáló terméküzenetekre figyelünk oda, illetve egyre inkább csak újszerű, érdekesebb eszközökkel vagyunk megszólíthatók. A legnyerőbb, ha szinte egyáltalán nem érezzük tolakodónak a hirdetést, mert a reklámozott márka esetleg kicsit háttérbe húzódik a kreatív üzenet kedvéért.

Mit tud a vírusmarketing?

A vírusmarketing az egyik legfiatalabb marketingeszköz, ennek megfelelően definíciója egyáltalán nem kiforrott még, működési elve azonban rendkívül egyszerű. A Word of Mouth Marketing Association meghatározása szerint a vírusmarketing olyan szórakoztató vagy informatív üzenetek előállítását jelenti, melyeket a fogyasztók érdemesnek találnak arra, hogy megosszák ismerőseikkel (általában e-mail továbbküldés formájában), így segítve elő az exponenciális terjedést.

Az elv tehát végtelenül egyszerű: ráakadunk a neten egy vicces videó tartalomra, esetleg emailben kapjuk azt és szeretnénk, ha ismerőseink is jól szórakoznának rajta, ezért elküldjük nekik is. Az eszköz természetesen onnan kapta a nevét, hogy egy igazán szórakoztató, jól eltalált kreatív vírusszerűen terjed mindenféle terjesztési költség nélkül. (Érdemes megjegyezni, hogy az ilyen hirdetések legideálisabb közege az internet, hiszen itt a legegyszerűbb a gyors és tömeges elterjedés.)

Láthatjuk, hogy ez az eszköz gyakorlatilag mindent egy lapra tesz fel: minden a kreatívon múlik. Ha nem tetszik egy videó vagy szöveges üzenet, esetleg zene, akkor egyszerűen nem küldjük tovább és máris megszakadt a terjesztés. A vírusmarketing egy olyan speciális terület, ahol nincsenek kőbevésett szabályok és sikerreceptek, az azonban biztosan kijelenthető, hogy magának a reklámüzenetnek nem szabad uralkodónak lennie, mert az taszítólag hathat a célközönségre.

Mégis kell terjeszteni? Ingyen van...

Ha megvan a jó kreatív, akkor azért valahogy el kell kezdeni a terjesztését, ez azonban rendkívül egyszerű és gyakorlatilag ingyen is megoldható. Meg kell találni a vicces videókat, képeket tartalmazó portálokat, az úgynevezett magvető site-okat, melyeken elhelyezhető új tartalomként a vírusfilm. Ha valóban jó az anyag, akkor a terjedése ettől fogva szinte garantált.

A terjesztés szempontjából meghatározó persze, hogy a szolgáltató felvállalja-e, hogy a nyíltan megbotránkoztató hirdetést ő rendelte. Ha nincs tagadás, akkor a kreatív a formális csatornákon (céges honlap, hirdetési felületek) is terjeszthető, sokkal izgalmasabb azonban az az eset, amikor a hirdető elhatárolódik saját reklámjától és a műbotrányt is a maga javára fordítja. Utóbbi iskolapéldája a Ford Ka reklám, melyben a napfénytető lefejezte a macskát, kiváltva ezzel az állatvédők tiltakozását, még szélesebb körben megismertetve így a filmet. (Ebből azóta a Ford sportot is űzött ...)

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ha belegondolunk egy ilyen hirdetési kampány esetében a megrendelőnek gyakorlatilag egyetlen költsége merül fel: a kreatív legyártására kifizetett milliók, a terjesztés azonban a műfaj jellegéből adódóan már önműködő folyamat. Ma már elég széles réteget ér el hazánkban is az internet ahhoz, hogy a kreatívok legyártása költséghatékonynak minősüljön, ennek megfelelően találkozhatunk is hazai vírusfilmekkel is szép számban, legyen szó akár politikai marketingről vagy egy kampányjellegű marketingakció ilyetén megtámogatásáról, amilyet a legutóbbi kötelező biztosítási kampányban láthattunk.

Mielőtt vásárolsz: biztos, hogy tudni akarod?

Így kezdődött volna? Kicsit kilóg a sorból...

A legendák szerint a vírusmarketing a Hotmail ingyenes email-szolgáltató kezdeményezéséből született, melynek keretében minden email aljára beillesztettek egy rövid szöveges linket (Legyen önnek is saját ingyenes email címe!). Így gyakorlatilag minden egyes regisztrált felhasználó reklámozta elküldött leveleivel a szolgáltatást, a Hotmail pedig piacvezetővé vált a maga kategóriájában.

A fent leírtakból azért látszik, hogy a kezdetekből ma már csak az exponenciális terjedés maradt meg, a hangsúly pedig a humoros vagy éppen megbotránkoztató kreatívra helyeződött át.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?