17 °C Budapest

500 ezer embert vertek át telefonon: hatékony amerikai telemarketing!

Pénzcentrum
2008. május 22. 10:08

Egyre több az USA-ban a telefonon keresztül elkövetett csalás. 2007-ben a fogyasztóvédelmi hatóságnál bejelentett panaszok közül a legtöbbet, 49 százalékot ugyan e-mailen keresztül követték el, azonban az időseket általában még telefonon "verik át". Ezek ellen "hadműveletet" indított a hatóság.

Az Egyesült Államok fogyasztóvédelmi hatósága (Federal Trade Commission) kedden hozta nyilvánosságra az "Operation Tele-Phoney" névre keresztelt, telemarketinges csalásokat kiszűrni hivatott nyomozásának eredményeit. A tevékenység hatásosnak bizonyult, ugyanis 180 esetet sikerült lefülelniük, aminek feltételezhetően több ezer kárvallottja van.

Az USA-ban ez volt idáig a legnagyobb, kifejezetten telefonon elkövetett csalásokra kiélezett fogyasztóvédelmi nyomozássorozat, ami azért tekinthető nagyon fontosnak, mert az ezen a csatornán keresztül elkövetett csalásokat igen nehéz felderíteni.

A lefülelt csalások között szerepeltek olyanok, ahol hitelt, illetve hitelkártyát ajánlottak jövedelemvizsgálat nélkül, cserébe mindössze egy meghatározott kezdeti díjat kellett a becsapott "ügyfeleknek" befizetniük. Szintén gyakori csalás az olyan, ahol olyan háztartási cikkek kifizetésére szólították fel az áldozatot, amit az meg sem rendelt, vagy ahol rendkívül kedvező utazási lehetőséget ajánlanak, ami ha meg is valósul, jóval drágább a "meghirdetett" árnál.

13 olyan telemarketinges tevékenységet űző cég ellen is vádat emelt a hatóság, amelyek ajánlatai megtévesztők voltak a fogyasztók számára. Ezek a cégek összesen több, mint 500 ezer embernek 150 millió dolláros veszteséget okoztak.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A csalások számának csökkentése érdekében az FTC oktatási kampányt indít, amivel elsősorban a telefonos visszaélésekről szeretnék a lakosságot felvilágosítani.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?