13 °C Budapest

Légy résen, ha hasznot akarsz húzni - hogyan menj a bankba?

Pénzcentrum
2008. május 15. 05:40

Mit vizsgáltunk? Egy vállalkozás életében folyamatosan visszatérő probléma, hogy mit is kezdhetne az időről időre jelentkező felesleges likviditásával. Éppen amiatt nehéz eldönteni, hogy hol és hogyan kössék le ezt a pénzt, mivel egy bizonyos idő elteltével szükség van rá. Egy lehetséges megoldási alternatívát kínálnak a bankbetétek, persze egyáltalán nem mindegy, mekkora kamat mellett, hiszen könnyen lehet, hogy magánszemélyként jobban járnánk... Nézzük, hol milyen kamatok várnak ránk!

Jelen cikkünkben a vállalkozások, illetve magánszemélyek számára kínált banki lekötött betéti kamatokat kívánjuk összehasonlítani, mint azt már megtettük néhány hónappal ezelőtt is. Arra voltunk kíváncsiak, változott-e a helyzet.

Mennyit fizet a bank: attól is függ, hogy ki vagy! (2008. február 26. 5:55)

A fiktív lekötés

Körképünkben igyekeztünk olyan összegeket és időtávot választani, amely mind a vállalkozások, mind pedig magánszemélyek esetén reális alternatívákat ad, illetve megteremti az összehasonlítás lehetőségét is. Ennek alapján a 1, 3 és 12 hónapos időtávon 1, 5 és 10 millió forintos lekötési időtávra megadott kamatlábakat vizsgáltuk. Minden esetben az egyszeri lekötött betétek EBKM mutatóját vettük figyelembe.

Az összeállítás elkészítésekor (2008. május 14.) összesen 12 bank (Budapest Bank, CIB Bank, Citibank, Erste Bank, FHB Bank, KDB Bank, K&H Bank, MKB Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank, Volksbank) honlapjait és kondíciós listáit kerestük fel. A különbözet számításakor a lakossági és a vállalati kamatláb százalékpontban vett különbözetét tüntettük fel.

Lássuk a medvét: mit kapunk maholnap?

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Aki 1 hónapos időtávra szeretné lekötni pénzét (hasonlóan minden időtávhoz), annak jól meg kell néznie, melyik hitelintézetnél tegye ezt meg, ugyanis a mezőny igencsak szétszórt. A különbségek átlaga alapján elmondható, hogy jobban járunk, ha magasabb összeget szeretnénk lekötni. Természetesen mindig akad ellenpélda, hiszen 1 hónapos lekötés esetén is van olyan bank, ahová jobban járunk, ha magánszemélyként tesszük be pénzünket.

90 nap alatt mennyit fial a pénzünk?

Negyedéves kamatmustra

Ahogyan az előző körképünkben is történt, most is arra a következtetésre jutottunk, hogy 3 hónapos lekötési időtávon mérsékeltebb a különbség, mint 1 hónap esetében, amennyiben 5, vagy 10 millió forintot szeretnénk elhelyezni. Az átlagos különbözetet figyelembe véve ezen az időtávon is 10 millió forint lekötésénél találtuk a legkisebb mértékű eltérést.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20