20 °C Budapest

Tavaszi kamatmustra: rügyeznek a betétek?

Pénzcentrum
2008. április 22. 05:55

Kéthavonta jelentkező lekötött betéti körképünk újabb állomásához érkeztünk, megnéztük, mit kínálnak a bankok lekötött euró-, illetve dollárbetétek terén, illetve milyen változások történtek utolsó írásunk óta. Alaposan felkavarodott a devizabetétek világa, az euróban denominált konstrukciók nagy részénél inkább az emelkedés, míg a dollárbetéteknél a kamatcsökkenés dominált. Nézzük, mennyit kaphatunk pénzünkért!

A tájékozódás során belebújtunk egy elképzelt befektető bőrébe, 5 millió forintot szeretnénk euro (19 763 euro), vagy dollárbetétben (31 447 dollár) lekötni, nézzük hol, mennyiért tehetjük ezt, s mennyit kaphatunk cserébe. A lekötési futamidők közül az 1, 3, 6 illetve 12 hónapos futamidőket vettük figyelembe. Az éves kamatok minden esetben az EBKM-et jelölik, az adatok forrását pedig a 2008. április 21-én érvényes banki honlapok, kondíciós listák képezik.

Összeállításunkban kiemelt figyelmet fordítottunk az akciós ajánlatokra is, emellett felkerestük a nem akciós lehetőségeket is. Összesen 12 banki honlapot böngésztünk át: Allianz Bank, Budapest Bank, CIB Bank, Citibank, Erste Bank, FHB Bank, K&H Bank, MKB Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank, Volksbank. Vizsgálatunk alapját minden esetben az eseti lekötött devizabetétek képezték.

A betétek kamatait összegyűjtő táblázatunkban kékkel jelöltük az akciós kamatozású betéteket, míg pirossal az adott futamidőt tekintve legkedvezőbb, de nem akciós ajánlatot.


Aktuális körképünkben - hasonlóan az előzőhöz - 1 hónapos időtávon az OTP Bank került az első helyre. 3 hónapos időtávon a Raiffeisen Bank akciója vitte el a pálmát. 6 és 12 hónapos időtávon pedig az Erste Bank ajánlata bizonyult a legkedvezőbbnek (az előző körkép euróbetét nyertese az Allianz Bank, a Citibank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank volt).

A lekötött euróbetétek hozamára zömében az emelkedés volt jellemző, dollárfronton azonban tovább folytatódott a kamatok mérséklődése.


A dollárbetétek mezőnyében 1, 6 és 12 hónapos időtávon is az Allianz Banknál találtunk a legkedvezőbb kamatokra. 3 hónapos időtávon az UniCredit Bank akciója bizonyult nyertesnek (az előző körkép nyertese az Allianz Bank volt).

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed tovább folytathatja kamatcsökkentési sorozatát a gyenge gazdasági növekedési, illetve visszafogott inflációs veszélyeknek köszönhetően. A Nyíltpiaci Bizottság legközelebb jövő héten ülésezik, a piac további 25-50 bázispontos kamatvágásra számít.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az Európai Központi Bank a várakozások alapján vélhetően nem csökkent kamatot, melyet megerősített a hónap közepén, előzetesen közölt, illetve a piaci konszenzusnál (3.5% éves alapon) magasabb márciusi eurozóna inflációs adat (3.6%).


A kamatszint mellett az is nagyon fontos tényező a döntésünkben, hogy hogyan alakul a forint, illetve a dollár árfolyama. Mindenki tudja, mit jelent az a befektetésünk hozamára nézve, ha lejáratkor kisebb áron tudom eladni a devizát, mint mikor azt befektettem.A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa jövő héten tartja soron következő kamat-meghatározó ülését, a kamatemelés irányába hathat, hogy a rendszeres bérnövekedési ütem a versenyszférában tavaly augusztus óta nem látott szintre emelkedett, hasonló irányba mutat a múlt héten közzétett, a legutóbbi monetáris tanácsi kamatdöntésről szóló jegyzőkönyv hangvétele is.

Mindemellett továbbra is kérdéses, hogy a magas hazai betéti kamatszint (6-7 százalék) nem bizonyul-e vonzóbbnak. Továbbra is a mi kezünkben a döntés: vajon a forint gyengül-e majd annyit, hogy nagyobbat nyerhetünk a devizabetéteken, mint a forintbetéteken.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 19. 18:24
Az állami tévécsatorna januárban megújult msora az ünnepi hétvégén folytatódik.
Buxelliott  |  2022. augusztus 19. 07:59
 Szépen megindult az árfolyam a célzóna irányába, lehet a tervezettnél korábban éri el a jelzet...
Holdblog  |  2022. augusztus 19. 06:01
A hoki, a juharszirup és az elképeszt természeti kincsek után lassan a szuperélhet nagyvárosok is fe...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?