-1 °C Budapest

Tavaszi kamatmustra: rügyeznek a betétek?

Pénzcentrum
2008. április 22. 05:55

Kéthavonta jelentkező lekötött betéti körképünk újabb állomásához érkeztünk, megnéztük, mit kínálnak a bankok lekötött euró-, illetve dollárbetétek terén, illetve milyen változások történtek utolsó írásunk óta. Alaposan felkavarodott a devizabetétek világa, az euróban denominált konstrukciók nagy részénél inkább az emelkedés, míg a dollárbetéteknél a kamatcsökkenés dominált. Nézzük, mennyit kaphatunk pénzünkért!

A tájékozódás során belebújtunk egy elképzelt befektető bőrébe, 5 millió forintot szeretnénk euro (19 763 euro), vagy dollárbetétben (31 447 dollár) lekötni, nézzük hol, mennyiért tehetjük ezt, s mennyit kaphatunk cserébe. A lekötési futamidők közül az 1, 3, 6 illetve 12 hónapos futamidőket vettük figyelembe. Az éves kamatok minden esetben az EBKM-et jelölik, az adatok forrását pedig a 2008. április 21-én érvényes banki honlapok, kondíciós listák képezik.

Összeállításunkban kiemelt figyelmet fordítottunk az akciós ajánlatokra is, emellett felkerestük a nem akciós lehetőségeket is. Összesen 12 banki honlapot böngésztünk át: Allianz Bank, Budapest Bank, CIB Bank, Citibank, Erste Bank, FHB Bank, K&H Bank, MKB Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank, Volksbank. Vizsgálatunk alapját minden esetben az eseti lekötött devizabetétek képezték.

A betétek kamatait összegyűjtő táblázatunkban kékkel jelöltük az akciós kamatozású betéteket, míg pirossal az adott futamidőt tekintve legkedvezőbb, de nem akciós ajánlatot.


Aktuális körképünkben - hasonlóan az előzőhöz - 1 hónapos időtávon az OTP Bank került az első helyre. 3 hónapos időtávon a Raiffeisen Bank akciója vitte el a pálmát. 6 és 12 hónapos időtávon pedig az Erste Bank ajánlata bizonyult a legkedvezőbbnek (az előző körkép euróbetét nyertese az Allianz Bank, a Citibank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank volt).

A lekötött euróbetétek hozamára zömében az emelkedés volt jellemző, dollárfronton azonban tovább folytatódott a kamatok mérséklődése.


A dollárbetétek mezőnyében 1, 6 és 12 hónapos időtávon is az Allianz Banknál találtunk a legkedvezőbb kamatokra. 3 hónapos időtávon az UniCredit Bank akciója bizonyult nyertesnek (az előző körkép nyertese az Allianz Bank volt).

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed tovább folytathatja kamatcsökkentési sorozatát a gyenge gazdasági növekedési, illetve visszafogott inflációs veszélyeknek köszönhetően. A Nyíltpiaci Bizottság legközelebb jövő héten ülésezik, a piac további 25-50 bázispontos kamatvágásra számít.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az Európai Központi Bank a várakozások alapján vélhetően nem csökkent kamatot, melyet megerősített a hónap közepén, előzetesen közölt, illetve a piaci konszenzusnál (3.5% éves alapon) magasabb márciusi eurozóna inflációs adat (3.6%).


A kamatszint mellett az is nagyon fontos tényező a döntésünkben, hogy hogyan alakul a forint, illetve a dollár árfolyama. Mindenki tudja, mit jelent az a befektetésünk hozamára nézve, ha lejáratkor kisebb áron tudom eladni a devizát, mint mikor azt befektettem.A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa jövő héten tartja soron következő kamat-meghatározó ülését, a kamatemelés irányába hathat, hogy a rendszeres bérnövekedési ütem a versenyszférában tavaly augusztus óta nem látott szintre emelkedett, hasonló irányba mutat a múlt héten közzétett, a legutóbbi monetáris tanácsi kamatdöntésről szóló jegyzőkönyv hangvétele is.

Mindemellett továbbra is kérdéses, hogy a magas hazai betéti kamatszint (6-7 százalék) nem bizonyul-e vonzóbbnak. Továbbra is a mi kezünkben a döntés: vajon a forint gyengül-e majd annyit, hogy nagyobbat nyerhetünk a devizabetéteken, mint a forintbetéteken.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. december 4. 13:20
A megfélemlítési törvényként is emlegetett törvénycsomag ügyében az Európai Unió segítségét kéri az...
Kiszámoló  |  2023. december 4. 09:53
Megjelent egy amerikai felmérés, ami az ősi kérdést firtatja: boldogok lennénk-e, ha több pénzünk le...
Holdblog  |  2023. december 4. 06:06
Az év végéhez közeledve mindig érdemes visszatekinteni a professzionális alapkezelők idei évre vonat...
Buxelliott  |  2023. december 3. 12:04
Az első célárról északnak fordult a piac, ami azt jelenti erős még a bull trend. Ahogy a charton is...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem