18 °C Budapest

A saját bőrünkön érezhetjük a válságot - de mennyire?

Pénzcentrum
2008. április 16. 05:40

Itt a mumus? Már hónapok óta foglalkoztatja Magyarországot a kérdés, mennyire visel meg bennünket az egyesült államokbeli jelzálogpiaci válság, s az annak nyomán kialakuló egyéb pénzpiaci turbulenciák. Ezzel is foglalkozik a Magyar Nemzeti Bank "Jelentés a pénzügyi stabilitásról" című kiadványa, melynek néhány megállapítását mutatjuk be mai cikkünkben a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének legfrissebb adatai mellett.

Kell-e félnünk a jelzálogpiaci válságtól?

A kérdésre természetesen nincs egyértelmű válasz, azonban a jegybank friss kiadványa részletesen foglalkozik ezzel a témával. A stabilitási jelentés szerint az Amerikai Egyesült Államokból kiinduló válság által okozott veszteségek nagymértékben érintik a fejlett országok pénzügyi rendszerét, a nemzetközi hatások mértéke azonban bizonytalan.

Ami azonban kijelenthető, hogy Magyarországot is érinti a globális kockázati étvágy csökkenése, valamint a kockázatok újraárazása, hiszen a hazai pénzpiacok és a bankrendszer nagyfokú nemzetközi integráltsággal bír. A globális likviditás csökkenése, a hazai gazdaság kedvezőtlen növekedési kilátásai, a magas külső eladósodottság mind oda vezetnek, hogy a hazai értékpapírok kedvezőtlenebb színben tűnnek fel a nemzetközi parketten, az állampapír-piaci zavarok esetleges fennmaradása jelentős pénzügyi stabilitási kockázatnak tekinthető - írja az MNB kiadványában.

Emellett elmondható a bankrendszerről, hogy a forrásbevonás is megnehezült. A bankok számára elérhető külföldi devizaforrások lejárata rövidül, a forrásszerzés költsége emelkedik, melynek következtében erősödhet az ügyfelekért folytatott verseny. A jegybank véleménye szerint a pillanatnyi információk alapján a magyar piacon is jelenlévő külföldi bankcsoportok érintettsége a jelzáloghitel-válságban alacsony.

A magyar bankszektor

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) legfrissebb adatai alapján tovább növekedett a bankszektor mérlegfőösszege, így 25 622 milliárd forintot tett ki, amely az egy évvel megelőző adatokhoz képest 22,77 százalékos emelkedést jelent.


Továbbra is töretlenül emelkedik a hitelintézetek által nyújtott hitelek állománya (17 830 milliárd forint), mind a háztartások, mind pedig a vállalkozások szektorában. Előbbi esetben januárhoz képest 2,6 százalékkal emelkedett az állomány, s így 5874 milliárd forintot tett ki. A vállalkozásoknál a havi növekedés 2 százalékos volt, a február végi állomány pedig 6921 milliárd forint.


Lassuló gazdaság?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A jegybanki kiadvány felhívja a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államokban aggodalomra adhat okot, hogy a csökkenő lakásárak a háztartások fogyasztási kiadásainak mérséklődésén keresztül lassíthatják a gazdaságot. Mindezt az is felerősítheti, hogy a jelzálogpiaci válság már eddig is jelentős veszteségeket okozott a pénzügyi intézményeknek.

Emellett negatívan hathat az is a gazdasági teljesítményre, hogy a fejlett országok bankjai szigoríthatják a hitelezési feltételeket. Mindezt fokozza, hogy a kockázati étvágy mérséklődése a bankok forrásainak drágulását okozza, ami pedig a hitelkamatok emelkedésén keresztül gyakorol negatív hatást a gazdaságra.

Ezzel kapcsolatosan megjegyzendő, hogy az USA és az eurózóna szoros pénzügyi kapcsolatai révén a reálgazdaságban érvényesülő hatások az eurózónában is megjelenhetnek, ebben az esetben pedig Magyarország sem lesz képes kivonni magát egy esetleges világgazdasági lassulás hatásai alól.

Mi lesz veled hitelpiac?

Mi történik a vállalati hitelek piacán?

A stabilitási jelentésben foglaltak alapján a vállalatok igen gyorsan alkalmazkodnak a kedvezőtlen makrogazdasági környezethez és a költségsokkokhoz, ráadásul a munkakereslet visszafogásával elkerülhetik a profitcsökkenést, ami a bankok szempontjából annyit jelent, hogy nem várható a vállalati hitelportfolióban jelentős mértékű romlás.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem