7 °C Budapest

Ingatlan vagy bankbetét? Dupláját éri a jó döntés!

Pénzcentrum
2008. március 21. 05:40

Írásunkban arra keressük a választ, hogy a fővárosi ingatlanpiaci megtérülés és a kereskedelmi bankok által kínált lekötési lehetőségek közül azonos tőkebefektetést feltételezve, melyik módon érhető el magasabb hozam. A vizsgálat alapjául a cikkben megjelölt ingatlanközvetítő cégek adatbázisai, valamint a kereskedelmi bankok honlapján található lakossági hirdetmények szolgáltak. Az előző vizsgálatunk óta eltelt időszakban nem változott a tendencia, az ingatlanbefektetés még mindig nagyobb megtérüléssel kecsegtet, de nézzük a részleteket.

A budapesti ingatlanmegtérülési index segítségével megállapíthatjuk, hogy az ingatlanpiacon elérhető hozamok és a bankbetétek kamatai milyen viszonyban vannak egymással. A 1-es mutató feltételezi az azonos megtérülést, felette az ingatlanpiac hoz nagyobb hasznot, alatta a banki lekötések teljesítenek jobban. Az elemzés során az elmúlt hat hónap ingatlanpiaci adatait hasonlítottuk össze.

Első lépésben megvizsgáltuk a fővárosi albérletpiaci árakat, a havi bérleti díjak és a mintavétel alapjául szolgáló ingatlanok alapterületéből megállapítottuk az egy négyzetméterre eső átlagos bérleti díjat. Az ingatlanközvetítők használt lakásokra vonatkozó adatbázisaiból számított kínálati átlagárat összevetve a bérleti díjakkal, megkapjuk az albérletpiaci megtérülést.

Az ingatlanbefektetésünk hozamát a lakásárak növekedése és az albérleti megtérülés összege adja (csökkentve az amortizációval). A banki összehasonlításhoz szükségünk van a piacon elérhető lekötött betétek átlagos hozamára, mely adatok a bankok internetes oldalán található hirdetményekben szerepelnek. A két adatot összevetve megtudhatjuk, hogy a banki, vagy az ingatlanbefektetés kínál kedvezőbb lehetőséget a befektető számára.

Nincs változás, továbbra is az ingatlan hoz többet!

A számításokhoz a Duna House, az Ingatlan.com, az Ingatlan.net, az OrigoIngatlan.hu és az Albérlet.hu adatbázisait használtuk fel. A felhasznált adatokat március 14. és 17. között gyűjtöttük.

A kínálati piac vizsgálatakor említést érdemel az a tény, hogy az adatbázisokban szereplő árakat az eladó határozza meg, ezt a kereslet módosíthatja és elképzelhető, hogy a majdani eladási ár ez alatt lesz valamennyivel. Az index nem tuti tipp, hanem az ingatlanpiaci trendet mutatja meg. Ingatlanbefektetésünket egyedileg befolyásolja a lakás elhelyezkedése, mérete, fekvése, kiadhatósága, a számítás ezeket a módosító tényezőket kizárva, átlagok alapján készül.


A BIMEX értéke (az ingatlanhozam és a banki hozam hányadosa) a decemberi vizsgálat óta eltelt negyedévben 1,63-ról, 1,93-ra emelkedett. Ez azt mutatja, hogy az átlagos bérleti díjak és a kínálati piacon mért használt lakás négyzetméterárak tovább növekedtek, míg az átlagos betéti kamatok csak egy század százalékponttal változtak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A vizsgált időszakban a Magyar Nemzeti Bank nem változtatta meg a jegybanki alapkamatot, így a kereskedelmi bankok által kínált betéti kamatokban sem következett be jelentős változás.

Számszerűsítve az index emelkedésének okait megállapíthatjuk, hogy - változatlan banki kamatok mellett - növekedést figyeltünk meg az albérleti piacon, a tavaly decemberi 2042 Ft-os egy négyzetméterre eső átlagos havi bérleti díj 2323 Ft-ra emelkedett, a másik növekedést előidéző összetevő pedig a fővárosi használt lakások átlagos kínálati négyzetméterárának 307 634 Ft-ról 321 951 Ft-ra történő emelkedése volt. Az amortizációs tényező mértéke minden vizsgálatkor a számvitelben is elfogadott 2 %, ezzel korrigáljuk az ingatlanhozamot.

A bankbetéttel kevesebb a gond...

Aki a bankban tartja a pénzét, az elmondhatja, hogy az ismétlődő lekötési lehetőségek igénybevétele esetén még a bankba sem kell betennie a lábát és igaz alacsonyabb, de biztos hozamot ér el. Ezzel szemben az ingatlan több utánajárást és odafigyelést követel meg: hirdetni kell, megbízható, rendben fizető bérlőt kell találni, számolni kell az esetleges kihasználatlansággal. Aki nem kíván ezzel foglalkozni, annak jelezzük, hogy 20 %-os kamatadó mellett előbb-utóbb érdemes elgondolkodni a befektetések átcsoportosításán. A számok alapján az elmúlt negyedévben tovább nőtt az ingatlan előnye a bankbetétekkel szemben. Az index számításához felhasznált adatokról elmondható, hogy az egy éves lekötött bankbetét hozamával előre, pontosan számolhatunk, míg az ingatlanbefektetési mutatók az elmúlt fél év árváltozásait szemléltetik, előre nem jósolható meg a hozam, csak a tendenciára lehet következtetni. A hazai ingatlanpiac sajátosságainak köszönhetően egyelőre elkerül minket a nemzetközi lakás- és hitelpiaci válság, ez jó hír az ingatlanba befektetőknek.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem